Annonce
Østjylland

Coronaen presser skoler og daginstitutioner til det yderste

Der har været konstateret coronatilfælde på fire lokale skoler i løbet af de seneste 14 dage, men smitten er ikke sket på skolerne. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Fire lokale skoler og to daginstitutioner har i løbet af de seneste 14 dage haft enkelt-tilfælde af coronasmitte. Da mange medarbejdere bliver karantæneramt, er der stort pres på vikarer.

Hedensted: Mens Hedensted Kommune i foråret var stort set forskånet for corona-smittetilfælde på skoler og i daginstitutioner, har der efter sommerferien, og særligt de seneste 14 dage, tegnet sig et helt andet billede.

I løbet af de seneste to uger er hhv. et barn eller en medarbejder på fire forskellige skoler og i to forskellige daginstitutioner blevet testet positiv for covid-19, og selvom det ingen af stederne har spredt sig til kolleger og klassekammerater, sætter det læringsområdet under pres.

- Vi har kaldt en del ekstra personale ind de seneste uger, men vi er pressede på det her, både på dagtilbud og i skoler. Det bliver ikke bedre af, at vi nu går vinteren i møde. Lige så snart man har symptomer på influenza, skal man blive hjemme og testes, og det kan der godt gå nogle dage med, da der også er pres på testsystemet, siger chef for læring i Hedensted Kommune, Marianne Berthelsen.

Annonce

Det er lige nu et krav fra Undervisningsministeriet, at undervisningen foregår på almindelig vis, men hvis situationen eskalerer yderligere, kan det blive svært at opretholde, vurderer Marianne Berthelsen.

- Det er lykkedes ind til videre, men bliver vi mere pressede, end vi er nu, så tænker jeg, at regeringen sandsynligvis gør noget. Det er jo ikke kun i Hedensted Kommune, det er svært, siger hun.

Berørte får direkte besked

Hedensted Kommune har en klar drejebog for, hvordan coronatilfælde skal håndteres, alligevel vil man opleve forskelle fra skole til skole eller institution til institution, når der bliver indrapporteret en positiv coronatest.

Smittetilfælde efter sommerferien

Skjoldskolen: En medarbejder

Daugaard Skole: En medarbejder

Løsning Skole: En elev

Hedensted Skole: En elev

Stjernevejsskolen: En elev

Dagtilbud i Ølsted: En medarbejder

Dagtilbud i Juelsminde: En medarbejder

Stjerneskuddet i Løsning: Et barn

Dagtilbud i Lille Dalby: En medarbejder

Østerled i Hedensted: Et barn

- Det første, vi gør, er at sætte en smitteopsporing i gang. Vi skal finde ud af, hvem den smittede har været i tæt kontakt med i løbet af de seneste 48 timer. Tæt kontakt er defineret som mindre end en meters afstand i mindst 15 minutter. De personer skal gå i hjemmeisolation, og så skal de testes på fjerde- og sjettedagen. De må komme i skole eller institution igen efter den første negative test, siger Marianne Berthelsen.

Personer, der er nære kontakter, får direkte besked, og det samme gør forældrene til de børn, som enten går i klasse eller på stue med en smittet.

- Hvis de ikke er nære kontakter, men fx klassekammerater, skal de også blive hjemme, indtil de har fået lavet en negativ test. Vi kan ikke forlange, at børn bliver testet, men vi kan opfordre til det, og så må vi stole på, at det bliver gjort. Hvis forældrene ikke ønsker, at deres børn skal testes, skal børnene blive hjemme i minimum syv dage, siger Marianne Berthelsen.


Vi giver altid besked, når et barn eller en medarbejder på en skole eller en institution, er blevet testet positiv. Det gør vi til gengæld ikke, når det drejer sig om en forældre eller en ægtefælle, for det må vi ikke. Det tilhører privatlivets fred.

Marianne Berthelsen


Annonce

Ingen smittespredning på skoler

Styrelsen for Patientsikkerhed har indskærpet, at der er et stort pres på testsystemet, og at man skal sørge for kun at sende de elever og lærere hjem, der er i en fast sammenhæng med de smittede. De anbefaler altså, at man ikke længere sender hele årgange hjem, som det tidligere mange steder var kutyme, når en skoleelev var blevet testet positiv med covid-19.

- Det gør vi derfor kun, hvis der har været undervisning på tværs af klasserne, for eksempel i forbindelse med valgfag eller idræt, siger Marianne Berthelsen.

Hun glæder sig over, at det indtil videre er lykkedes at undgå smittespredning ude på skolerne og i institutionerne og roser både medarbejdere, børn og forældre for at tage et stort ansvar og følge reglerne.

I hele Hedensted Kommune er der i løbet af de seneste syv dage registreret 54 nye smittede. Det giver et incidenstal på 116.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Rådmand i Aarhus har fået corona: - Nu står den på isolation og onlinemøder

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Østjylland

Randi har stiftet en regnbuecafé på Centralhotellet: Der mangler et mødested for LGBT-miljøet i Odder

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Annonce