Annonce
Aarhus

Coronafed eller ondt: Det her kan blive værre, end vi aner, advarer kiropraktor

Selv unge mennesker klager over smerter i nakke og skuldre. Her har Michael Justad en ung mand i behandling for smerter i nakken. Foto: Per Frits
Alt for lidt træning eller total inaktivitet kan få store konsekvenser for samfundet, mener Michael Justad.

AARHUS: Hvis du har rykket arbejdspladsen hjem, kender du det sikkert allerede: Du får ikke så meget motion, spiser lidt mere end normalt, måske ekstra af det søde, og du tager på i vægt. Måske har du problemer med ryg, nakke og skuldre, fordi arbejdspladsen i hjemmet ikke er indrettet så komfortabelt og rigtigt som den, du plejer at bruge på jobbet.

Hvis du har det sådan nu, er du ikke alene.

Familien Danmark er ved at oparbejde et problem.

Det bekvemme med at spare transport til jobbet og at kunne gå til og fra computeren har en bagside. Og det gælder alle aldersklasser.

Michael Justad, der har praksis i Højbjerg, siger, at han har rekordbesøg i klinikken. Han advarer mod den tendens, der er opstået: Vi får mindre motion og tager på i vægt.

- Det er farligt, og samfundet bør gøre noget ved det. Jeg har patienter i alle aldre. Selv børn og unge, der er i hjemmeskole, klager over hovedpine og ondt i nakken, siger han og føjer til, at inaktiviteten kan betyde flere med hjertekarsygdomme, diabetes og generel overvægt.

Annonce

Bekymring

Michael Justad er indehaver af JustHealth kiropraktik & Idræts klinik på Oddervej i Højbjerg, Aarhus, og han har tidligere arbejdet som personlig træner i over 20 år. Han har været kiropraktor i 10 år og haft klinikken i Højbjerg i snart fem år.


Jeg ser øget vægt hos vores patienter, øget mistrivsel, dårligt humør, mindre overskud og rigtig mange med smerter på grund af inaktivitet.

Michael Justad


- Jeg er bekymret over udviklingen og især for de unge mennesker, siger han.

I hans klinik har behandlerne i de seneste måneder set en kæmpe bølge med problemer i ryg og nakke på grund af de dårlige arbejdsforhold med hjemmekontor og skole.

- Folk sidder hjemme, bevæger sig mindre og kommer ikke til træning. Jeg ser øget vægt hos vores patienter, øget mistrivsel, dårligt humør, mindre overskud og rigtig mange med smerter på grund af inaktivitet. Byrden er stor, og måske er konsekvensen større, end vi regner med, siger Michael Justad.

Annonce

I gang kollektivt

Han er bange for, at det samfundsøkonomisk vil få kæmpe konsekvenser, og tænker på, hvem der får regningen.

- Mange har dårlig økonomi og måske svært ved at finde penge til behandling, siger han og noterer, at en undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at flere end 30 procent af befolkningen er inaktive.

Folk i alle aldersklasser besøger Michael Justad i klinikken i Højbjerg. Foto: Per Frits

Han mener, at samfundet bør sætte ind og få folk i gang kollektivt.

Hans egen klinik har lagt 10 øvelser op på Facebook. De kan bruges hjemme, og det hjælper. Men han tænker også på, hvordan folk kommer i gang igen, når landet åbner.

- Mange har ikke lyst til at gå i et fitnesscenter, fordi de ikke ser godt nok ud til det. Måske skal vi lægge træningsøvelser på sociale medier, men jeg synes også, at idrætsklubberne har et vist ansvar. Det må de tage på sig og tilbyde motion og træning af kroppen. Ofte har folk nemmere ved at komme i gang og at holde fast, hvis de er sammen med andre. De fleste træner jo, fordi det er sjovt, siger Michael Justad, der ser en risiko for et frafald blandt dem, der var aktive tidligere.

Annonce

Risiko for overbelastning

Han mener, det er af betydning, at træningen sker under vejledning, for ellers er der en risiko for overbelastninger, fordi folk lægger alt for hårdt ud.

- Man skal gå stille og roligt i gang, når den tid kommer, understreger han.

Fra straks til ventetid

Klinikken i Højbjerg har i januar gennemført 900 behandlinger mod 600 i januar sidste år. Hvor patienter tidligere kunne komme til samme dag, er der nu tre dages ventetid.

Klinikken har fire kiropraktorer, en fysioterapeut og tre massører.

- Vi kunne ansætte flere, men jeg er betænkelig ved det, for samfundet kommer jo i gang igen, og så er der måske ikke brug for så mange. I stedet klarer vi det ved at blive ekstra tid på jobbet og også arbejde i weekender. Vi er her jo for mennesker og ved selv, hvad det betyder at være fit, siger Michael Justad, der også samarbejder med idrætsklubberne i Højbjerg.

Politisk tænker han også på en løsning for sit eget fag.

- Med højere tilskud fra regionen til kiropraktor, kan vi tilbyde hjælp til flere. l dag er tilskud fa regionen kun på 15 procent af beløbet, hvor det jo er gratis at gå til læge, siger han.

50 procent flere behandlinger

Michael Justad og hans kolleger har i januar haft 900 behandlinger mod 600 i samme måned sidste år i JustHealth kiropraktik & Idræts klinik på Oddervej i Højbjerg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce