Annonce
Debat

Coronakrise set fra Israel: Tag dansker-brillerne af, før du dømmer andre, tak

"Israelerne har slet og ret fået nok. Nok af Netanyahu, nok af korruption, nok af nedlukning og nok af dårlig ledelse af landet under krise. Derfor samler israelerne sig og demonstrerer. De vil lade regeringen vide, at nok er nok. Og det høres i slagsangene om og om igen, når de i samlet flok råbende synger om revolution. Omkvædet runger ned ad gaderne: "Vi giver ikke op, før Bibi går af!", og det er netop hovedbudskabet i demonstrationerne, der finder sted flere gange om ugen her i staten Israel", skriver Anna Kirstine Kaae, der selv har taget dette foto fra Israel.
Annonce

Det er så nemt at sidde i Danmark og pege fingre af andre landes håndtering af coronakrisen – og pege fingre af demonstranterne i Israel – et land, der i øjeblikket oplever et af verdens højeste smittetal målt per indbygger.

Det siger jeg, fordi jeg er vokset op i Mårslet, men er nu bosat i Tel Aviv, hvor coronakrisen har fået en helt anden betydning end derhjemme. Så tag lige dansker-brillerne af et øjeblik og prøv at forstå, hvad der foregår i gaderne i Israel lige nu - for der er rigeligt med grunde til at demonstrere og nok at protestere imod. Særligt på grund af coronakrisen og ikke på trods af.

Israelerne har slet og ret fået nok. Nok af Netanyahu, nok af korruption, nok af nedlukning og nok af dårlig ledelse af landet under krise.

Derfor samler israelerne sig og demonstrerer. De vil lade regeringen vide, at nok er nok. Og det høres i slagsangene om og om igen, når de i samlet flok råbende synger om revolution. Omkvædet runger ned ad gaderne: "Vi giver ikke op, før Bibi går af!", og det er netop hovedbudskabet i demonstrationerne, der finder sted flere gange om ugen her i staten Israel.

En stor del af befolkningen har længe været i opposition til premierminister Benjamin Netanyahu og anklager ham for at være korrupt og handle efter egen vinding frem for efter landets bedste. Men først nu er befolkningen for alvor begyndt at organisere sig og formår at samle sig i titusindvis i nationale protestgrupper over hele landet og på Vestbredden.

De Sorte Flag (Saving democracy – The Black Flag Protest) er Israels største, nationale protestgruppe. Deltagerne har en mission om at redde demokratiet. Fordi diktatur er destruktivt, som de skriver på Facebook, og de forklarer, hvorfor demonstration er nødvendigt, sådan her: "Fordi vi ser, hvordan der i de sidste par år, og særligt nu under den igangværende coronakrise, har været forsøg på at ødelægge israelsk demokrati og gøre det til et enmandsdiktatur. Fordi vi ved, at der er øjeblikke i en nations historie, hvor det er offentligheden, der skal bane vejen for sine ledere – og vi forstår, at sådan et øjeblik er nu".

Benjamin Netanyahu er, ikke overraskende, utilfreds og utilpas over de mange demonstrationer og den voksende anti-Bibi bevægelse. Han forsøger at få kabinettet til at godkende nye restriktioner, der forhindrer (eller som minimum besværliggør) demonstrationerne. Han siger, at det er for at beskytte befolkningen mod smitterisikoen, der er ved at forsamle sig.


Der skal drastiske handlinger til at ændre en drastisk situation, og det kræver en kollektiv indsats at vende covid-19-skuden i Israel. Men jeg forstår udmærket mine israelske venner, når de siger, de ikke tror på, at Benjamin Netanyahu er rette mand til at løfte opgaven og derfor går på gaden.


Men spørger du israelerne, er det snarere et dække for at beskytte sig selv. Smittetallet ER unægteligt højt, og der SKAL gøres noget for at knække kurven. Men det er som at kaste benzin på et bål, når Netanyahu forsøger at ulovliggøre befolkningens demokratiske ret til demonstrere. For volumen af demonstrationer stiger i takt med, at Netanyahu prøver at begrænse dem.

Der er demonstrationer næsten hver dag, og den største var for nylig, hvor titusindvis af israelere demonstrerede over hele landet. Størst var protesterne i Tel Aviv, hvor tusinder marcherede på gaden med skilte, råbte slagsange, slog på tromme og vajede de israelske og de sorte flag i luften.

I nogle byer har der på det seneste været heftige sammenstød mellem demonstranter og militærpolitiet, og det gælder særligt i de ultraortodokse samfund, som politiet længe har forsøgt at afskærme fuldstændigt. For selvom de ultraortodokse jøder kun udgør 12 procent af den samlede befolkning, udgør de også 40 procent af alle covid-19-tilfælde.

Netanyahu er under pres. Det har han særligt været siden sidste år, da han blev hovedperson i en meget omtalt korruptionsskandalesag, hvor han blev tiltalt for bestikkelse, bedrag og brud på den offentlige tillid (mandatsvig). For mange israelere blev dette dråben, der fik bægeret til at flyde over. Nu formår de at forsamle sig, og de kræver, at Bibi går af. Men kender man Benjamin Netanyahu ved man, at han aldrig frivilligt vil opgive magten.

Endvidere har befolkningen siden foråret været underlagt en lang række restriktioner i forsøget på at få covid-19 under kontrol. Landet gennemlever i øjeblikket sin anden lockdown, og alle forretninger, der ikke er essentielle, skal holde lukket. Igen. Det har katastrofal betydning for især små erhvervsdrivende, der lige akkurat klarede sig igennem første lockdown med skindet på næsten. Nu må de dreje nøglen om. Der er ikke samme økonomiske hjælp at få som i Danmark.

Offentlige transportmidler har i månedsvis opereret med minimale afgange. Skoler og børnehaver er igen lukkede, og flere uddannelsessteder, herunder universiteter, har slet ikke været åbne siden foråret.

Der skal drastiske handlinger til at ændre en drastisk situation, og det kræver en kollektiv indsats at vende covid-19-skuden i Israel. Men jeg forstår udmærket mine israelske venner, når de siger, de ikke tror på, at Benjamin Netanyahu er rette mand til at løfte opgaven og derfor går på gaden og hejser de sorte flag i opposition.

Spørger du israelerne, er det, der sker i gaderne i disse dage, ikke bare protester. Det er en nødvendig revolution. For som demonstranterne siger: Vi giver ikke op, før Bibi går af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Corona ændrer hverdagen for 87-årig: - Det er mærkeligt, at jeg må undvære bridge og samværet med vennerne

Annonce