Annonce
Læserbrev

Coronakrisen: Giv HF-elever mulighed for sygeeksamen

HF er proppet med elever, der af den en eller anden grund ikke kan have 100 procent fremmøde, ikke kan lave deres afleveringer til topkarakter og ikke brillerer i timerne, men som stadig har nok selvdisciplin, vilje og hjerne til at klare sig godt til eksamen.

Coronavirussen rammer os alle hårdt - smittede eller ej - og en kæmpe flok HF- og gymnasieelever sidder lige nu og krydser fingre for, at regeringen og undervisningsministeriet kommer frem til en holdbar løsning, der sikrer dem deres eksamensbevis, så de er klar til at starte på deres videregående uddannelse, når sommerferien er forbi, og coronaepidemien forhåbentlig er et overstået kapitel.

En ny lov giver undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, mulighed for at ændre eksaminer, hvis coronakrisen fortsætter i længere tid. Dette betyder, at kommende studenter kan risikere, at deres eksamen bliver aflyst og erstattet af årskarakterer, hvis krisen fortsætter til sommer eller længere.

Umiddelbart virker dette som en god, hurtig nødløsning, der sikrer eleverne deres eksamen og sørger for, at der stadig kan blive svinget med studenterhuerne med god samvittighed.

Men ud af de knap 18.000 HF-kursister i landet vil jeg mene, at en stor del af dem vil føle, at de kommer i klemme som følge af denne hastelovgivning. For spørger du mig, så er eksamenskaraktererne hele essensen af at gå på HF.

HF er proppet med elever, der af den en eller anden grund ikke kan have 100 procent fremmøde, ikke kan lave deres afleveringer til topkarakter og ikke brillerer i timerne, men som stadig har nok selvdisciplin, vilje og hjerne til at klare sig godt til eksamen.

Jeg har selv gået i klasse med mange, som har haft børn, arbejdet mange timer ved siden af skolen eller haft nogle psykiske eller fysiske handicap, der har vanskeliggjort dagligdagen for dem, og erstatter man eksamenskaraktererne med årskarakterer, bliver disse elever unødigt straffet.

Jeg synes, at løsningen på problemet ligger lige til højrebenet: Coronakrisens konsekvenser bør give legitimt grundlag for alle landets HF- og gymnasieelever for at kunne ansøge om sygeeksamen, såfremt det er elevens eget ønske.

Alle de elever, der godt kan leve med, at der går lidt længere tid, før de bliver studenter, fordi de ved, at de er bedre end den årskarakter, de kommer til at få, fortjener ikke at blive straffet. Disse elever har højst sandsynligt valgt at gå på HF, ene og alene fordi de gerne ville have eksamenskarakterer og ikke årskarakterer, og det skal man respektere, også i en tid som denne.

HF-kursister er ikke ringere, dummere eller mindre værdige til at fylde pladserne ud på de videregående uddannelser end eleverne på STX, men fratager man dem muligheden for at komme til eksamen, begynder man at ændre på hele idéen og essensen af HF, og det er ikke holdbart. Det kan muligvis komme til at lyde som et ”get out of jail-freecard” i mange menneskers ører, og det er det jo på mange måder også, men skulle vi ikke prøve (bare for én gangs skyld) at give de studerende lidt positiv særbehandling ovenpå alle de kolde skuldre, som de er stødt mod gennem de seneste par år?

Det er i øvrigt heller ikke fair over for alle de lærere, der sidder med kursister på GS-kurser eller fjernundervisning, hvor eleverne har fremmøde i en meget kort periode eller ingen fremmøde overhovedet. Hvordan skal de kunne bedømme eleverne ordentligt? Det er selvsagt næsten umuligt og ville unægteligt føre til en række karakteruddelinger, baseret på gætteværk og utilstrækkelig empiri.

Det er selvfølgelig en vanskelig tid, vi lever i, og vanskelige tider kalder på vanskelige beslutninger, men jeg håber, at undervisningsministeren for en gangs skyld giver den evige syndebuk for sjuskede skrivebordsløsninger, bundløse besparelser og radbrækkende reformer, HF, en smule kærlighed og viser tillid til eleverne. For eksamenskarakterer er essensen af HF, og det er efterhånden det eneste, HF’erne har tilbage.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce