Annonce
Byudvikling

Coronakrisen kan medføre færre byggekraner i bybilledet de kommende år

Et par af de store projekter på Aarhus Ø, der var planlagt før finanskrisen, er faktisk først nu ved at blive bygget: Lighthouse-projektets 142 meter høje fyrtårn. Foto: Axel Schütt
De bygger videre på store projekter som Lighthouses 142 meter høje tårn på Aarhus Ø, men coronakrisen kommer til at dæmpe byggeaktiviteten i Aarhus. En del planlagte projekter kan blive udsat.

AARHUS: Lige nu er coronakrisen som en tsunami, hvor vi stadig venter på bølgen. Endnu ligger byggepladserne i Aarhus dog ikke øde hen, og forventningen er, at de byggerier, der er i gang, bliver fuldført, mens mange projekter på tegnebrættet nok bliver udskudt.

Vi aner ikke, hvor omfattende epidemien bliver, endsige hvordan samfundsøkonomien ser ud, når bølgen har lagt sig. I substansen er coronakrisen en sundhedskrise, men den har potentiale til at blive mindst lige så ødelæggende for økonomien i Danmark og resten af verden som finanskrisen for 11-12 år siden.

Aktuelt er der ikke noget, der tyder på, at coronakrisen kommer til at spænde ben for for eksempel Lighthouse-projektets 142 meter høje boligtårn på Aarhus Ø, sådan som finanskrisen gjorde det.

Byggeriet af Lighthouse er godt i gang.

- Krisen har ikke ført til ændringer hverken i projektet eller i tidsplanen, men der kan selvfølgelig opstå situationer med for eksempel materialer, der ikke kan komme frem, som kan betyde, at Lighthouse bliver forsinket, siger byudvikler Rune Kilden, der er en del af holdet bag Lighthouseprojektet.

- Vi fortsætter byggerierne i den nuværende situation og med stort fokus på nøje at følge regeringens og sundhedsmyndighedernes anbefalinger i forhold til at forebygge coronasmitte

Jens Skinnebach, afdelingschef, entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S

Finanskrisens skygge

Finanskrisen lagde boligmarkedet og byggebranchen ned. Krisen dengang kunne tydeligt aflæses ikke bare på Lighthouse men på hele på Aarhus Ø – den nye og prestigefyldte bydel som kommunen netop havde søsat på den tidligere containerhavn.

Her så man i flere år ikke skyggen af en byggekran. Kun et stort, forladt hul i jorden med betonvægge og bund vidnede om, at nogen engang havde taget første spadestik – og lidt mere – til boligprojektet Z-Huset, inden finanskrisen satte alt i stå.

Et par af de store projekter på Aarhus Ø, der var planlagt før finanskrisen, er faktisk først nu ved at blive bygget: Lighthouse-projektets 142 meter høje fyrtårn og Olav de Lindes erhvervsbyggeri Ship, der undervejs er blevet til et boligprojekt.

Isbjerget stod Tækker Group oprindeligt bag, men trykket fra finanskrisen fik Tækker til at kaste håndklædet i ringen og overlade projektet til PensionDanmark. Z-Huset blev først for alvor til mere end et hul i jorden, da entreprenørfirmaet A. Enggaard reelt overtog projektet og byggede det færdigt.

Og Lighthouse nåede inden finanskrisen blandt andet at være på islandske bank-hænder, inden det blev overtaget af Claus Hommelhoffs ejendomsselskab, Domis, og byudvikler Rune Kilden, der siden har opført den lavere del af komplekset og nu er gået i jorden med det høje tårn.

Annonce

Krise bremser salget

Selv om Lighthouse altså ser ud til at trodse krisen denne gang, er det til at forudse, at der ikke bliver solgt mange lejligheder i fyrtårnet i den nærmeste fremtid.

På nuværende tidspunkt er der solgt omkring 75 af de i alt små 400 lejligheder i byggeriet, der efter planen skal stå færdigt i 2022.

Her på spidsen af Aarhus Ø – som alle andre steder i ejendomsbranchen – står spørgsmålene i kø: Hvor længe vil selve sundhedskrisen vare? Hvordan ser samfundets og den enkeltes økonomi ud, når vi når om på den anden side? Og hvornår føler folk sig igen så sikre, at de tør kaste sig ud i at købe boliger – og hvor har renten til den tid bevæget sig hen?

Arbejdet med at bygge det 142 meter høje Lighthouse-tårn fortsætter. Foto: Axel Schütt
Annonce

Nicolinehus vil holde planen

Også byggeriet af Nicolinehus med 240 boliger, butikker, restauranter og en markedshal på Aarhus Ø fortsætter efter planerne.

I et nyhedsbrev til de mennesker, der allerede har købt lejligheder i projektet, hedder det, at byggeriet fortsætter, og at man forventer at holde tidsplanen. Nicolinehus med såvel ejer- som lejelejligheder vil så være klar til indflytning i 2022.

Det er ejendomsselskabet Bricks, der står bag Nicolinehus.

Bricks er også på vej med et boligtårn i op til 25 etager på Frederiks Plads bag Bruuns Galleri. Et projekt der endnu ikke er en vedtaget lokalplan for.

- Vi træder ikke på nogen bremser i forhold til planlægningen af byggeriet på Frederiks Plads, siger Bricks-direktør, Martin Busk.

Det 142 meter høje tårn på Lighthouse på Aarhus Ø blev i sin tid et af finanskrisens ofre. Nu er byggeriet i gang og fortsætter i en ny krisetid. Illustration: 3XN
Annonce

Hotelbranche i knæ

Nogle kommer dog med stor sandsynlighed til at sætte farten betragteligt ned. Andre til at bremse hårdt op.

Rejse- og hotelbrancherne er på få uger blevet væltet helt omkuld i corona-pandemiens slipstrøm. Hvornår de brancher rejser sig igen, og hvilken forfatning de er i til den tid, aner ingen. Men der er næppe tvivl om, at interessen for at bygge nye hoteller de kommende år er lynblegnet. Også i Aarhus.

Så mon ikke, vi skal forvente, at det store kongreshotel ved Bassin 7 på Aarhus Ø, som Scandic skal drive, nu som minimum bliver skudt noget ud i fremtiden.

Byggeriet af Nicolinehus på Aarhus Ø fortsætter, og projektet bliver som planlagt færdigt i 2022, forsikrer Martin Busk, direktør i Bricks, der står bag Nicolinehus. Foto: Axel Schütt
Annonce

Hoteller på Sydhavnen

I planerne for byudvikling på Sydhavnen indgår to større hoteller. Entreprenørfirmaet A. Enggaard har vundet udbuddet om at bygge hovedparten af 1. etape på Sydhavnen – hvor blandt andet de to hoteller og spillestedet Train skal ligge.

Firmaets århusianske afdelingschef, Jens Skinnebach, er bevidst om, at vi befinder os i en helt ekstraordinær situation for tiden, og at coronakrisen kan komme til at ændre folks livsvaner.

- Selvfølgelig gør vi os tanker om Sydhavnen. Det her har allerede ramt hoteller og events hårdt. Det er ikke til at forudse, hvordan det vil se ud, når vi er gennem coronakrisen, siger han og fortsætter:

- Jeg tror, at krisen vil være overstået, når det bliver aktuelt for os at skulle i gang på Sydhavnen, hvor vi regner med en byggeperiode på fire - fem år. Vores fordel er, at det ikke er de to hoteller og spillestedet Train, vi skal i gang med som det første, så der er tid til, at tingene falder til ro. Planen har hele tiden været, at vi starter med en stor kontorbygning i den nordlige del af området.

Mens Sydhavnen endnu kun er på tegnebrættet, er A. Enggaard i gang med at bygge selv eller for andre en række steder i byen – blandt andet Arkitektskolen på Godsbanen, boliger på Tulipgrunden i Brabrand og et boligkvarter på den gamle VIA-grund i Skejby.

- Vi fortsætter byggerierne i den nuværende situation og med stort fokus på nøje at følge regeringens og sundhedsmyndighedernes anbefalinger i forhold til at forebygge coronasmitte, siger Jens Skinnebach og fortsætter:

- Der kan selvfølgelig opstå situationer, hvor vi må standse arbejdet – hvis matrialetilførslerne stopper, hvis vi kommer til at mangle mandskab, eller hvis der bliver indført et totalt udgangsforbud.

Annonce

Pensionsselskabernes tid

Ganske positive toner altså - situationen taget i betragtning.

Hos Aarhus Kommune forventer man da også at gennemføre kommende udbud af byggeretter som planlagt. Det gælder blandt andet omdannelsen af Amtssygehuset til boliger, og det gælder Indre Aarhus ø – området fra Nicolinehus og ind til Nørreport.

Generelt er der dog også blandt aktørerne en erkendelse af, at coronakrisen, som ingen endnu kender dybden af, som minimum vil medføre, at nogle byggeprojekter bliver udskudt og forsinkede, mens andre vil komme på nye hænder.

Forventningen er, at langsigtede investorer som ikke mindst pensionsselskaber i kølvandet på krisen kommer til at samle strandede byggeprojekter op. Akkurat som det skete, da PensionDanmark i 2010 efter finanskrisen overtog Isbjergs-projektet på Aarhus Ø og opførte det ikoniske boligbyggeri.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce