Annonce
Aarhus

Coronasmitten er spredt ud over hele byen

En corona-testbil fra regionen er på vej til Gellerup og skal siden rundt i Aarhus. Foto: Morten Stricker
Myndighederne intensiverer indsatsen. Testbil starter i Gellerup og skal og videre rundt til i boligområder, der er hårdt ramt. De coronasmittede, hvoraf en del har somalisk baggrund, bor over hele byen og arbejder inden for en række forskellige erhverv.
Annonce

AARHUS: Hvis man skulle få den tanke, at man godt kan slække lidt på corona-agtpågivenheden, fordi tre af fire nye smittede i Aarhus har tilknytning til det somaliske miljø, kan man godt tro om igen.

-  Der er måske mange danskere, der tager lidt let på det. Det kan man ikke, for smitten er spredt ud i samfundet - i Risskov, Højbjerg, Tilst - ja alle mulige steder. Så der er smittede med adresser over hele byen, siger Charlotte Hjort, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerheds afdeling i Randers.

Og rent jobmæssigt er de smittede også bredt fordelt.

- Der er mange steder, hvor der er enkelte smittede. I transportsektoren, blandt buschauffører, på en café, og der er også enkelte smittede medarbejdere på regionens hospitaler, siger Charlotte Hjort.

Annonce

Smittekæder

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for at afdække de mulige smittekæder, den coronasmittede kan være en del af, så smitten ikke spredes i samfundet. Det lykkedes i Hjørring, hvor der på trods af voldsomt coronaudbrud i sommerferien nu igen er et meget lavt smittetryk.

To buschauffører er testet positive for Covid-19, men de smittede i Aarhus arbejder inden for en lang række forskellige jobområder. Foto: Jens Thaysen

Hver dag modtager styrelsen en liste med navnene på de personer, der er konstateret positive med Covid-19 inden for det seneste døgn.

- Så prøver vi at finde telefonnumrene på personerne på listen. Dem, vi ikke kan slå op selv, beder vi politiet om at slå op for os, fortæller Charlotte Hjort.

Hvis den smittede ikke tager telefonen, ringer styrelsen igen og igen - tre gange i alt. I cirka 10 procent af tilfældene, lykkedes det ikke at få fat i den smittede person over telefonen.

- Så sender vi en besked i vedkommendes e-boks, siger hun.


Der er mange steder, hvor der er enkelte smittede. I transportsektoren, blandt buschauffører, på en café, og der er også enkelte smittede medarbejdere på regionens hospitaler.

Charlotte Hjort, enhedschef ved Styrelsen for Patientsikkerhed.


Smittedetektiverne fra Styrelsen for Patientsikkerhed får fat i mellem 90 og 95 procent af de smittede.

Det betyder ikke, at dem de ikke kan træffe, ikke kommer i behandling eller færdes frit i samfundet, hvor de kan smitte andre. Det er kun oplysningerne om deres nære kontakter, der mangler.

- Det drejer sig om meget få personer. Hvis bare vi får bremset smittekæden i alle de andre tilfælde, kan vi få kontrol over smittespredningen, siger Charlotte Hjort.

Annonce

Test og isolation

Som et øjebliksbillede var der onsdag i hele landet 12 personer, der ringede til smittede: Medicinstuderende, sygeplejerskervikarer, Styrelsen for Patientsikkerheds egne sygeplejersker eller folkesundhedsvidenskabskandidater. De ringer rundt til smittede i hele landet, det er politiet der ringer til de nære kontakter. Der er 154 personer i Styrelsen for Patientsikkerhed, som har opgaver vedrørende corona-opsporingen.

- De fleste ved godt, at de er smittede, når vi ringer. De har set prøvesvaret på sundhed.dk, eller har fået besked fra deres egen læge. Det, vi gerne vil tale med folk om er de nære kontakter, de har haft, så de personer kan gå i isolation og selv blive testet.

Man kan vælge om man selv vil ringe til de personer, man har været tæt på, eller om man foretrækker, at Styrelsen for Patientsikkerhed gør det.

- Der er nogle, der kun har været tæt på den nærmeste familie og selv kan informere dem. Andre ønsker ikke, at vi ringer til deres venner, og vil hellere gøre det selv. Men der mange, der er glade for, at vi vil ringe, for så er de sikre på, at dem, de har været tæt på, får den rigtige information, siger Charlotte Hjort.

Håndsprit, afstand og mundbind, når der er trængsel, er de vigtigste våben i kampen mod corona. Foto: Jens Thaysen

Hvis man selv vil kontakte dem, man har været tæt på, modtager man en mail, med noget materiale, der indeholder de oplysninger, Styrelsen for Patientsikkerhed ville havde givet til de nære kontakter.

Hvis man er  nær kontakt med en coronasmittet, skal man lade sig teste på fjerdedagen og blive hjemme, indtil man har et negativt svar. Og så skal man for en sikkerheds skyld lade sig teste igen to dage, efter man fik det negative svar.

Annonce

Testbil til Gellerup

Hvordan tackler I de sproglige udfordringer når I skal tale med folk i det somaliske miljø?

- Man skal passe på med det med sproget og med det "somaliske tilhørsforhold". Mange af de smittede er andengenerations-indvandrere, så de er jo danskere. Vi har ikke medarbejdere, der taler somalisk, men når vi ringer er der ofte en anden person i lokalet hos den, vi ringer til - et barn eller en ægtefælle - der taler dansk, så giver de telefonen til det familiemedlem vi skal tale med, siger hun.

Forstår de fremmedsprogede altid budskabet?

- I Aarhus er der rigtig mange boligforeninger, der har socialarbejdere eller andre, der kan hjælpe med at tolke, siger hun.

Fra torsdag vil en af regionens gule testbiler give beboerne i Gellerup mulighed for at blive testet for corona ved E&P Huset på Tinesvej 31 i Gellerup. Styrelsen for Patientsikkerhed vil også være til stede. Testbilen skal siden rundt i boligområder, der er hårdt ramt, oplyser Aarhus Kommune.

- Aarhus Kommune intensiverer informationsindsatsen, og vi hjælper til, siger Charlotte Hjort.

Hvad gør I for at passe på jer selv?

- Vi iklæder os visir og masker fuldstændig lige som dem, der udfører testarbejdet, siger hun.

Der er et budskab, hun gerne vil have gentaget, igen og igen.

- Det vigtigste er også det mest banale. Man skal holde afstand, spritte hænder af, og bruge mundbind ved trængsel, det er det vi fortæller folk, siger hun.

Lige nu er der rigtig mange smittede i Aarhus. Styrelsen for Patientsikkerhed følger udbruddet nøje.

- Lige nu er det Aarhus, der er i fokus, vi følger situationen hver eneste dag. Vi skal ned på ganske få smittede, før vi ikke vil have særlig opmærksomhed på Aarhus mere, siger Charlotte Hjort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Sport

Torsdag aften kan en færøsk by eksplodere i jubel - og en århusiansk forsvarsspiller og hans klub er årsagen

Annonce