Annonce
Navne

Cronhammar er ikke imponeret over tidens tendenser: Lidt fred og ro, tak

Ingvar Cronhammar ved sit store værk, Elia, ved Herning. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Ingvar Cronhammar er kunstneren bag en række store skulpturer spredt landet over. Og så er han en mand, der ikke er imponeret over tidens tant og fjas og overfladiske snakkekultur. Søndag 17. december fylder kunstneren, der har en fortid i Aarhus, 70 år.

Annonce

Ingvar Cronhammar er Danmarks største billedkunstner. Han er i hvert fald en af de højeste - og i foyeren på Kunstmuseet Heart i hjembyen Herning i valgfædrelandet Jylland kan man to måneder endnu se hans karismatiske ansigt med det korte hår og det lange skæg kigge bistert og sørgmodigt ud mod publikum i en opsætning, der minder om en af plakaterne for "Dommedag nu". Utvivlsomt en film, der er et vigtigt referencepunkt for Ingvar Cronhammar, som i sine skulpturer beskæftiger sig med de mest alvorlige spørgsmål i tilværelsen: "Hvor kommer vi fra, hvad er vi, hvor er vi på vej hen?" for nu at parafrasere en titel på et maleri af Gauguin.

For Cronhammar, der fylder 70 år søndag 17. december, er Gud en realitet, og han har kun foragt til overs for den måde, den poppede danske kirke forsøger at sælge sig selv.

Eller som han engang stilfærdigt forklarede: "For mange bongotrommer, gospelsang, alternativt teater og børnepasning. Det er ikke til at holde ud. Guds ord er blevet væk. De skulle skamme sig, de synagoge-forstandere. Jeg savner, at nogen kan tale, og at menigheden har respekt for det og kan holde sin mund og være stille og lytte og lade rummet og ordet fylde".

Og så plejer han at tilføje: For saaaatan! Så ingen er i tvivl.

Egentlig er vi måske ikke kommet så langt, siden hulemennesket sad og kikkede på Månen og overvejede, hvad i alverden det var, og det synes Cronhammar, vi skulle tænke lidt over. Det er ikke noget tilfælde, at han bad Jørgen Reenberg recitere Chr. K.F. Molbechs digt "Stille" ("Hør dig selv/ Og Gud/ Vær stille"), da hans kæmpeskulptur uden for Herning, "Elia", blev indviet i 2001.

"Hvad skal vi bruge den til", spurgte en repræsentant for medierne ved den lejlighed.

"Ingenting", svarede Cronhammar.

"Ingenting og til at holde kæft".

"Elia" er blot en af adskillige store skulpturer - lytteposter og refugier - Ingvar Cronhammar har fået opført rundt om i landet og gerne på lidt afsidesliggende pladser, så man kan få lidt fred og ro fra "al den knevren og pladren, der er i samfundet i dag". Selv foretrækker Cronhammar det stille liv i forstaden til Herning:

"Jeg sad en aften udenfor med en flaske vin. Solen gik ned og farvede himlen, så kom mørket med alle lag af forskellige skygger. Der kom et bette pindsvin tøffende forbi. Månen kom til syne, og så tænkte jeg: Jamen, hvad mere skal der til? Den oplevelse var så fuldendt".

Det fuldendte er også noget, Ingvar Cronhammar søger i sine skulpturer. Det er ikke noget tilfælde, at udstillingen på kunstmuseet i Herning hedder "Design", selv om kun en mindre del viser nogle af de brugsgenstande, det er blevet til hen over årene. I sine skulpturer tilstræber Cronhammar en særlig glat finish og en perfekt formgivning, der hænger sammen med deres udpræget gådefulde karakter.

Ingvar Cronhammar er født i Sverige, men da han blev gammel nok, kunne det ikke gå stærkt nok med at komme væk, og efter en tid på havene lagde han til land i først Aarhus, hvis kunstakademi han frekventerede, inden han slog sig ned i Herning, som er en driftig by, der passer godt til Cronhammars temperament.

Jeg sad en aften udenfor med en flaske vin. Solen gik ned og farvede himlen, så kom mørket med alle lag af forskellige skygger. Der kom et bette pindsvin tøffende forbi. Månen kom til syne, og så tænkte jeg: Jamen, hvad mere skal der til? Den oplevelse var så fuldendt.

Ingvar Cronhammar, billedkunstner

Ingvar Cronhammar

Født 17. december 1947 i Hässleholm i Sverige. Har boet i Danmark siden 1965. I dag bosat ved Herning.

Uddannet billedhugger fra Århus Kunstakademi 1968-1971. Var i 1970'erne del af det århusianske kunstmiljø med Zygo-gruppen sammen med Thorbjørn Laustsen, Per Kramer, Freddy Halle og Niels Erik Jensen.

Ingvar Cronhammar var 1990-1995 leder af billedhuggerskolen ved Det Fynske Kunstakademi og har været medlem af Statens Kunstfonds Udvalg for Kunst i det Offentlige Rum 2002-2004.

Foto: Henning Bagger / Scanpix
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Foto: Henning Bagger / Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus For abonnenter

Noget for Aarhus? Billig og meget let letbane på vej

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce