Annonce
Kultur

Crowdfunding-succes: Nu er den ultimative fotobog om Aarhus klar

Aftentur i kajak på Aarhus Bugt. Foto: Casper Dam

Ny bog om Aarhus set gennem århusianernes øjne er på gaden, når der fredag er reception for bogen med over 400 billeder fra Smilets By.

AARHUS: Bogen handler om Aarhus, men ideen til den opstod faktisk i den polske by, Stettin.

Trykkeriejer Anders Grønborg fra LaserTryk i Aarhus var nemlig på besøg i den polske grænseby, og i den forbindelse fik han overrakt en fotobog om byen.

- Jeg var egentlig ikke specielt imponeret over Stettin, men jeg fik overrakt bogen om "the beautiful city of Stettin", som den blev præsenteret. Og det fik mig til at tænke på, at det egentlig var for dårligt, at der ikke findes en fotobog om Aarhus. Vi har sådan en smuk by, men vi kan ikke tilbyde ret meget mere end nogle reklamefoldere med nogle få billeder. Jeg savnede sådan en lækker coffetable-bog, jeg kunne give til forretningsforbindelser og netværk, siger Anders Grønborg.

Kort efter stødte han ind i Chresten H. Ibsen fra Chib Forlag, der i lang tid havde ønsket at skabe en bog med byens smukkeste hjørner og detaljer. En bog skabt af århusianerne selv.

Derfra var det ikke lang vej til handling, og i løbet af kort tid havde de to stablet et koncept på benene, der via crowdsourcing skulle ende med den ultimative fotobog om Aarhus. En non-profit bog, som ingen skulle tjene penge på, men som mange forhåbentlig kunne nyde.

Annonce
Bernhardt Jensens Boulevard fra Sallingårnet på Aarhus Ø

Kæmpe interesse

Lynhurtigt blev det klart, at det var en ide, som århusianerne også meget gerne ville støtte op om. I hvert fald væltede det hurtigt ind med forslag fra fotoglade borgere.

- Interessen var overvældende. Vi modtog over 7300 forslag fra 167 fotografer. Det har været et enormt udvælgelsesarbejde. Så vores dommerjury kom virkelig på overarbejde, siger Chresten H. Ibsen om dommerkomiteen, der blandt andet havde deltagelse af Århus Stiftstidendes fotograf, Axel Schütt.

Dommerkomiteen udvalgte de bedste 179 fotos, og herefter udvalgte redaktionen selv de næste 232 billeder, så bogen i alt indeholder 411 fotos af smilets by. Alle billederne følges af en forklaring på dansk, engelsk og kinesisk, og derfor har det også været en del udgifter til oversættere.

Bogen har kostet over 200.000 kroner at få skabt, men de to mænd bag projektet er overbevist om, at pengene nok skal komme hjem igen.

- Jeg er sikker på, at det bliver en bog, som rigtig mange gerne vil eje, og når først folk får den mellem hænderne bliver de lynhurtigt overbevist. Jeg har eksempelvis allerede solgt de første 50 stk til én kunde, siger Chresten H. Ibsen.

Aarhus Ø har inspireret mange fotografer. Her er det fiskeri foran Isbjerget. Foto: Preben Bager

Send flere billeder

Projektet balancerer, når de første 1000 bøger er solgt, og det forventer de to hurtigt vil ske.

- Når først vi får fat på erhvervslederne fra Aarhus, tror jeg, at det går hurtigt. Man kan eksempelvis forestille sig, at en stor virksomhed vil starte med at præsentere firmaet på de første 12-14 sider, og så kan resten af byen blive præsenteret bagefter. Og så har folk jo en gave at give kunderne med billeder af den smukke by Aarhus, siger Anders Grønborg og fortsætter:

- Bogen koster kun 345 kroner, og køber man nok af dem, kan man endda få rabat. Så det bør vi let kunne sælge, vurderer Anders Grønborg.

Selv om projektet skulle blive så stor en succes, at den giver overskud, er det ikke de to idemænd, der får del i pengene. I stedet er det planen at bogen skal foræres gratis til eksempelvis hospitaler og frivillige organisationer.

- Det håber vi meget, at vi kan ende med at gøre. Men det er samtidig vigtig at understrege, at bogen stadig ikke er endegyldigt færdig. Får man taget et rigtig godt foto, så kan man stadig sende det ind til vurdering hos juryen via adressen info@aarhusbyaarhus.dk, og så kan man måske få billedet med i fremtidige versioner af bogen, siger Anders Grønborg.

Der er reception fredag Aarhus Street Food fra klokken 15.30. Her kan bogen købes, ligesom den kan købes på hjemmesiden aarhusbyaarhus.dk.

I alt 411 flotte billeder er med i bogen. Her er det det Nordre Kapel på Nordre Kirkegård Foto: Jacob Rosenvinge.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce