Annonce
Kultur

Crowdfunding-succes: Nu er den ultimative fotobog om Aarhus klar

Aftentur i kajak på Aarhus Bugt. Foto: Casper Dam

Ny bog om Aarhus set gennem århusianernes øjne er på gaden, når der fredag er reception for bogen med over 400 billeder fra Smilets By.

AARHUS: Bogen handler om Aarhus, men ideen til den opstod faktisk i den polske by, Stettin.

Trykkeriejer Anders Grønborg fra LaserTryk i Aarhus var nemlig på besøg i den polske grænseby, og i den forbindelse fik han overrakt en fotobog om byen.

- Jeg var egentlig ikke specielt imponeret over Stettin, men jeg fik overrakt bogen om "the beautiful city of Stettin", som den blev præsenteret. Og det fik mig til at tænke på, at det egentlig var for dårligt, at der ikke findes en fotobog om Aarhus. Vi har sådan en smuk by, men vi kan ikke tilbyde ret meget mere end nogle reklamefoldere med nogle få billeder. Jeg savnede sådan en lækker coffetable-bog, jeg kunne give til forretningsforbindelser og netværk, siger Anders Grønborg.

Kort efter stødte han ind i Chresten H. Ibsen fra Chib Forlag, der i lang tid havde ønsket at skabe en bog med byens smukkeste hjørner og detaljer. En bog skabt af århusianerne selv.

Derfra var det ikke lang vej til handling, og i løbet af kort tid havde de to stablet et koncept på benene, der via crowdsourcing skulle ende med den ultimative fotobog om Aarhus. En non-profit bog, som ingen skulle tjene penge på, men som mange forhåbentlig kunne nyde.

Bernhardt Jensens Boulevard fra Sallingårnet på Aarhus Ø

Kæmpe interesse

Lynhurtigt blev det klart, at det var en ide, som århusianerne også meget gerne ville støtte op om. I hvert fald væltede det hurtigt ind med forslag fra fotoglade borgere.

- Interessen var overvældende. Vi modtog over 7300 forslag fra 167 fotografer. Det har været et enormt udvælgelsesarbejde. Så vores dommerjury kom virkelig på overarbejde, siger Chresten H. Ibsen om dommerkomiteen, der blandt andet havde deltagelse af Århus Stiftstidendes fotograf, Axel Schütt.

Dommerkomiteen udvalgte de bedste 179 fotos, og herefter udvalgte redaktionen selv de næste 232 billeder, så bogen i alt indeholder 411 fotos af smilets by. Alle billederne følges af en forklaring på dansk, engelsk og kinesisk, og derfor har det også været en del udgifter til oversættere.

Bogen har kostet over 200.000 kroner at få skabt, men de to mænd bag projektet er overbevist om, at pengene nok skal komme hjem igen.

- Jeg er sikker på, at det bliver en bog, som rigtig mange gerne vil eje, og når først folk får den mellem hænderne bliver de lynhurtigt overbevist. Jeg har eksempelvis allerede solgt de første 50 stk til én kunde, siger Chresten H. Ibsen.

Aarhus Ø har inspireret mange fotografer. Her er det fiskeri foran Isbjerget. Foto: Preben Bager
Annonce

Send flere billeder

Projektet balancerer, når de første 1000 bøger er solgt, og det forventer de to hurtigt vil ske.

- Når først vi får fat på erhvervslederne fra Aarhus, tror jeg, at det går hurtigt. Man kan eksempelvis forestille sig, at en stor virksomhed vil starte med at præsentere firmaet på de første 12-14 sider, og så kan resten af byen blive præsenteret bagefter. Og så har folk jo en gave at give kunderne med billeder af den smukke by Aarhus, siger Anders Grønborg og fortsætter:

- Bogen koster kun 345 kroner, og køber man nok af dem, kan man endda få rabat. Så det bør vi let kunne sælge, vurderer Anders Grønborg.

Selv om projektet skulle blive så stor en succes, at den giver overskud, er det ikke de to idemænd, der får del i pengene. I stedet er det planen at bogen skal foræres gratis til eksempelvis hospitaler og frivillige organisationer.

- Det håber vi meget, at vi kan ende med at gøre. Men det er samtidig vigtig at understrege, at bogen stadig ikke er endegyldigt færdig. Får man taget et rigtig godt foto, så kan man stadig sende det ind til vurdering hos juryen via adressen info@aarhusbyaarhus.dk, og så kan man måske få billedet med i fremtidige versioner af bogen, siger Anders Grønborg.

Der er reception fredag Aarhus Street Food fra klokken 15.30. Her kan bogen købes, ligesom den kan købes på hjemmesiden aarhusbyaarhus.dk.

I alt 411 flotte billeder er med i bogen. Her er det det Nordre Kapel på Nordre Kirkegård Foto: Jacob Rosenvinge.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Kultur

Grøn koncert vender tilbage til sommer: Se hvornår turneen rammer Aarhus

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce