Annonce
Aarhus

Cykelsti og letbane hen over Egåen

Cykelstien kommer op på søjler sammen med letbanen i godt ti meters højde hen over dalen. Skitse: Teknik og Miljø

Kommunen gør klar til at begynde anlægsarbejdet til letbanen. Første skridt er broer over Egå og banegraven.

Som en del af den kommende letbane fra midtbyen til Lystrup planlægger kommunen sideløbende at anlægge en ny cykelsti fra Skejby til Lisbjerg til den nette sum af 44 mio. kr.

Den otte kilometer lange cykelrute mellem Aarhus og Lisbjerg over Skejby (se rød rute på kortet, red.) bliver en af de nye hovedstier i kommunens cykelhandlingsplan, og den får et helt særligt forløb, fordi den skal følge letbanen i godt ti meters højde over terræn hen over Egåen og å-dalen.

At den højtflyvende cykelsti skal planlægges nu skyldes, at den skal bæres af de samme søjler, som skal bære letbanen hen over den bløde Egå-dal, sådan som det fremgår af tegningen her ved siden af.

Annonce

Strækningen over Egåen består af tre broer, hvor den største er 360 meter lang og de to andre er på hver 60 meter. Den store bro krydser et engområde, hvor man af hensyn til en bestand af oddere kun kan arbejde fra 1. juni til 1. oktober. Derfor haster det med at få besluttet projektet, så de indledende arbejder kan gå i gang fra 1. marts. Og derfor skal byrådet onsdag gerne sige ja til det store cykelruteprojekt, der netop nu er ude i udbud sammen med letbanen. Kommer man ikke i gang 1. marts vil hele projektet blive forrykket til 2014 med risiko for at øge anlægsudgiften og forsinke letbanen, der skal stå klar i 2016, fremgår det af en indstilling fra Teknik og Miljø.

Projektet rejser bl.a. spørgsmålet, hvor meget vind der vil være på en cykelsti i godt ti meters højde og ved siden af en letbane? Og hvad kræver det af vindskærme?

»Vi har forskellige overvejelser om en vindskærm, men det peger nok i retning af ikke at have en vindskærm, fordi den bliver meget dyr og desuden vil samle fygesne. Hvis vi undlader vindskærmen bliver der i stedet gelændre på begge sider for at skærme mod siden og togene. Vi mener ikke, at vinden bliver et større problem på cykelstien end på Ringgadebroen, som er i cirka samme højde og meget åben,« siger sagsbehandler Hans Tausen fra Teknik og Miljø.

Når den nye by i Lisbjerg er fuldt udbygget vil der være 10.000 ansatte og 20.-25.000 indbyggere. Baseret på erfaringer fra Lystrup og midtbyen forventer man, at mellem 3000 og 8000 cyklister til den tid vil benytte den nye 44 mio. kr. dyre cykelsti hver dag mellem Skejby og Lisbjerg og videre til city.

Med den direkte adgang uden om større veje forventes flere at vælge cyklen som transportmiddel frem for bilen. Resultatet vil være en positiv effekt for sundheden, miljøet og klimaet, lyder vurderingen i Teknik og Miljø.

Den nye cykelsti foreslås finansieret med 22 mio. kr. fra kontoen til trafikanlæg og 22 mio. kr. fra kontoen til arealudvikling og jordforsyning.

Ved budgetforliget for 2013 afsatte byrådsflertallet 3 mio. kr. om året fra 2014 og frem til hovedstier under cykelhandlingsplanen. Herfra hentes i alt ni mio. kr. i årene 2014-16 som en del af pengene til trafikanlæg. Det betyder samtidig, at kontoen til nye hovedcykelstier vil være tømt de næste tre år.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Debat

Stødt på manchetterne foran tv-skærmen: Hvorfor gør man grin med alvorlige sygdomme?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

Annonce