Annonce
Debat

Cyklebanen – en overset juvel i Kongelunden

Annonce

Landsforeningen for bygnings- og landsskabskultur sendte sidste år en fredningsansøgning ind til Slots- og kulturstyrelsen, som nu er tæt på at skulle afgøre, om en egentlig fredning af Cyklebanen skal igangsættes. Derfor er det på sin plads at fremhæve de mange perspektiver, der er i at gennemføre en fredning og dermed også en beskyttelse af stedet.

Stadion og Væddeløbsbanen har aktuelt stor økonomisk bevågenhed, men den 3. store spiller i området - Cyklebanen - fortjener lige så meget opmærksomhed. Der er tavshed om banens fremtid cykelsportsligt, men den kan fortsat spille en rolle som samlingspunkt for udendørs cykelløb af mange typer og cyklisme i sig selv, hvis man vil.

Derudover kan den komme til sin fulde ret ved atter at blive brugt i en bredere kulturel sammenhæng, også rekreativt, på samme måde som Mindeparken bliver brugt. Alle tre anlæg er en del af en fælles 100-årig idrætshistorie og - ikke mindst - så er de alle landskabeligt og arkitektonisk uundværlige for helheden.

Lad offentligheden få adgang til det historiske spatiøse anlæg, lad allemandsretten gælder her. Cyklebanen er omgivet af trådnet og låst af til daglig. Lås op i begge ender af anlægget. Der er en fantastisk udsigt ned over anlægget fra indgangen i vest ved Jyllands Allé, hvor det flotte rum åbner sig for betragteren. Der er to tidligere indgange i øst, der snor sig op fra pladsen foran Arenaen. Dermed er der adgang til at spadsere omkring og igennem anlægget og nyde den klassisk smukke velodrome, den flotte tribunearkitektur fra 50´erne, ryttergården og kontroltårnet.

Der er masser af "space" at opleve og være i - lige ud for de store villa- og boligblokområder ved Vilhelm Bechs Vej og Vidtskuevej i Viby vest for Cyklebanen. Det kan blive det nye picnicområde for borgerne med masser af grønne siddepladser rundt om anlægget.

Anlægget bruges stadig af byens cykelsportsforening: Cykleklubben Aarhus med træningstilbud for motionister, amatørlicensryttere og elite.

Landevejsrytterne har mødested ved Cyklebanen, og der køres officielle konkurrencer i sommerhalvåret med deltagere fra udlandet. MTB-ryttere holder til på stedet og arrangerer træning inde på græsset i midten af banen. Der køres OnsdagsCross på banen og arealerne omkring den hver onsdag i vinterhalvåret m.m.

Man træner på tværs af de forskellige cykeldiscipliner og har et godt klubliv, hvor også børn bliver en del af et miljø af seje sportsfolk. Det har vi selv oplevet som tilskuere til sommersæsonens løb. Der er forskellige typer løb - f.eks. Derby Pace, hvor hver rytter paces frem af egen pacer på knallert. Der er løb, hvor børnerytterne f.eks. cykler røver- og politiforfølgelsesløb med præmier og masser af applaus fra publikum. Det er folkeligt og for alle, også unge mennesker og børnefamilier. Og så er der salg af øl og sodavand, pølser, pandekager m.m. Senest var vi tilskuere til Jørgen Leths æresløb den 30. maj 2019, hvor mesteren også selv var til stede.

I 40'erne fungerede den flotte spisesal som folkekøkken – en historie man godt kunne finde tilbage til ved at bruge bygningen via et andet spor: ”forsamlingshussporet”, hvor der udover sporet med cykelsporten og cyklisme også er et bredere kulturelt sigte med anvendelsen af stedet.

To borgere, Marie Nørgaard Laursen og Liselotte Petersen, har lavet et forslag til fremtiden for Cyklebanen - som endnu et bidrag til debatten om et nyt stadion og området omkring. Arkivfoto: Axel Schütt

Fremtiden kan se således ud:

Spor 1 Cykelsporet

1. Cyklebanen huser et center for udendørs cykelsport: rummer banecykling, landevejscykling, mountainbike og BMX-cykelsport og ”cykleskole” for motionister og for børn. Der er fri adgang til banen for cyklende, når man overholder et særligt regelsæt – som man gør på Europas ældste cyklebane i Carmarthen, Wales. Der er et stærkt samarbejde med folkeskoler og daginstitutioner.

2. Der er udover den rent sportslige tilgang også en mere almindelig ”brugstilgang” til interessen for cykelsport og cyklisme. Cyklen bruges i stigende grad som transportmiddel, og det er en udfordring at få afviklet cykeltrafikken sikkert for alle. Der er i forhold til en klimavenlig og sundhedsmæssig tænkning god ræson i at skatte cyklismen i alle dens former. Her tænker man ud af boksen på Cyklebanen: laver f.eks. værksteder, drevet af frivillige, hvor man kommer og reparerer sin cykel og er en del af et interessefællesskab.

3. Der er undergrupper: feriecyklisterne, dagsturscyklisterne, børnecyklisterne (”cykelmyggene”), seniorcyklisterne osv. Dansk Cyklistforbund har en afdeling på stedet.

4. Der er et cykelsportsmuseum eller anden kreativ formidling om cykelsportens historie.

5. Folke-fitness er en del af tilbuddet til de aktive sportsfolk i lokalerne nederst i tribunebygningen.

6. Inderarealet kan midlertidigt omdannes til baner til BMX-træning-og konkurrencer, og det bruges også til Yoga-undervisning og en årlig yogafestival.

7. I perioder kan man lave beachvolley-baner her, måske invitere skatere ind, fordi man har en åben indstilling til at invitere andre sportsgrene indenfor.

Spor 2 ”Forsamlingshussporet” - Kulturhus

1. Det gamle folkekøkken genoplives i bedste forsamlingshustradition. Køkkenet og spisesalen danner rammen om servering af klimavenlig mad. Skoler og andre bruger køkkenet. Der er små klimahaver på anlæggets område. De fleste aktive er frivillige, og der er fællesspisning for familier i området en aften om ugen. Stedet lejes ud til konfirmationer, runde fødselsdage og borgermøder osv.

2. Friluftsteater a la Grønnegårdsteatret i København er etableret og spiller 14 dage hver sommer. Man spiller en Pippi Langstrømpe-forestilling eller Shakespeares ”En skærsommernatsdrøm” i de lyse aftener, måske på engelsk?

3. Walk-in-Bio - udendørs - biograftur med god plads.

4. Endelig anvendes tribunebygningen måske også som klubhus for en evt. ny sportsgren – måske tennis - på Kastebanen (niveauet højere oppe mod syd).

Alt i alt et fælles møde- og aktivitetssted, som er det første af sin art i Danmark, ja, i verden! Og som vil være en særlig attraktion også for turister.

Der er mange perspektiver i at bevare Cyklebanen, der peger ind i fremtiden for en sport og også en transportform, som helt sikkert er i vækst. Og særligt også en fremtid for at lave det til et kulturhus og et stort, folkeligt udendørsrum med den plads og luft, vi alle vægter så højt. Muligheder som ingen for alvor har beskæftiget sig med endnu.

Derudover er det helt sikkert værd at bevare denne unikke bane for dens historiske værdi og dens arkitektoniske og landskabsmæssige funktion i Kongelunden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Aarhus For abonnenter

Kiks i kommunikationen kan udløse konflikter: - Et plejehjem i Aarhus er på ingen måder et luksushotel

AGF

Skuffet David Nielsen efter nederlag: - Vi manglede kvalitet offensivt

AGF For abonnenter

Kampen kort: VAR, frispark og generel tumult dominerede i AGFs første sæson-nederlag

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Kun AGF-defensiven ragede en smule op søndag aften

Annonce