Annonce
112

Cyklist måtte springe for livet: 35-årig dømt for vanvidskørsel fra Horsens til Skanderborg

En 35-årig mand har fået fire måneders fængsel for at have overtrådt færdselsloven og straffeloven ikke mindre end 16 gange på blot 20 minutter. Arkivfoto: Søren E. Alwan
- Jeg ved ikke, hvad der skete, forklarede en 35-årig mand, der i retten erkendte, at hans kørsel nok ikke havde været "helt i overensstemmelse med færdselsloven."

Horsens: 16 gange i løbet af en kun omkring 20 minutter lang køretur mellem Horsens og Skanderborg lykkedes det en mandlig bilist at overtræde loven.

Det skete, da den nu 35-årige mand forsøgte at stikke af fra politiet en onsdag eftermiddag. Flugten fra Horsens med tilhørende forseelser kostede ham fredag fire måneders ubetinget fængsel og en frakendelse af kørekortet i 10 år for at have kørt hensynsløst og for at have forvoldt fare for en cyklists liv.

Sagen stammer helt tilbage fra august 2016, da en politipatrulje spottede den nu 35-årige bilist på Vejlevej i Horsens. Her ville de gerne stoppe ham for at tale med ham.

Men den plan agtede den 35-årige ikke at være en del af. I stedet startede en biljagt, hvor bilisten i løbet af omkring 20 minutter overtrådte straffeloven og færdselsloven 16 gange.

På den lange liste over forseelser står bl.a. at køre over for rødt flere gange, at overhale højre om andre bilister, at køre langt over den tilladte hastighed, at køre på cykelstien, at køre imod færdselsretningen, at påkøre to biler, mens en cyklist måtte springe for livet for ikke at blive ramt. Dertil var han påvirket af amfetamin, kokain og hash - og så var han allerede fradømt retten til at køre bil på grund af tidligere tilfælde af sprit- og narkokørsel.

Vi var nødt til at give ham lidt luft. Der var simpelthen så mange cyklister og gående. Vi kunne ikke køre så vildt, som han kunne.

Betjent, der var med til at jagte en 35-årig vanvidsbilist

Et splitsekund fra sammenstød

Turen blev meget detaljeret beskrevet af den ene af de betjente, der sad med i den patruljevogn, der satte efter manden. Han fortalte, hvordan turen gik gennem både Horsens og Skanderborg by i meget høj fart.

- Bilisten ville tydeligvis ikke tale med os, så han forsøgte at ryste os af ved at sætte en meget høj fart og køre gentagne gange over for rødt, forklarede betjenten, der mente, at bilistens fart flere gange nåede op omkring 170 km/t. Det er dog ikke bekræftet af officielle målinger.

Fra Vejlevej gik turen ind gennem Horsens, hvor der var godt fyldt op på vejene på grund af myldretid.

- På Allégade ramte han to biler. Han kørte på cykelstien for at komme forbi en kø. En kvindelig cyklist måtte springe for livet. Hun nåede lige at hive sin cykel med ind på fortovet, før han et splitsekund senere bragede forbi med op mod 80 km/t på cykelstien, fortalte betjenten, der også berettede, at han og kollegaen tilkaldte hjælp fra andre betjente, der lagde en form for sømmåtter ud på vejen for at standse den 35-årige. Det mislykkedes dog, da den 35-årige kørte ud i rabatten for at undgå sømmåtterne.

- Han var snedig, konstaterede betjenten.

Inde midt i Skanderborg bragede den 35-årige med meget høj fart gennem hovedgaden Adelgade, der på gerningstidspunktet kl. 15.30 om eftermiddagen var fyldt med mennesker.

Den vilde tur endte efter endnu flere hasarderede overhalinger og køren mod færdselsretningen på Virringvej nord for Skanderborg, hvor det lykkedes betjentene at se deres snit til at påkøre vanvidsbilisten og anholde ham.

Annonce

- Jeg gik nok lidt i panik

Den dømte selv huskede ikke meget fra dagen. Han erkendte dog, at han havde været ude at køre, selvom han ikke havde kørekort og var påvirket af både kokain, amfetamin og hash.

Og så erkendte han også, at kørslen nok ikke var "helt i overensstemmelse med færdselsloven."

- Jeg gik nok lidt i panik, da politiet forsøgte at standse mig, og så stak jeg af. Det var ikke mit stolteste øjeblik, lød det fra den 35-årige, der ikke kunne genkalde ret mange detaljer fra dagen.

Sagen har været længe undervejs i retssystemet, og det blev da også understreget flere gange af både anklager og forsvarer.

Forklaringen er dog til dels, at den 35-åriges lovovertrædelser skete netop den dag, da anklagemyndigheden besluttede at sætte behandlingen af alle sager om hashkørsel i bero efter en planlagt lovændring.

- Og det gjorde, at sagen blev lagt i en bunke. Da sagerne blev genoptaget godt et år senere, havde anklagemyndigheden en stor stak sager, som skulle behandles, og derfor trak det ud, forklarede anklager Bjørn Dahl Larsen.

Den 35-åriges forsvarer Sidse Walther mente faktisk, at hendes klient burde slippe helt for straf på grund af den lange tid, sagen har været om at nå igennem retssystemet.

Men den købte retten ikke. Der blev ikke givet rabat på straffen, da der heller ikke er blevet det i andre sager, der er blevet forsinket på grund af lovændringen.

Det blev vanvidsbilisten dømt for

Den 35-årige mand er idømt fire måneders fængsel for at have kørt hensynsløst og for at have tilsidesat væsentlige hensyn til trafiksikkerheden ved:

- undlade at standse, da politiet bad ham om det

- i syv tilfælde at have kørt over for rødt lys

- at have påkørt to biler - og at stikke af bagefter

- at have benyttet håndholdt mobiltelefon bag rattet

- at have kørt mere end 60 pct. over den tilladte hastighed

- i to tilfælde at have kørt imod færdselsretningen

- i flere tilfælde på forskellige strækninger at have overhalet højre om biler

- at have benyttet cykelstien til at køre på

- at have kørt bil, selvom han var frakendt sit kørekort

- at have kørt bil, selvom han var påvirket af hash, amfetamin og kokain

- at have forvoldt fare for en kvindelig cyklists liv, da hun måtte springe for livet på cykelstien ved Nørretorv i Horsens

Den 35-årige var også tiltalt for endnu et tilfælde af at have forvoldt fare for andres liv, da han ifølge anklageskriftet var ved at ramme en knallertkører på Stilling Landevej i Skanderborg. Det forhold blev han dog frifundet for.

De fire måneders fængsel er udmålt som en såkaldt tillægsstraf til en straf på tre år og seks måneders fængsel, som den 35-årige blev idømt for flere forskellige lovovertrædelser i juli 2017 - altså efter vanvidskørslen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce