Annonce
Aarhus

Døde med få måneders mellemrum: Ægtepar giver millioner til kunsten i Aarhus

Ægteparret Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsen. Begge døde i 2016, 67 år. En del af deres formue går nu til kunst og kultur i Aarhus. Privatfoto
En skulptur til havneområdet i Aarhus og 250.000 kroner til fire kunstnere en gang om året i 30 år fra ny fond.

AARHUS: Et ægtepars passion for kunst kommer nu kulturlivet, kunstnerne og borgerne i Aarhus til gode. Pengene i en nystiftet fond på 45 millioner kroner skal bruges til kunst i Aarhus på forskellige måder.

Bag fonden står ægteparret Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsen, der døde med få måneders mellemrum i 2016. Begge blev 67 år, og de drev Bichel Vine i Lystrup fra deres gård.

Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsens Familiefond giver to millioner kroner til en skulptur, der skal placeres på havneområdet i Aarhus. Skulpturen vil blive udvalgt på baggrund af sagkyndig assistance fra Aros Aarhus Kunstmuseum.

Annonce


Vi har cyklet rundt på havnen for at finde en god placering til skulpturen og stødte på flere muligheder.

Peter Rønnow


Dertil kommer, at fondens formål er at støtte kunst- og kulturlivet i Aarhus Kommune ved  at uddele fire legater en gang om året. Hver er på 250.000 kroner og uddeles hvert år indtil 6. august 2046.

Advokat er formand

Advokat Peter Rønnow fra DLA Piper er formand for fonden og begejstret.

- Sammen med medlemmer af udvalget, der skal beslutte skulpturen, har jeg cyklet rundt på havnen for at finde en god placering. Vi stødte på flere muligheder. Skulpturen skal være to-tre meter høj, og de to millioner kroner kan også være et tilskud, hvis en kunstner kommer med et dyrere forslag, og resten af pengene bliver fundet, siger Peter Rønnow.

Advokat Peter Rønnow er formand for den nye fond, der blandt andet skal finde en skulptur til havnearealerne i Aarhus. Her er Peter Rønnow ved kunstnergruppen A-kassens Poseidon. Foto: Hans Petersen

Som et tredje moment vil fonden købe kunst for op til en million kroner.

- Det er tiltænkt hospitaler, især Aarhus Universitetshopital i Skejby, hvor Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen var en respekteret overlæge. Vi er allerede i dialog med sygehuset, og tidligere overlæge Ib Hessow, som købte meget kunst til sygehuset, er med i udvælgelsen, siger Peter Rønnow og tilføjer, at en del af kunsten er tiltænkt partiet ved hovedindgangen på sygehuset i Skejby.

Annonce

Godt for byen

Rådmand for kultur og borgerservice, Rabid Azad-Ahmad, synes, fonden er en fantastisk nyhed.

- Kunst og kultur betyder meget for Aarhus, for borgernes trivsel og for, at byen er attraktiv. Kunsten sætter refleksioner i gang, og fonden er også en opbakning til kunstlivet i byen, siger rådmanden.

Annonce

Giverne

Kirsten Hjortholm var i en lang årrække overlæge på Aarhus Universitetshospital i børneanæstesi og intensiv terapi til børn og især børn med medførte hjertefejl. Hun var fagligt meget dygtig og respekteret, blev betegnet som en legende og fremstod som rollemodel.

Gunnar Steen Jakobsen var en modig, visionær og handlekraftig type. Han blev jurist fra Aarhus Universitet i 1976 og  advokatfuldmægtig hos Erik Juul Larsen. Efter at have gennemført en toårig uddannelse på Vejlby Landbrugsskole, praktiserede han nogle år hos firmaet Krag og Kirk.

Sideløbende drev parret gården Kirstinekær sydvest for Aarhus. Efter nogle år overtog de Asmusgård i Lystrup, som var hendes barndomshjem. Her udviklede han sine evner som landmand med blik for både afgrøder, afkast og naturpleje.

Det var også på Asmusgård, at han i 1986 sammen med sin mangeårige ven, advokat Hans Kjellund, etablerede vinfirmaet Bichel Vine, der stadig fungerer godt.

For ægteparret Overgaard-Jakobsen var det vigtigt, at kunsten og musikken vakte følelser. Det gav mening, når kunsten kunne mærkes, og de fik arkitekter til at tegne deres hjem i en enkelt, nordisk stil, en god ramme for deres samling af nyere dansk malerkunst. Landskabet omkring huset designede de som en skulpturpark.

Fonden

  • Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsens Familiefond har 45 millioner kroner.
  • Fondens formål er at støtte kunst- og kulturlivet i Aarhus Kommune ved årligt at uddele fire legater. De enkelte legater er på 250.000 kroner i 2016-tal og uddeles årligt indtil 6. august 2046.
  • Bestyrelsen skal bestå af en advokat, direktøren for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune og en person med økonomisk erfaring inden for formueforvaltning.
  • Ansøgningsfrist er 13. december.
  • Søg på www.kirsten-gunnar-fonden.dk
Annonce
Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Stiften borede i OL's kønstest allerede i 1970'erne: Kvinders køn har altid givet problemer i topsport

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Alarm 112

Skabte problemer på motorvejen: Lastbilbrand påvirkede trafikken i mange timer

Annonce