Annonce
Aarhus

Døde med få måneders mellemrum: Ægtepar giver millioner til kunsten i Aarhus

Ægteparret Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsen. Begge døde i 2016, 67 år. En del af deres formue går nu til kunst og kultur i Aarhus. Privatfoto
En skulptur til havneområdet i Aarhus og 250.000 kroner til fire kunstnere en gang om året i 30 år fra ny fond.

AARHUS: Et ægtepars passion for kunst kommer nu kulturlivet, kunstnerne og borgerne i Aarhus til gode. Pengene i en nystiftet fond på 45 millioner kroner skal bruges til kunst i Aarhus på forskellige måder.

Bag fonden står ægteparret Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsen, der døde med få måneders mellemrum i 2016. Begge blev 67 år, og de drev Bichel Vine i Lystrup fra deres gård.

Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsens Familiefond giver to millioner kroner til en skulptur, der skal placeres på havneområdet i Aarhus. Skulpturen vil blive udvalgt på baggrund af sagkyndig assistance fra Aros Aarhus Kunstmuseum.

Annonce


Vi har cyklet rundt på havnen for at finde en god placering til skulpturen og stødte på flere muligheder.

Peter Rønnow


Dertil kommer, at fondens formål er at støtte kunst- og kulturlivet i Aarhus Kommune ved  at uddele fire legater en gang om året. Hver er på 250.000 kroner og uddeles hvert år indtil 6. august 2046.

Advokat er formand

Advokat Peter Rønnow fra DLA Piper er formand for fonden og begejstret.

- Sammen med medlemmer af udvalget, der skal beslutte skulpturen, har jeg cyklet rundt på havnen for at finde en god placering. Vi stødte på flere muligheder. Skulpturen skal være to-tre meter høj, og de to millioner kroner kan også være et tilskud, hvis en kunstner kommer med et dyrere forslag, og resten af pengene bliver fundet, siger Peter Rønnow.

Advokat Peter Rønnow er formand for den nye fond, der blandt andet skal finde en skulptur til havnearealerne i Aarhus. Her er Peter Rønnow ved kunstnergruppen A-kassens Poseidon. Foto: Hans Petersen

Som et tredje moment vil fonden købe kunst for op til en million kroner.

- Det er tiltænkt hospitaler, især Aarhus Universitetshopital i Skejby, hvor Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen var en respekteret overlæge. Vi er allerede i dialog med sygehuset, og tidligere overlæge Ib Hessow, som købte meget kunst til sygehuset, er med i udvælgelsen, siger Peter Rønnow og tilføjer, at en del af kunsten er tiltænkt partiet ved hovedindgangen på sygehuset i Skejby.

Annonce

Godt for byen

Rådmand for kultur og borgerservice, Rabid Azad-Ahmad, synes, fonden er en fantastisk nyhed.

- Kunst og kultur betyder meget for Aarhus, for borgernes trivsel og for, at byen er attraktiv. Kunsten sætter refleksioner i gang, og fonden er også en opbakning til kunstlivet i byen, siger rådmanden.

Annonce

Giverne

Kirsten Hjortholm var i en lang årrække overlæge på Aarhus Universitetshospital i børneanæstesi og intensiv terapi til børn og især børn med medførte hjertefejl. Hun var fagligt meget dygtig og respekteret, blev betegnet som en legende og fremstod som rollemodel.

Gunnar Steen Jakobsen var en modig, visionær og handlekraftig type. Han blev jurist fra Aarhus Universitet i 1976 og  advokatfuldmægtig hos Erik Juul Larsen. Efter at have gennemført en toårig uddannelse på Vejlby Landbrugsskole, praktiserede han nogle år hos firmaet Krag og Kirk.

Sideløbende drev parret gården Kirstinekær sydvest for Aarhus. Efter nogle år overtog de Asmusgård i Lystrup, som var hendes barndomshjem. Her udviklede han sine evner som landmand med blik for både afgrøder, afkast og naturpleje.

Det var også på Asmusgård, at han i 1986 sammen med sin mangeårige ven, advokat Hans Kjellund, etablerede vinfirmaet Bichel Vine, der stadig fungerer godt.

For ægteparret Overgaard-Jakobsen var det vigtigt, at kunsten og musikken vakte følelser. Det gav mening, når kunsten kunne mærkes, og de fik arkitekter til at tegne deres hjem i en enkelt, nordisk stil, en god ramme for deres samling af nyere dansk malerkunst. Landskabet omkring huset designede de som en skulpturpark.

Fonden

  • Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jakobsens Familiefond har 45 millioner kroner.
  • Fondens formål er at støtte kunst- og kulturlivet i Aarhus Kommune ved årligt at uddele fire legater. De enkelte legater er på 250.000 kroner i 2016-tal og uddeles årligt indtil 6. august 2046.
  • Bestyrelsen skal bestå af en advokat, direktøren for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune og en person med økonomisk erfaring inden for formueforvaltning.
  • Ansøgningsfrist er 13. december.
  • Søg på www.kirsten-gunnar-fonden.dk
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favorit spisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce