Annonce
Aarhus

Dødsensfarligt mobil-kiggeri i bilen: Stigning i østjyske trafikdrab skyldes uopmærksomme bilister

Kigger man på sin mobil i fire sekunder, når en bil at køre 89 meter, hvis hastigheden er 80 kilometer i timen. Foto: Rådet for Sikker Trafik

Østjyllands Politis analyser peger på, at 16 ud af 21 trafikdrab i politikredsen i 2018 skyldtes uopmærksomhed.

AARHUS: - Ding, lyder det fra mobiltelefonen. En sms er tikket ind.

- Hvem kan det mon være, tænker bilisten, mens han kører ud ad landvejen med 80 km/t.

Selv om han sidder bag rattet og burde koncentrere sig om trafikken foran, bliver nysgerrigheden hurtigt overvældende stor.

Bilisten fisker mobilen frem fra bukselommen og åbner skærmen.

På de fire sekunder, han bruger på at læse beskeden, når han at køre 89 meter i blinde.

Og han ser ikke den bil, der længere fremme holder stille.

Annonce

Kør bil når du kører bil

Rådet for Sikker Trafik har disse fire gode råd til bilister, der har brug for hjælp til at fastholde opmærksomheden:

Få ordnet, hvad der skal ordnes, inden du kører, så det ikke fylder i hovedet. Tag af sted i god tid, så du ikke bliver stresset af uventede forsinkelser.

Koncentrer dig om trafikken, og lad dig ikke distrahere af ting, der ikke har at gøre med kørslen.

Slut din telefon eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, mens du kører. Hvis du har brug for at tale i telefon på turen, så forbered den håndfri installation, inden du kører.

Har du brug for at trøste grædende børn, indstille din gps, lede efter ting eller foretage dig andet, der kræver meget opmærksomhed, så hold ind til siden og få det ordnet.

Uopmærksomhed dræber

Sms-læsende bilister, bilister, der indstiller deres radio, gumler på en sandwich eller på anden vis lader sig distrahere, udgør en stigende fare for sig selv og andre.

Lige nu - med halvanden måned tilbage af 2018 - er der i Østjyllands Politikreds blevet slået flere mennesker ihjel i trafikken end i hele 2017.

21 i år mod 20 sidste år.

Østjyllands Politi har analyseret årsagen til samtlige årets 21 trafikdrab.

I 16 tilfælde tyder meget på, at årsagen til trafikdrabet var uopmærksomhed.

Og det gør politikommissær Amrik Chadha, leder af Østjyllands Politis færdselsafdeling, dybt bekymret.

- Det her er ikke et problem, vi kan kontrollere os ud af. Derfor er vi nødt til at få trafikanterne til at forstå, at det er nødvendigt, at de ændrer adfærd, siger Amrik Chadha.

For den uopmærksomme bilist spiller ikke kun hasard med sit eget liv.

Som indledningen til denne artikel viser, risikerer helt uskyldige mennesker - der kører bil til punkt og prikke - at blive ramt af en uopmærksom bilist.

- Vi kan alle blive ofre for uopmærksomhed, siger Amrik Chadha.

Elektronik stjæler opmærksomhed

Men hvordan kan politiet vide, at der ligger uopmærksomhed bag en trafikulykke?

- Vi har et eksempel, hvor vi fandt en iPad i bunden af en forulykket bil. Den lå i førersiden. Og når en bil, der holder i nødsporet på motorvejen, bliver påkørt bagfra, så kan det kun skyldes uopmærksomhed. Hvordan skulle en bilist ellers komme derud, siger Amrik Chadha.

Han er ikke i tvivl om, at det er elektroniske remedier som tablets og smartphones, der har fået antallet af uopmærksomme trafikanter til at stige.

- Mange taler i mobil eller sms'er. Men vi har da også eksempler på ulykker, der skyldes bilister, der roder efter noget i en taske eller i handskerummet, retter på skoene eller skifter kanal på radioen, siger Amrik Chadha.

Advarselssignaler

Og det er ikke kun bilisternes adfærd, der bekymrer lederen af Østjyllands Politis færdselsafdeling.

- Cyklister, der lytter til musik i hovedtelefoner, udsætter sig for fare. For høresansen er en vigtig sans i trafikken. Man risikerer at gå glip af advarselssignaler, siger Amrik Chadha.

Han synes heller ikke om fodgængere, der krydser trafikerede gader med blikket stift rettet mod iPhonens skærm.

En undersøgelse, lavet af Danmarks Tekniske Institut konkluderer, at uopmærksomhed er en afgørende faktor i cirka 30 procent af alle færdselsuheld i Danmark.

- Meget tyder på, at vi ligger meget højere her i Østjylland, selv om 16 ud af 21 trafikdrab selvfølgelig er et spinkelt grundlag at konkludere på, siger Amrik Chadha.

Vi skal syv år tilbage for at finde et år med flere trafikdrab end i år. I 2011 blev 29 mennesker slået ihjel i trafikken.

- Det bemærkelsesværdige er, at stigningen sker i en tid, hvor bilerne bliver mere og mere sikre. Der er også blevet mange flere af dem. Derfor køres der mange steder med nedsat hastighed. Det burde give en højere trafiksikkerhed. Alligevel sker der flere trafikdrab. Det er alarmerende, siger Amrik Chadha.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce