x
Annonce
Navne

Dødsfald: Ellen Winther Lembourn

Ellen Winther Lembourn.

Sangerinde og skue­spiller Ellen Winther Lembourn er død, 78 år.

Ellen Winther Lembourn havde roller som skuespillerinde det ene øjeblik og sang krævende operapartier det næste. Når hun da ikke gjorde det hele på én gang.

Pigen med det vindende væsen og dansk kulturlivs mest fotogene smilehuller uddannede sig først til musikpædagog fra Jydsk Musik-akademi i Aarhus i 1955, inden hun fik sin endelige uddannelse ved Det Kongelige Teaters operaskole i 1957. Hun blev ansat straks efter og debuterede i opsætningen af Figaros bryllup.

De næste tre årtier arbejdede hun fast ved nationalscenen - mest som sangerinde, men med jævnlige visitter hos skuespillet.

Hun vandt i øvrigt også det danske Melodi Grand Prix i 1962 med Vuggevise og placerede sit fædreland på en hæderlig tiendeplads i det internationale.

Af film medvirkede hun bl.a. i De sjove år, Landmandsliv, I den grønne skov, Midt om natten og Kun en pige, men hun var ikke mindst bredt kendt som Minna Varnæs i Matador eller som Mor Trisse i Jul på Slottet.

Hun var født Ellen Sørensen, men fik sine senere efternavne gennem sine to ægteskaber med først pianist og tidligere operachef i Sydney John Winther og siden med forfatter og politiker Hans Jørgen Lembourn.

Berlingske Tidende

ARKIVSOLO - Ellen Winther-Lembourn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Live fra pressemøde: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Genbrugsstationerne åbner: Forvent kø og forbered dig godt hjemmefra

Annonce