Annonce
Navne

Dødsfald: Erling Møldrup

<p>Erling Møldrup. Arkivfoto: Axel Schütt</p>

Guitarpioner er død.

Guitarist og tidligere docent ved Det Jydske Musikkonservatorium Erling Møldrup, Aarhus, er død efter længere tids sygdom, 72 år.
Annonce
<p>Erling Møldrup. Arkivfoto: Axel Schütt</p>
Erling Møldrup var uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus hos Jytte Gorki Schmidt. Han tog diplomeksamen i 1972 og studerede videre i bl.a. Prag, inden han vendte tilbage til Aarhus for at undervise.
Indtil da havde guitaren været et lidt overset instrument i dansk klassisk musik, men Erling Møldrup blev en pioner på sit instrument. Både som underviser af utallige nye guitarister - heriblandt Lars Hannibal - og som inspirator for en lang række moderne komponister, som han introducerede til guitaren. Flere gange med mesterværker til følge.
Erling Møldrup stod gennem sin karriere for førsteopførelsen af mindst et halvt hundrede værker. Bl.a. af hans mangeårige kollega ved konservatoriet i Aarhus Per Nørgård. Erling Møldrup havde en bred musikalsk smag, men også en forkærlighed for moderne klassisk musik, og han indspillede al Per Nørgårds musik for guitar i sin helt personlige stil, der er blevet beskrevet som en blanding af imponerende snilde og tør koncentration. »Indvendig virtuositet,« har Berlingskes anmelder af klassisk musik, Søren Schauser, kaldt det.

Fra murer til musiker

Erling Møldrup voksede op som enebarn i et kærligt hjem i Nørregade midt i Aarhus. Hans far var murerarbejdsmand og hans mor rengøringsdame. Faren spillede harmonika, og der blev sunget, spillet og snakket musik i hjemmet. Som ung mand blev Erling Møldrup sendt i murerlære, men i fritiden var han betaget af 50'er-idolet Tommy Steele og besluttede, at han også ville lære at spille guitar. Hans far brugte 100 kroner på en guitar, og Erling Møldrup henvendte sig som 15-årig på Århus Folkemusikskole, hvor han for første gang hørte klassisk guitarspil.
»Jeg blev simpelthen så begejstret over instrumentet og dets lyd, at jeg bad læreren om at undervise mig i det samme,« har han tidligere fortalt i et interview med Århus Stiftstidende.
På musikskolen så man hans talent, og selv om 15 år er en høj alder at begynde på et instrument med henblik på en karriere som klassisk musiker, så lykkedes det med flid og talent alligevel Erling Møldrup at blive både konservatorieuddannet - og senere docent samme sted - og koncertmusiker med turnéer og masterclasses i ind- og udland. Han udgav musik i eget navn, han medvirkede på mange andre udgivelser og indgik i mange musikalske samarbejder, bl.a. Trio Celeste og Elsinore Players.
Erling Møldrup giftede sig i 1982 med musikpædagog Lene Boelsmand, som han havde dannet par med siden 1969.
Han var et varmt familiemenneske, og parret gav musikaliteten videre til børnene, Toke og Signe, der begge er uddannet på konservatoriet i hhv. cello og obo. Signe Møldrup arbejder i dag med kormusik og -koncerter i DR, mens Toke Møldrup er anerkendt som en af Danmarks førende cellister. Han er koncertmester i Copenhagen Philharmonics (Sjællands Symfoniorkester, red.), og har spillet koncerter i både Carnegie Hall, New York, og Wigmore Hall, London. Toke Møldrup medvirkede også på sin fars sidste cd-udgivelse 'Remembering Libra' fra 2013 - et værk, som Per Nørgaard skrev til far og søn.
»Det er så smukt at have fået en søn, der i den grad overskygger én selv,« som Erling Møldrup sagde til Århus Stiftstidende.
Erling Møldrup gik på pension fra konservatoriet i 2006, men han fortsatte med spille guitar hver dag og med at indspille musik. Gennem årene er det i alt blevet til mindst 30 udgivelser med musik fra Bellman og alle Bachs værker for guitar og lut til Heitor Villa-Lobos og ovennævnte Nørgård.
»Nu kan jeg nøjes med at spille for min fornøjelses skyld. På den måde er det skægt at være blevet 'amatør'. Når man er nået så langt med guitaren, som jeg er, kan man jo ikke bare holde op. Spille - det er det, jeg kan bedst,« som Erling Møldrup udtrykte det i interviewet i anledning af hans 70-års fødselsdag i 2013.
Ved siden af musikken nærede han en stor interesse for billedkunst, for litteratur og for naturen - ikke mindst den natur, der skjuler sig under havoverfladen, som han elskede at udforske gennem en snorkelmaske. Via sin elev Knud Seblon fandt han også vej til Grønland, der blev endnu en passion for Erling Møldrup. Han gav kurser og koncerter langs hele den grønlandske vestkyst sammen med Seblon under sine mange besøg i landet.
Erling Møldrup gav sin sidste koncert i Risskov Kirke i marts 2012. Året efter fik han konstateret Lewy body-demens, og han tilbragte de sidste måneder på Abildgården, hvor han sov stille ind.
Erling Møldrup efterlader sin hustru og deres søn og datter samt børnebørnene Arthur, August og Emilie.
kit
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-anfører vækkede begge børn ved scoring i overtiden: - Men det var det værd

112

Plørefuld polak tilbageholdt: Promillen var så høj, at politiet ville have ham fængslet

Aarhus For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Østjylland

Mand indlagt efter mail til politiet: - Det er altid alvorligt at true politiet

Annonce