Annonce
Navne

Dødsfald:Hanne Smyrner

<p>Som ung blev Hanne Smyrner en kendt skuespiller i Tyskland under navnet Ann Smyrner. Arkivfoto: Scanpix</p>

Tidl. skuespiller, skribent Hanne Smyrner, Costa del Sol, tidl. Skåde, er død, 81 år.

Annonce
Hanne Smyrner var oprindelig født Rohde-Nielsen, men familien skiftede i 1947 navn til Smyrner. Hun var datter af Gerd Henriette Poulsen og Paul Smyrner, der var skuespiller ved Aarhus Teater. Hanne Smyrner voksede op i Skåde og blev i 1955 elev på skuespillerskolen på Aarhus Teater, hvor hendes første store rolle var Gulnare i »Aladdin«.
Hanne Smyrners smukke ydre tiltrak sig internationale talentspejderes bevågenhed, og i 1957 tegnede hun en femårig kontrakt med Deutsche Filmhansa. Hanne Smyrner nåede at medvirke i 72 film af varierende kvalitet i Tyskland, Frankrig, Italien og USA og blev et kendt ansigt i især Tyskland under kunstnernavnet Ann Smyrner. I 1961 medvirkede hun i sin eneste danske film - »Reptilicus«, og bemærkede siden tørt, at hvis hun ikke kunne være med i den bedste danske film gennem tiderne, så var det trods alt også noget at have været med i den film, der siden blev kåret til den allerværste. Hanne Smyrner medvirkede også i det allerførste afsnit af den tyske krimiserie »Kommisæren«, hvor hun spillede morderen.
Hanne Smyrner boede i München og derefter i Lugano i Schweiz i en årrække, men efter et sygdomsforløb i begyndelsen af 1970'erne besluttede hun at indstille sin filmkarriere og flyttede derefter hjem til sine forældre i Skåde. Efter farens død i 1978 fortsatte mor og datter med at bo sammen. Først i Skåde og fra 1987 i Andalusien, hvor Hanne Smyrner siden har boet. I 49 år dannede hun par med journalist ved Familiejournalen Ole V. Hansen, dog uden at dele adresse.
Hanne Smyrner blev i 1970'erne optaget af den åndelige verden og var bl.a. inspireret af den svenske filosof Emmanuel Swedenborg. Hun levede i mange år af at skrive og holde foredrag og udgav undervejs en bog med andagter, som hun havde holdt i radioen. Hanne Smyrner leverede også en række kronikker til denne avis og til Ekstra Bladet og Politiken, hvor hun ofte filosoferede over liv, død, familie og tro - ofte med udgangspunkt i de mange rejseoplevelser, hun havde haft på fjerne kontinenter.
Hanne Smyrner døde i sit hjem i Andalusien efter kort tids sygdom og blev begravet på familiegravstedet på Frederikskirkens kirkegård i Skåde. Hun efterlader sin partner Ole V. Hansen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce