Annonce
Navne

Dødsfald: Hans Christian Vartenberg

De fleste husker Hans Christian Vartenberg fra Østjysk Musikforsyning. Musikken var livet igennem omdrejningspunktet for multitalentet, der var musiker, kapelmester, komponist, tekstforfatter, komiker og meget mere. Foto: Axel Schütt

Hans Christian Vartenberg, Risskov er pludselig død, han blev 74 år. Han var musiker, kapelmester, komponist, tekstforfatter, foredragsholder, komiker og meget mere.

Saxofonen var hans instrument, og han levede det meste af sit liv som freelancemusiker, de fleste vil nok især huske ham fra først Kærne, siden Østjysk Musikforsyning. I 2016 fik han Gaffelprisen - landets ældste jazzpris for sin indsats med det 25-mand store bigband, senior-bigbandet Sankt Pauls Band, som han startede i 2002

H. C. Vartenberg var kun 14 år, da musiklivet startede, men det tog fart, da han som nybagt student ved en studenterfest mødte en anden århusiansk student Anders Errboe. Ingen af dem havde studenterhue på, og de fandt sammen og gik på jazzklub Panama, og besluttede at starte et jazzorkester. Det var starten på et kvart århundredes samarbejde, de kom ind i jazzmiljøet og spillede på den daværende jazzklub Panama og Bent J. og de spillede sammen i først Kærne og så Østjysk Musikforsyning.

Fra 1965 til 1972 var H. C. Vartenberg medlem af det legendariske orkester Kærne og spillede også i Peder Pedersens Big Band, som hver uge spillede på Jazzhus Tagskægget.

I 1972 blev Vartenberg medlem af Østjysk Musikforsyning og ØM'erne, som orkesteret blev kaldt, startede på at spille revy i Ebeltoft, så i København og kom så til Pejsegården i Brædstrup, hvor ØM i flere år spillede for totalt udsolgt hus.

På Pejsegården fik H. C. Vartenberg chancen for både at udvikle sit komiske talent og skrive sange. Det blev til flere hits og pladeudgivelser blandt andet sangen 'KFUM'. Han udviklede også monologer, som hurtigt blev folkeeje, og siden instruerede han også forskellige revyer. Foruden musikken var han også med til at starte Frivillighuset i Skt. Pauls Gade på Frederiksbjerg.

Efter gymnasiet startede H. C. Vartenberg på at studere arkæologi, og ofte kom han fra nattens spillejobs til udgravningerne iført laksko og jakkesæt. Musikken vandt, men hele livet var han interesseret i historie - især oldtiden og middelalderen.

H. C. Vartenberg var hele livet sin egen, han var ikke nem at sætte i bås, og han fulgte ikke samfundets normer. For eksempel tog han sjældent sin telefon, så hvis der var spillejobs i sigte, måtte de øvrige orkestermedlemmer cykle hen til ham og smide en seddel ind af brevsprækken. Men de seneste år blev han dog mere moderne og anskaffede sig en mobiltelefon, så folk kunne skrive en sms til ham. Kørekort fik han heller aldrig, selv om han interesserede sig meget for biler.

Hans egne musikhelte var Miles Davis, Charlie Parker og John Coltrane.

H. C. Vartenberg boede de seneste mange år i sine forældres hus i Risskov. Hjemmet var altid åbent for hans egne og de to sønners venner, som ville have lidt mad, en kold øl eller en snak. Han efterlader sig to sønner.

blik

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce