Annonce
Navne

Dødsfald: Hans Christian Vartenberg

De fleste husker Hans Christian Vartenberg fra Østjysk Musikforsyning. Musikken var livet igennem omdrejningspunktet for multitalentet, der var musiker, kapelmester, komponist, tekstforfatter, komiker og meget mere. Foto: Axel Schütt
Annonce

Hans Christian Vartenberg, Risskov er pludselig død, han blev 74 år. Han var musiker, kapelmester, komponist, tekstforfatter, foredragsholder, komiker og meget mere.

Saxofonen var hans instrument, og han levede det meste af sit liv som freelancemusiker, de fleste vil nok især huske ham fra først Kærne, siden Østjysk Musikforsyning. I 2016 fik han Gaffelprisen - landets ældste jazzpris for sin indsats med det 25-mand store bigband, senior-bigbandet Sankt Pauls Band, som han startede i 2002

H. C. Vartenberg var kun 14 år, da musiklivet startede, men det tog fart, da han som nybagt student ved en studenterfest mødte en anden århusiansk student Anders Errboe. Ingen af dem havde studenterhue på, og de fandt sammen og gik på jazzklub Panama, og besluttede at starte et jazzorkester. Det var starten på et kvart århundredes samarbejde, de kom ind i jazzmiljøet og spillede på den daværende jazzklub Panama og Bent J. og de spillede sammen i først Kærne og så Østjysk Musikforsyning.

Fra 1965 til 1972 var H. C. Vartenberg medlem af det legendariske orkester Kærne og spillede også i Peder Pedersens Big Band, som hver uge spillede på Jazzhus Tagskægget.

I 1972 blev Vartenberg medlem af Østjysk Musikforsyning og ØM'erne, som orkesteret blev kaldt, startede på at spille revy i Ebeltoft, så i København og kom så til Pejsegården i Brædstrup, hvor ØM i flere år spillede for totalt udsolgt hus.

På Pejsegården fik H. C. Vartenberg chancen for både at udvikle sit komiske talent og skrive sange. Det blev til flere hits og pladeudgivelser blandt andet sangen 'KFUM'. Han udviklede også monologer, som hurtigt blev folkeeje, og siden instruerede han også forskellige revyer. Foruden musikken var han også med til at starte Frivillighuset i Skt. Pauls Gade på Frederiksbjerg.

Efter gymnasiet startede H. C. Vartenberg på at studere arkæologi, og ofte kom han fra nattens spillejobs til udgravningerne iført laksko og jakkesæt. Musikken vandt, men hele livet var han interesseret i historie - især oldtiden og middelalderen.

H. C. Vartenberg var hele livet sin egen, han var ikke nem at sætte i bås, og han fulgte ikke samfundets normer. For eksempel tog han sjældent sin telefon, så hvis der var spillejobs i sigte, måtte de øvrige orkestermedlemmer cykle hen til ham og smide en seddel ind af brevsprækken. Men de seneste år blev han dog mere moderne og anskaffede sig en mobiltelefon, så folk kunne skrive en sms til ham. Kørekort fik han heller aldrig, selv om han interesserede sig meget for biler.

Hans egne musikhelte var Miles Davis, Charlie Parker og John Coltrane.

H. C. Vartenberg boede de seneste mange år i sine forældres hus i Risskov. Hjemmet var altid åbent for hans egne og de to sønners venner, som ville have lidt mad, en kold øl eller en snak. Han efterlader sig to sønner.

blik

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Energikoncern delte penge ud

AGF

Frederik Tingager efter AGFs sejr over FCK: - Det giver genlyd at slå de store hold

Annonce