Annonce
Navne

Dødsfald: Herluf Andersen

Herluf Andersen var mest kendt for sammen med sin kone Ruth at have etableret en kæde af genbrugsbutikker. I kirken stod han også for fornyelse. Foto: Preben Hupfeld

Manden bag genbrugstanken, tidligere sognepræst ved Christianskirken, Herluf Andersen, Aarhus, er død, 80 år.

Annonce

Herluf Andersen voksede op i Aarhus. Han blev uddannet teolog fra Københavns Universitet i 1959 og var i 42 år sognepræst ved Christianskirken i Aarhus. Her var han blandt de første i landet til at eksperimentere med fornyelse af gudstjenesterne med indførelse af nye salmer, sange og bønner, som var lettere at forstå for børn og unge.

Som en del af dette udviklingsarbejde udgav han en række sang- og salmebøger samt plader og bånd med musikken, blandt andet Jul Jorden Rundt med julesange fra hele verden illustreret med julefrimærker.

Også andre kirkelige bøger blev det til. Sammen med sin kone Ruth stod han bag bogen »Nutidsbønner.«

Herluf Andersen åbnede Danmarks første genbrugsbutik i 1972. Derefter skabte han sammen med sin kone 80 genbrugsbutikker over hele landet.

Det blev siden inspiration til de nu over 120 butikker i Folkekirkens Nødhjælp, der i årenes løb med hjælp af tusindvis af frivillige medarbejdere i perioden fra 1972-2011 skabte et overskud på i alt 456 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde - og samtidig var med til at spare på klodens ressourcer ved at genbruge tøj og sko samt ting og sager.

Hele butikskæden blev skabt om mandagen, som var Herluf Andersens fridag. Her fragtede han og Ruth store mængder af brugt tøj i plasticsække rundt i familiens legendariske Volvo 210. De samlede utallige stykker spånplade til solide reoler efter et hjemmetegnet system. Mange af reolerne står der endnu her mere end 40 år efter.

Ved at skabe Danmarks første genbrugsbutik inspirerede Herluf Andersen også en lang række andre organisationer, så der i dag er over 500 genbrugsbutikker i Danmark.

Herluf Andersen fik lejlighed til at besøge en række af de hjælpeprojekter, som pengene fra Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutikker går til.

Herluf Andersen levede det sidste par år med kræft, men sygdommen forhindrede ham ikke i at passe en omfattende foredragsvirksomhed, ligesom han slæbte sække i genbrugsbutikken. Den allersidste tid var han afhængig af et iltapparat men mente ikke selv, at det var en hindring for at fortsætte arbejdet.

Tro mod Herluf Andersen indstilling har familien frabedt sig kondolence- og bårebuketter og opfordret til, at man eventuelt sender et beløb til et af de projekter han brændte for, nemlig Christian Hospital i Bissamcuttack i Indien.

Herluf Andersen efterlader sig sin kone, to døtre og to sønner samt 11 børnebørn.IL

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-medaljer solgt for formue - og så smed sælger lige en spillertrøje oven i handlen

Aarhus For abonnenter

Forråelse i ældreplejen: - Det er aldrig et spørgsmål om, at nogen er onde

AGF

Ingen Benjamin længere: Hvidt har taget store skridt i AGF

Annonce