Annonce
Navne

Dødsfald: Karen Wegener

Karen Wegener

Skuespiller Karen Wegener er død, 76 år.

Stjerne var hun bestemt ikke fra første færd. Den fynske højskoledatter ­havde netop droppet dansk­studierne for at gå teatervejen. En af de første udfordringer var en mikroskopisk opgave i operetten »Sommer i Tyrol«. Hendes entré bestod i at trække en ged over scenen, men instruktøren råbte »De ligner en Schiller-tragedie! End ikke Deres familie kan holde Dem ud!« Skønt hun også har slået gækken løs i det lettere repertoire, har hun oftest været placeret i tunge og alvorlige roller, som hun har formidlet med autoritet, dæmpet styrke og moden myndighed.

Både en kerne af hårdhed, den intense smerte samt det forgræmmede, hæmmede og kuede, hørte til talentet.

Titelrollen i Mutter Courage, Fru Alving i Gengangere, Alice i Dødsdansen, og Siri von Essen i Tribadernes nat samt fru Gruesen i ­Parasitterne hører til de væsentlige opgaver. Selv om hun startede karrieren i ­København, var det i det store og hele i det jyske, hun kunne opleves.

På film og TV gjorde hun sig bemærket som Wulfdine i Livsens ondskab,som Else Kant i serien efter Amalie Skrams to romaner og som Laura Jacobsen i Bryggeren. Hun fik en Bodil for bedste skuespillerinde i en birolle for sin underfundige præstation som sømandsenken, der har et godt øje til Max von Sydows Lassefar i Pelle ­Erobreren.

Hun nåede at være gift med skuespillerkollegaen Ole Wegener i et halvt århundrede. Parret kunne ofte ses spillende over for hinanden på scenen, da de begge stadig var aktive.

Karen Wegener modtog i 1997 Lauritzen Prisen, men måtte kort tid efter forlade teatret på grund af sygdom. Hun kom sig, men valgte at forlade teatret. Tilbage står en overbevisende skuespillerpræstation med både en kerne af hårdhed, den intense smerte samt det forgræmmede, hæmmede og kuede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce