Annonce
Navne

Dødsfald: Ruth Schmidt

Ruth Schmidt
Annonce

En af Danmarks store naivistiske malere, Ruth Schmidt, Århus, er død, 83 år.

Ruth Schmidt blev anerkendt som kunstner tidligt i 1970erne for sine kludeklip og tekstilskulpturer, og allerede her viste hun sit særkende: en sjælden evne for humoristisk og kærlig menneskeskildring. Hun var kendt for sin lyse tilgang til livet.

Ruth Schmidt slog først igennem som billedkunstner nationalt og internationalt, da hun var i midten af 50erne, men hun tilsluttede sig allerede omkring 1960 en gruppe af kunstnere, der havde tilholdssted i Skagen.

Som ung var hun en lovende skuespiller ved Aarhus Teater – en karriere hun opgav i 1952 i forbindelse med sit ægteskab med Århus Stiftstidendes chefredaktør Erik Schmidt. Sammen fik de datteren Inga og sønnen Troels. Ægteskabet blev opløst i 1965.

Ruth Schmidt udstillede mange steder, og hendes billeder findes i blandt andre Århus og Aalborg kommuner, den gamle Hinnerup Kommune, Skejby Sygehus, de katolske Vor Frue Kirke, Århus Kunstmuseum og Skive Museum.

Hun udstillede blandt andet på Kunstnernes Sommerudstilling 1980-84. Kunstnernes Påskeudstilling 1981-83. Kunstnernes Efterårsudstilling 1983 og 1990. Landbrugets Kulturfond og Den Frie, København 1986.

Ruth Schmidt modtog Ilvaprisen 1988 og »International Stafan Tkac Prize« ved INSITA 94, Bratislava og diplom fra Europe Grand Prix Udstilling, Morges, Schweiz.

Ved siden af arbejdet i Atelier Baghuset i Jægergårdsgade var hun censor ved Kunstnernes Sommerudstilling. Hun holdt meget af Århus og boede i mange år i Borggade. De sidste måneder tilbragte hun på Lokalcenter Dalgas.

Hun ville gerne, at hendes nærmeste fik et forhold til den verden af kunst, som var hendes. Derfor malede hun altid et dåbsbillede til de nyeste børn i familien.

Ruth Schmidt efterlader sig sine to børn, tre børnebørn og seks oldebørn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-slutfløjts-podcast: Var der rødt kort? Gu VAR der ej

Navne

Musikeren bag stort julehit fylder 70

Coronavirus

Live:  Hver fjerde med corona er ikkevestlig indvandrer eller efterkommer

AGF

David Nielsen om AGF-udvisning: - Det er helt grundlæggende forkert

AGF

Lynudvisning blev dyr for AGF: Taber for anden gang til FC Nordsjælland

Annonce