BRABRAND: - Vi bakker op om videoovervågning, for at få flere bilister til at sænke farten og stoppe med at køre over for rødt, så vi kan undgå flere ulykker.
Sådan siger medlem af Brabrand-Aarslev Fællesråds bestyrelse, Peter Nørskov, efter dødsulykken tirsdag 6. oktober, hvor den 23-årige studerende Katrine Lilleøre Holm omkom efter at være påkørt af en bil i krydset Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej.
Han støtter dermed et forslag om videoovervågning af det farlige kryds, som både rådmand Thomas Medom (SF) og byrådsmedlem Almaz Mengesha (V) anbefalede i Århus Stiftstidende torsdag.
- Vi er simpelthen nødt til at få videoovervågning op i det kryds, før der sker flere dødsfald. Det er vigtigt, at vi handler og ikke glemmer dette dødsfald eller trafikdrabet det samme sted for blot to år siden. Det må bare ikke ske igen, siger Peter Nørskov.
Peter Nørskov, bestyrelsesmedlem Brabrand-Aarslev FællesrådBilister kører op over midterrabatten og rundt om helleanlæg og kører i den modsatte side af vejen for at overhale andre. Det er fuldstændig vanvittigt.
Han tilføjer, at det ikke kun er det omtalte kryds, der køres råddent i, præcist som både kørelærere og cyklister også har fortalt til avisen de seneste dage. Det sker i store dele af Gellerup og Brabrand.
- På Edwin Rahrs Vej er jeg vidne til det ofte. Bilister kører rundt om helleanlæg og kører i den modsatte side af vejen for at overhale andre. Det er fuldstændig vanvittigt.
Kontakt med Gellerup
Peter Nørskov har nu taget kontakt til Gellerup Fællesråd for at søge fælles sag, og herfra er formand Helle Hansen enig i, at der køres for hurtigt og for farligt i området og hun vil gerne mødes med og drøfte initiativer med Brabrand-Aarslev Fællesråd:
- Vi har i mange år haft en udfordring med trafikken. Mange kører over for rødt, i den modsatte vejbane og alt for hurtigt og vildt. Det er selvfølgelig nogle af områdets egne beboere, men også folk udefra, mener hun.
Hun vil som formand for fællesrådet bakke op om en videoovervågning i dødskrydset og gerne andre steder.
- Det har vi ønsket meget længe, for jeg tror, overvågning kan virke forebyggende på trafikkulturen, siger Helle Hansen.