Annonce
Aarhus

Døren på klem for Midtbyklubben: Måske kan den alligevel blive i Nørre Allé

I grovværkstedet har børnene bygget den første af flere gokarter, de skal have med til gokartløb ved Classic Race Aarhus. Aktiviteten forener det praktiske med sundhed og motion og er mulig, fordi klubben har plads til det. Foto: Flemming Krogh

Børn- og ungerådmand Thomas Medom og flere andre politikere åbner for at genforhandle Midtbyklubbens placering. Der er for lidt plads på Samsøgades Skole.

AARHUS: Midtbyklubben med 170 børn og unge får en ny chance for at overleve i de nuværende, unikke lokaler i baggården til Nørre Allé 30 frem for at blive flyttet ind i skolelokaler på Samsøgades Skole.

Foreløbig er processen omkring flytningen udsat i et år og det giver tid til at genvurdere beslutningen. Samtidig er der nye politiske meldinger, der kan give klubben håb om at få lov til at blive.

Intet er afgjort endnu, men den nye børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) og flere andre politikere siger til Århus Stiftstidende, at de er parate til at genvurdere, om beslutningen om at flytte klubben nu også er den bedste løsning.

Det vender vi tilbage til.

Klubber flyttes


  • Midtbyklubben i Nørre Allé 30B har åben i fritidsklubben hver dag kl. 13-17 (mandag til kl. 21) og ungdomklubben samme sted kl. 16-21 (man 16-18)
  • I forbindelse med budgetforliget for 2016 besluttede et flertal i byrådet en spareøvelse, der betyder, at fritids- og ungdomsklubber skal flytte ind på skolerne
  • Flere steder er det lykkes med succes, fremhæver politikere og peger på Bakkegårdsskolen og Rosenvangskolen, hvor klubberne får bedre lokaler og forhold og man lokalt har ønsket indflytningen
  • Men på Samsøgades Skole har skolebestyrelsen længe protesteret, fordi man mener der er for lidt plads. Midtbyklubbens medlemmer, børnene, ønsker også at blive i Nørre Allé
  • Nu vil flere politikere genoverveje beslutningen.

En helt almindelig tirsdag

Først et øjebliksbillede af Midtbyklubben på et helt almindelig tirsdag, da avisen oplevede et levende hus fyldt med børn fra især 4.-6. klasse.

Midtbyklubben har siden 1998 ligget i en selvstændig bygning i en baggård, hvor der tidligere var frikirke. Her er 500-600 kvadratmeter i tre etager at boltre sig på, bl.a. med en stor sal i det tidligere kirkerum, der er indrettet til leg og idræt, klatring, mini-droneflyvning, dans eller hvad, man nu kan finde på.

En gruppe børn spiller bold. Andre prøver den nye gokart i husets grovværksted. Ved siden af er der musikrum og ovenpå hobbyværksted, pc-rum, redigeringsrum samt et køkken midt i huset, hvor børnene sultne flokkes om eftermiddagsmad, som denne dag er lun pasta med grønkål samt salat.

Huset er fyldt med rum og gange, og de er malet af børnene bl.a. med graffiti og billeder. Der hænger gamle vejskilte, skateboards og andre sjove ting på væggene. I entreen er der lockers, så børnene kan låse deres skoletasker ind. Her sidder to piger fra 4. klasse og spiller kort med en praktikant. I næste rum står et billardbord, mens børn hygger i gamle læsersofaer og snakker eller spiller mobil.

På anden sal finder vi en flok piger fra 6. klasse på Samsøgades Skole hænge ud og råhygge i et rum, som kun er for "de store". Og i det modsatte rum en flok drenge, der spiller på computere.

- Det er fedt, at være her, fordi det er andre lokaler end skolen, og det er et fristed for os, lyder det overbevisende fra pigerne, som kommer her flere gange om ugen, nogle hver dag.

Eftermiddagssultne børn får et let måltid varm mad i Midtbyklubben, som de betaler for med et klippekort. Det giver ny energi til at være sammen resten af eftermiddagen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Politikere er blevet klogere

Under valgkampen i efteråret 2017 var sagen oppe og aktive forældre og skolebestyrelsen på Samsøgades Skole gjorde deres til at få politikerne til at genvurdere beslutningen, om at bevare Midtbyklubben hvor den er.

Eva Borchorst Mejnertz (R) deltog i efteråret i et cafémøde på Samsøgades Skole, der gjorde indtryk:

- Jeg er optaget af, at vi lytter til børnene. Vi skal passe på ikke at tage børnene med på råd, når beslutningerne er taget på forhånd. Det var tåkrummende for mig at opleve børn på Samsøgades Skole spørge, hvorfor vi ville flytte deres klub, for det vil de ikke have. Og hvis vi skal opdrage dem i demokrati, er det vigtigt at lytte.

Eva Borchorst Mejnertz, der er nyvalgt i byrådet, og er blevet formand for børn- og ungeudvalget, medgiver, at hendes parti, Radikale, også var med i spareforliget for 2016, der besluttede at flytte klubberne ind på skolerne for at spare lokaler.

- Men man har lov at blive klogere, siger hun.

Midtbyklubben i Nørre Allé har bl.a. en stor sal til idræt, klatring og anden leg og bevægelse. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Rådmand rokker ved forlig

Det er den nye rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF) også blevet:

- Beslutningen om at flytte Midtbyklubben til Samsøgades Skole er bundet af et budgetforlig, så bordet fanger. Men vi synes, byrådet skal give klubben en ny politisk vurdering. Det vil kræve, at forligspartierne sætter sig sammen og finder en anden løsning, og det kan jeg også høre, at andre partier er interesserede i, siger Thomas Medom.

Han mener, at børn kan have godt af et miljøskifte i løbet af en lang dag.

- Der er gået meget mursten i debatten og der er et rigtigt hårdt pres på kvadratmeter i den her kommune. Men vi skal passe på, at det pres ikke trumfer de pædagogiske hensyn og inddragelsen. Og det har de nok gjort i nogle af de processer, vi har haft, mener han.

Pigerne fra 6. klasse kan godt lide at være alene for de "mindste", og det har de et rum til i klubben. Her kikker fritidsleder Leif Jønsson indenfor. - Det vigtigste her er de fysiske rammer, som er som et offentligt ungdomsværelse. Børnene udsmykker for eksempel selv klubben, og projekter, de arbejder på, kan overnatte uden at de skal pakkes ned, fordi der skal være undervisning i samme lokale, som der skal på en skole, fortæller han. Foto: Flemming Krogh
Annonce

S kan afgøre sagen

Det glæder Enhedslistens Maria Sloth at høre:

- Det er en utrolig positiv melding fra rådmanden. For det må betyde, at han som rådmand tager initiativ til at samle parterne om spørgsmålet, siger Maria Sloth.

I sidste ende vil Socialdemokraterne formentlig stå med den afgørende stemme for Midtbyklubbens fremtidige placering.

Næstformand i børn- og ungeudvalget, Anders Winnerskjold (S) er helt opmærksom på, at der er problemer med pladsforholdene på Samsøgades Skole, så det kan være svært at finde plads til klubben.

- Vi er selvfølgelig interesserede i at løse det på den ene eller anden måde. Vi er meget lydhøre over for kritikken. Men hvordan det skal løses, har vi ikke et endeligt bud på endnu, siger Anders Winnerskjold.

Midtbyklubben ligger i baggården i Nørre Allé 30 B. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ude af drift: Pornoautomat er en fed forretning for Den Gamle By

AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce