Annonce
Sport

Konkursramte Århus Håndbold skylder moderklubber penge: Frivillige får ikke en krone for et års arbejde

En kamp mellem Lemvig/Thyborøn og Århus Håndbold i september. Foto: Ole Nielsen.
Tre af Århus Håndbolds fire oprindelige moderklubber sad i ejerkredsen til det allersidste. Igennem sæsonen har klubberne arbejdet frivilligt og ville normalt få belønningen efter sæsonens afslutning. Århus Håndbold gik konkurs inden da.

HÅNDBOLD: Århus Håndbold gik konkurs med et økonomisk mellemværende på i alt 100.000 kroner til deres tre moderklubber Brabrand IF, VRI og KFUM/Hasle.

Det kan Århus Stiftstidende lørdag fortælle.

De tre klubber sad i ejerkredsen til det sidste og ejede i alt 20 procent af Århus Håndbold, dog uden at være en direkte del af den daglige drift. I bestyrelsen sad moderklubberne dog på to af fire pladser, da konkursen blev meldt ind.

Annonce

Det økonomiske mellemværende stammer fra en såkaldt "licensafgift". Afgiften er på 100.000 kroner og er noget, der stammer helt tilbage fra eliteoverbygningens etablering i 2001.

De tre nævnte moderklubber samt AGF gik sammen om eliteoverbygningen, som spillede på VRI's licens. Men det betød samtidig, at klubberne ikke længere selv kunne blive elitehåndboldklubber. De gav altså køb på deres egne potentielle sportslige muligheder, og derfor får de licensafgiften udbetalt.


Det går bare i den gale retning, når man mister en indtægt på 33.000. Ingen tvivl om det

Kenneth Graa, bestyrelsesformand for Brabrand IF's håndboldafdeling


Derudover har klubberne på skift stået for at arbejde frivilligt på kampdage ved for eksempel at stå i madboden.

Efter hver afsluttet sæson har de tre tilbageværende klubber fået udbetalt 100.000 til sammen - 33.000 til hver - for deres frivillige arbejde og afgivelse af licens. Men så langt nåede de bare ikke i denne sæson.

Mange penge i en lille klub

For 2. Påskedag gik Århus Håndbold konkurs, og dermed er der i dag et økonomisk mellemværende.

I Brabrand IF's håndboldafdeling er bestyrelsesformand Kenneth Graa ked af, at der er et økonomisk mellemværende. Han understreger, at Brabrand mest af alt er ærgerlige over, at man ikke kendte noget til en potentiel konkurs, som man potentielt kunne forhindre.

Men også, at selvom 33.000 måske ikke lyder meget i et større selskab, så betyder det en del for Brabrands håndboldafdeling.

- Vi har haft en rigtig dygtig kasserer og et rigtig dygtigt sportsligt udvalg, der har sikret, at vi har fået tilskudspuljer fra Aarhus Kommune. Dem har vi været heldige og dygtige at få nogle af, for ellers havde vi fået underskud i år. Det går bare i den gale retning, når man mister en indtægt på 33.000. Ingen tvivl om det.

- 33.000 er mange penge for en lille klub som vores, og det giver også nogle udfordringer i en bestyrelse, ledelse og et sportsligt udvalg som vores, siger Kenneth Graa.

Jørgen Noes, bestyrelsesformand i Århus Håndbold A/S indtil konkursbegæringen samt nuværende bestyrelsesformand i Skanderborg Århus Håndbold ApS siger, at licensafgiften ikke er blevet betalt, fordi regningen først er kommet efter den 31. marts.

Da Aarhus og Skanderborg blev til ét

  • De seneste dage har Århus Stiftstidende dykket ned i forløbet omkring Århus Håndbolds konkurs i påskedagene 2021 og den efterfølgende oprettelse af Skanderborg Aarhus Håndbold.
  • Vi har tidligere kigget på en feriepengesag samt omstændighederne for konkursen i Århus Håndbold, mens vi også har set tingene fra Skanderborgs side. 
  • Dette er den fjerde artikel i serien.

- Det, vi har gjort, er, at vi har betalt samtlige regninger, vi har fået indtil 31/3. Efter konkursbegæring er det kurator, der overtager vores bankkonto. Vi havde ikke fået en regning på licensafgiften på det tidspunkt, og derfor har vi ikke betalt.

Men det er jo en fast afgift og ikke noget, der kan komme bag på jer, så i kunne vel have betalt den inden, i officielt erklærede jer konkurs?

- Det kommer ikke bag på mig, når du siger det nu. Men jeg har ikke noget indblik i, hvilke fakturaer, der kommer hen over året, eller hvordan det afregnes. Men set i bakspejlet så er vi da bekendt med, at der ville komme noget, siger Jørgen Noes.

Annonce

To bestyrelsesmedlemmer fra moderklubberne

To af de tre tilbageværende moderklubber var repræsenteret i bestyrelsen. Morten Tange Hovgaard fra KFUM/Hasle og Søren Schjødt fra VRI. Her varetog de moderklubbernes interesser.

Søren Schjødt og VRI har derefter stået for at modtage og fordele licensafgiften til moderklubberne.

Også VRI har i dag stillet sig i kreditorkøen for at se, om der er noget at hente. For VRI drejer det sig om både licensafgiften samt en halleje i Bellevuehallen.

- De folk, der i Århus Håndbold har arbejdet med økonomi, har forsøgt alt lige fra fonde til kommunen til alt muligt andet for at sikre, at der stadig er håndbold i Aarhus. Vores vurdering er, at selve konkursen var uundgåelig, siger Søren Schjødt, der udover at have siddet i Århus Håndbolds bestyrelse også er administrativ leder i Bellevuehallerne.

Sagen kort

  • Århus Håndbold erklærede sig 2. Påskedag officielt konkurs. Klubben var ved konkursbegæring ejet 80 procent af Støtteforeningen Århus Håndbold, mens tre af de fire oprindelige moderklubber ejede de sidste 20 procent. Den fjerde og sidste moderklub, AGF, er ikke længere en del af klubben. 
  • Efter hver sæson har Århus Håndbold givet sammenlagt 100.000 kroner i "licensafgift" til moderklubberne. Det gives som betaling for moderklubbernes frivillige arbejde på kampdage samt som "belønning" for at moderklubberne har givet afkald på muligheden for at spille elitehåndbold. 
  • Århus Håndbold har ikke færdigspillet sæsonen 2020/21, da den erklærede sig konkurs inden. Moderklubberne har derfor aldrig fået deres penge for denne sæson. 

Han kendte dog til den fremtidige sammenlægning med Skanderborg Håndbold qua sit bestyrelsesarbejde.

- Jeg fik en orientering ugen før. Og det var en fortrolig orientering, så jeg kunne sådan set kun dele orienteringen med de få bestyrelsesmedlemmer, der var i Århus Håndbold. Når det er sådan noget, er der fuld tavshedspligt, så der var ikke rigtig noget at gøre, siger Søren Schjødt.

Annonce

Schjødt har fået tilbuddet om at fortsætte

Der er også forskel på, hvad de to moderklub-medlemmer har fået at vide omkring muligheden for at fortsætte med over i det nye selskab.

Brabrand har intet hørt. Men det har Søren Schjødt fra VRI.

Har du hørt, om i kunne komme med i det nye selskab?

Ja.

Hvad svarede du?

Jeg svarede nej. For i ejerskabet af det gamle Århus Håndbold lå der aktier til moderklubberne, og det var dem, vi varetog interessen for. De aktier er ikke i det nye selskab, og så kunne andres kræfter bruges bedre, siger Søren Schjødt.

Han og de andre moderklubber står dermed i kuratorkøen til det hedengangne Århus Håndbold. Kurator i konkursboet er Christian Jul Madsen fra Kromann Reumert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport

Da Amoros nikkede Jesper Olsen en skalle

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce