Annonce
Sport

Da Brabrands høje græs dræbte Fremads oprykningsdrømme: - Sådan klassikere skabes

Se den ene hvide støvle, der nærmest er begravet af græs. Aarhus Fremad blev kun nummer to i sæsonen bag fynske Marienlyst, der tog den enlige oprykningsplads. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Lørdag rejser Aarhus Fremad til Brabrand for at jagte tre point i "Derby della Vice-capitale". Det samme skete i 2013. Dengang var Aarhus Fremad dybt inde i oprykningskampen, men det blev spoleret af ærkerivalen.

FODBOLD: 5. juni 2013.

Aarhus Fremad ligger godt til i 2. Divisions vestlige tabel. Faktisk ligger de nummer to før dagens opgør mod Brabrand IF. Hele foråret har været en vild tur for Aarhus Fremad, som 18 dage før Brabrand-opgøret var endt i det ultimative klimaks.

Efter en overbevisende 4-0-sejr mod rivalerne fra Marienlyst stod de på toppen af tabellen. Alverdens bjerge var besteget, de sort-gule fra Riisvangen var ved at gøre det, som akkurat var glippet et par gange de seneste sæsoner.

Oprykning til 1. Division.

Men bare runden efter var førstepladsen gledet af hænde igen. Fremad smed point i Ringkøbing. Så i fjerdesidste spillerunde skulle Aarhus Fremad alligevel jagte og havde to point op til Marienlyst. I fjerdesidste spillerunde ventede Brabrand på udebane.

Fremad tabte. Den 5. juni 2013 blev dagen, hvor det de facto blev en realitet, at Aarhus Fremad ikke kunne rykke op. Men det var ikke nederlaget, som fyldte mest.

Det var græstæppet på Brabrand Idrætsanlæg.

Alle steder var græsset klippet millimeterkort. Et perfekt, grønt billiardklæde.

Bare ikke lige opvisningsbanen.

Her havde græsset fået lov at stå. Hvilket i høj grad provokerede Aarhus Fremads spillere.

Tilbage i 2013 var holdet trænet af Krzysztof Popczynski. Holdet spillede fodbold langs jorden og ville vinde kampene på at være teknisk dygtige.

Men da de kom til Brabrand var græsset ikke klippet. Det er i virkeligheden en af de ældste tricks i bogen af subtile manøvrer for at vende en fodboldkamp over på det egne præmisser. Men denne gang var det alt for højt.

Det siger Rune Friis, der dengang spillede for Aarhus Fremads divisionshold. I dag gør han sig for klubbens andethold i Danmarksserien.

- Det her var taget til ekstremer. Den her bane var kraftedeme "langhåret". Det er fair nok, at man ikke klipper banen, men det her var ren sabotage.

- Det lignede en uplejet skolebane. Den var overhovedet ikke klippet, men uden for banderne var der klippet helt kort. Det var en vanvittig provokation. Det blev gjort med det formål, at kampen skulle forløbe sådan, at vi ikke kunne spille hurtige afleveringer langs jorden. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det var med vilje, siger Rune Friis.

Brabrand-angriber husker anderledes

Brabrand vandt kampen med 2-1. Morten Lanng scorede begge mål for hjemmeholdet, og som han selv siger, er det "nok en af de kampe, jeg husker bedst".

På grund af sine to mål, på grund af lokalopgøret og på grund af polemikken omkring banen.

Helt direkte: Var banen ikke klippet?

- Græsset var langt, men ikke meget langt. Det var det ikke. Men banen var nok ikke blevet klippet samme dag og nok heller ikke dagen inden. Og så var græsset rundt om bare meget kort.


Det er ikke helt på det samme verbale niveau, som det var dengang. Det er måske også meget godt. Hvis man blev savet midtover af en venstre back ude på sidelinjen, stod Tom Søjberg og de andre og råbte, at man skulle rejse sig op.

Rune Friis, Aarhus Fremad-spiller


Hvad siger du til, at der bliver brugt ordet sabotage om banen?

- Det kan jeg ikke genkende. Fra vores side var det mere et mentalt spil. For Aarhus Fremad spillede rigtig flot fodbold på det tidspunkt, hvor vi var underdogs og spillede på nogle andre dyder. Den mentale kamp er en stor del af fodbold, og den vandt vi her. Allerede inden kamp snakkede Fremads spillere om græssets længde, så det virkede.

- Kastede José Mourinho ikke også sand på banen inden en Champions League-kamp? Man skal ikke undervurdere det mentale spil i fodbold, så det med at lade græsset stå var en del af gamet, siger Morten Lanng.

Fokus kom i ubalance

Tesen om det mentale spil er også noget, der går igen, når Krzysztof Popczynski husker tilbage.

Han var Aarhus Fremads cheftræner dengang og var træner for et af de hold, der spillede offensivt fodbold. Han husker kampen uden problemer.

Og da han bliver spurgt, om det var sabotage fra Brabrands side, svarer han, at "ja, det var det da", før han bryder ud i et højt grin.

Og så går der ellers et par sekunder, hvor han lige får pusten igen.

- Mafia-metoder.

- Haha haha.

I dag er han træner for Danmarksserieholdet Kjellerup IF, hvor han efter eget udsagn næsten har "golfbaner" at træne på.

Men dengang var han sur.

- Vi var jo sindssygt skuffede. De havde ikke klippet græsset hele ugen, måske endda længere tid. Efter kampen jokede vi med, at vi ikke kunne se Rune Friis på banen, fordi det var så langt, at vi måtte spille med ti mand, siger Krzysztof Popczynski.


Der var mord i luften i nogle af de kampe dengang.

Tom Søjberg, cheftræner i Brabrand IF


Nederlaget var hårdt for Aarhus Fremad, men den polske træner er ikke af den opfattelse, at det var i den kamp, Aarhus Fremad tabte oprykningschancen. Det kiksede simpelthen for mange gange på andre tidspunkter af sæsonen.

Og så tilbage til det med det mentale spil. For i dag har han slet ingen tvivl. Brabrands "Mafia-metoder" virkede.

- Vi var jo sure. Vi gik jo alle rundt og brokkede os inden kamp over, at vi ikke kunne spille fodbold på banen. Vi tænkte over det, gik ind i omklædningsrummet, og så sidder det i hovedet, når man kommer ud til kamp. Det var i virkeligheden en rigtig god taktik, siger Krzysztof Popczynski.

Brabrand-træner tager ansvaret

Tom Søjberg er i dag cheftræner for Brabrand IF. Det var han også i 2013. Han husker episoden og indrømmer da også, at græsset var langt. Det var, som han siger, "længere, end det burde være i en 2. Divisions-kamp."

- Som jeg husker det, var Aarhus Fremad ret gode langs jorden, så vi valgte at sige, at græsset skulle være lidt længere den dag, og så måtte vi se, om de også kunne spille hurtigt på det underlag.

Var det dig, der besluttede, at græsset ikke skulle klippes?

- Jeg kan da godt tage ansvar for det, men flere var enige i, at chancerne for sejr var større, hvis vi lod græsset stå lidt. Hjemmeholdet har jo for eksempel fordelen af, om en kamp skal spilles på kunstgræs, eller om banen skal vandes inden kamp. Det handler om at optimere egen situation. Det sker jo også helt oppe på øverste hylde. FC Barcelona vander banen helt vildt, for at de kan spille hurtigere og klipper græsset ned, så man næsten ikke kan se det. Det er også for at optimere deres situation, siger Tom Søjberg.

Lørdagens opgør med århusianske 2. Divisionshold

  • SfB-Oure - VSK Aarhus (13.00)
  • Brabrand IF - Aarhus Fremad (14.00)

Hans cheftrænerkollega stemmer i.

- Langt græs bremser de hold, der vil have bolden langs jorden. Og dengang for syv år siden var der ikke ret mange hold, der ville det. Næsby, Marienlyst, det gamle Blokhus og os var dygtige til det. Alle tophold vander jo banen, fordi de gerne vil have hurtigt spil, og Brabrand vidste, hvad vi ville, siger Krzysztof Popczynski.

Mere dæmpet stemning

Dengang var duellen mellem Brabrand og Aarhus Fremad endnu mere drabelig, end den er i dag. For selvom det utvivlsomt stadig er den største fodboldkamp i Aarhus, som ikke involverer AGF, så er der ikke den helt samme stemning, som der var dengang.

- Det har ændret sig. Spillerne er skiftet ud, og der er ikke helt den samme kamp i kampen. Der var mord i luften i nogle af de kampe dengang. Men der er stadig smæk for skillingen i dag. Man kan stadig mærke, at det er et lokalopgør, siger Tom Søjberg.

Han og Brabrand IF tager hjemme imod Aarhus Fremad lørdag. Kampen spilles på /domis Park, det, som tidligere hed Brabrand Idrætsanlæg.

Der er stadig knald på kampene den dag i dag. Aarhus Fremads Christian Bech flæskede her Lasse Møberg i de to holds seneste opgør i november. Arkivfoto: Ole Nielsen.

På den bane har Brabrand ikke tabt et "Derby della Vice-capitale" mod Aarhus Fremad siden 2011, men overordnet set har det været tæt mellem de to hold de seneste år.

I seneste sæson mødte de to hold hinanden tre gange. Først i pokalturneringen i august efter et voldsomt opgør på Riisvangen, hvor Mike Kaljo scorede på straffespark til 3-2 efter 120 minutters spil og sikrede Brabrand sejren.

11 dage senere vandt Brabrand igen, denne gang 1-0, efter en sen scoring i en tæt kamp. Og til sidst var der det vilde opgør i november måned. Hvor Aarhus Fremad vandt 4-1 foran knap 2000 tilskuere, hvor Christian Nissen scorede hattrick, og hvor Malte Færge, der har spillet i begge klubber, blev vist ud for Brabrand.

Så det er ikke fordi, stemningen er død. Der er bare ikke lagt op til slåskamp mere.

- Det er ikke helt på det samme verbale niveau, som det var dengang. Det er måske også meget godt. Hvis man blev savet midtover af en venstre back ude på sidelinjen, stod Tom Søjberg og de andre og råbte, at man skulle rejse sig op. Men det er stadig sådan, at de kampe mod Brabrand, der giver man lige fem procent mere. Jeg har jo aldrig været den store tackler, men selv jeg var nede i glidende tacklinger i de kampe, siger Rune Friis.

Ikke alt har ændret sig

På mange måder er situationen dog den samme, som den var for syv år siden.

Brabrand er stadig det fysiske "fire-fire-to-hold" med mere direkte bolde, masser af fysisk styrke og en slags maskulin toksicitet, hvor man prøver at bryde modstanderholdene ned med hårde tacklinger og dybe, intimiderende skrig i et decibel-lag, hvor selv Maria Sharapova ikke kunne være med.

Og Aarhus Fremad er stadig teknikerne. Dem, der tror på, at bolden skal spilles langs jorden.

- Det ligger latent under overfladen. Det kan godt være, at der ikke længere bliver snakket så meget udadtil op til kampen, men internt er Brabrand virkelig et hold, man gerne vil slå. Og sådan skal det være. De har stadig de dyder, som de altid har haft under Tom Søjberg. Han er god til at gejle det op, han er god til komme under huden på os. Han kan skabe en overtænding i en, og hvis man bliver overtændt, træffer man dumme beslutninger.

- Hvis Aarhus Fremad taber til Brabrand, vil folk være pisseærgerlige. Det må faktisk ikke ske, siger Rune Friis.

2019/20-sæsonens opgør mellem Aarhus Fremad og Brabrand

Aarhus Fremad - Brabrand IF 2-3 (6. august 2019) (Pokalturneringen, efter forlænget spilletid)

  • 1-0 Christian Nissen (57.), 1-1 Kasper Andersen (75.), 1-2 Mike Kaljo (straffespark) (91.), 2-2 Mathias Laursen Christensen (116.), 3-2 Mike Kaljo (straffespark) (120+1)

Brabrand IF - Aarhus Fremad 1-0 (17. august 2019) (2. Division)

  • 1-0 Malthe Boesen (85.)

Aarhus Fremad - Brabrand IF 4-1 (9. november 2019) (2. Division)

  • 0-1 Kasper Andersen (15.), 1-1 Rune Friis (20.), 2-1 Christian Nissen (straffespark) (59.), 3-1 Christian Nissen (straffespark) (74.), 4-1 Christian Nissen (77.)

Tidligere har Brabrand været storebror i forholdet. For klubben har været i 1. Division to gange, siden Aarhus Fremad sidst var i den næstbedste række i 2008. Men lige nu er situationen vendt på hovedet.

Aarhus Fremad har indført kontraktfodbold og har bundet nogle af deres dygtigste spillere til klubben. De har hentet Thomas Hagelskjær til målet, Nikolaj Kirk fik ophævet sin kontrakt i FC Midtjylland for at have Riisvangen som hjemmebane. Og så går det kraftigt fremad med sponsor-væksten.

Omvendt har Brabrand IF haft økonomiske problemer, efter deres mæcen Flemming Møller måtte trække sig i sommer for at give sin fulde opmærksomhed til sin syge kone. Selve divisionsholdet var derefter kortvarigt i eksistensproblemer, men overlevede.

- Det vil være sådan, at det her opgør mod Aarhus Fremad er blevet det største i Aarhus, hvis man fraregner AGF, og sådan vil det være de næste ti år. Jeg kan mærke på VSK, at deres største kamp også er mod Aarhus Fremad, men det er vores opgør mod Aarhus Fremad, der er størst.

- Det gik virkelig på de høje nagler dengang i 2013. Men en kamp som den med det høje græs bibragte noget historik. Det er sådan noget, som gør, at klassikere skabes, for hverken os eller Aarhus Fremad har jo været fodboldstormagter. Det er fortællinger som den kamp, der gør, at det her rivalopgør bliver ved med at være en stor kamp, siger Tom Søjberg.

Lørdagens kamp starter klokken 14:00.


Banen på Brabrand Idrætsanlæg har aldrig været kendt som den bedste bane. Heller ikke den dag i dag, hvor den, på grund af sin nærhed til Brabrand Sø, ofte står under vand. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Forsiden netop nu
Aarhus

Politifolk passer på hitte-hvalp fra rasteplads: Nu har ejeren tre dage til at komme på banen

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Aarhus For abonnenter

Private plejehjem versus kommunale plejehjem: Hvem klarer sig bedst, når tilsynet kommer på besøg?

Aarhus

Omstridte forandringer rykker nærmere: Advarsler fra ledere bremser ikke udspil til ny struktur på ældreområdet