Annonce
Debat

Da handicappet ramte: Jeg mødte kommunen som en modspiller - ikke en medspiller

"Netop i år har jeg beskæftiget og interesseret mig for Socialforvaltningens arbejdsform gennem 30 år. I 1991 blev min kone multihandicappet efter en ikke særlig vellykket hjerneoperation. Meget hurtigt var vi i det sociale system. Jeg blev decideret chokeret over at opleve fronterne – dem og os. De var ikke medspillere, men modspillere, og det var uhyre svært at trænge igennem til systemet", skriver Steen Jarly. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Flere kedelige sager fra det sociale system popper op på landsbasis. Desværre er Aarhus Kommune med i denne tendens, som har accelereret gennem årtier. Dertil kommer et mørketal, som ikke er kendt.

Aarhus Kommune taber omkring 40 procent af de sager, som appelleres til Ankestyrelsen. Viser med al tydelighed, hvor galt det står til. Hårdt for de borgere og deres pårørende, som har behov for hjælp og støtte i en svær situation på grund af alvorlig sygdom, handicap eller alderdomssvækkelse.

Hvordan kan det være så svært at behandle borgerne med respekt og tillid, så deres værdighed bevares?

Annonce

Sidst har sagen fra Brabrand, hvor en kvinde skulle åbne sit hjem for en 48-timers overvågning, været et skræmmende eksempel på, hvor forkert sociale sager gribes an. Hvis ikke kvinden indvilgede, noteredes det, at hun ikke ville medvirke til en afklaring af hjælpebehovet. Dermed risikerede hun at miste hjælperordningen.

Magen til uværdig behandling af en hårdt ramt borger skal man lede længe efter. Desværre er det blot et eksempel af mange, som viser, at der i den grad trænger til en oprydning og fornyelse af sagsbehandlingen i Socialforvaltningen. Holdningen til borgerne skal ændres, så de mødes med dialog, forståelse og respekt for deres svære livssituation. Ikke gratis - det vil kræve øgede bevillinger.


Politikerne har travlt med at "vaske hænder".


Netop i år har jeg beskæftiget og interesseret mig for Socialforvaltningens arbejdsform gennem 30 år. I 1991 blev min kone multihandicappet efter en ikke særlig vellykket hjerneoperation. Meget hurtigt var vi i det sociale system.

Jeg blev decideret chokeret over at opleve fronterne – dem og os. De var ikke medspillere, men modspillere, og det var uhyre svært at trænge igennem til systemet. Benhård forvaltning, der krævede, at jeg satte mig grundigt ind i diverse sociale vejledninger fra ministeriet. Ellers var vi ikke sikre på at få den opbakning, som man er berettiget til. Alt for stramme budgetter var en hindring.

Desværre kan jeg konstatere her mange år efter, at sagerne vælter ud af skabet i et endnu større omfang. Socialminister Astrid Krag kender til realiteterne. Forleden dag sagde hun fra Folketingets talerstol, citat: "Systemet skal ikke være modspillere, men medspillere". Stærkt signal fra ministeren. Bliver det opfattet?

Politikerne i Aarhus Kommune har travlt med at "vaske hænder". Virker hult og dobbeltmoralsk, når man ved, at det er de samme politikere/partier, som i årevis har glatbarberet budgetterne til Socialforvaltningen.

Når man som borger har hjælp behov, kan det ikke være rigtigt, at man skal kunne gå op imod systemet for at få den rette hjælp og støtte. Det er fundamentalt forkert, fordi på den måde bliver det kun de resursestærke, som kommer igennem. Andre bliver kørt over af systemet og bliver efterladt på perronen.

Jeg vil håbe, der nu bliver gjort op med denne forvaltningsform. Det vil kræve en ny indstilling og opbakning fra politikerne, hvis det skal lykkes. Medarbejderne i Socialforvaltningen gør sikkert, hvad de kan indenfor de bevilligede økonomiske rammer. Det er bare ikke godt nok i et 2021-velfærdssamfund.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Vreden på de sociale medier - Som janteloven på coke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce