Annonce
Blog

Da Jesus gik viralt

Vi har aldrig kendt til lukkede kirker under tidligere kriser i landets historie. Tværtimod har kirkerne været steder, hvor man har kunnet finde tro, trøst og vejledning.
Annonce

Nedlukningen af samfundet kom i den grad bag på os – også i folkekirken. Ingen havde vist forestillet sig, at den ville ramme os så drastisk. Vi har aldrig kendt til lukkede kirker under tidligere kriser i landets historie. Tværtimod har kirkerne været steder, hvor man har kunnet finde tro, trøst og vejledning. Ja, de har været tilflugtssteder åndeligt og konkret i krigs- og krisetider. Derfor fik rundkirkerne på Bornholm deres udformning som forsvarsværker. Husk også på, hvordan kirkerne fx Gilleleje kirke gav ly til jøder på flugt, indtil de kunne hjælpes over Øresund eller - i andre egne af landet - kunne finde et mere varigt skjulested. Under kolera-epidemien i København i 1853 var kirkerne åbne for bøn og andagter. Men her i pandemien skulle de lukke.

På vej ud af Corona-pandemiens første bølge (?) kan vi begynde at forstå og arbejde videre med, hvad vi lærte af denne undtagelsestilstand. For det første var vi pinligt uforberedte. For det andet lærte vi på den hårde måde, hvor betydningsfuld god kommunikation er for virksomheder, forretninger, institutioner og kirker! For det tredje lærte vi at omstille os hurtigt - eller langsomt og trægt. Endelig lærte vi, at uanset hvilket erhverv eller virksomhed, vi har, befinder vi os på en markedsplads, hvor det drejer sig om at blive hørt og set. Det er et vilkår også efter pandemien.

I denne krise har folkekirken måttet rette ind og lukke. Det rimer dårligt med folkekirkens DNA. Folkekirken er engang rammende blevet kaldt for ”et velordnet anarki”. Derfor har det som domprovst glædet mig meget, at vi som en slags svar på det vilkår, krisen gav os, har set en række lokale initiativer i sogne, hvor præsters og medarbejderes fantasi og iver efter af holde kontakt med borgerne har været beundringsværdig. Der er blevet delt blomster ud til ensomme og ældre, der måtte isolere sig, der er givet små gaver og aflagt korte besøg ved døren hos de utallige ensomme og syge rundt om i sognene. Der er ringet, mailet, arrangeret virale samtaler, som næppe set før i kirkeligt regi. Der er skabt netværk med andre organisationer som Ældresagen, Røde Kors og mange flere.

Præster og medarbejdere har produceret videoer med gudstjenester, andagter, dagens ord m.v. Der er skrevet klummer og indlæg på kirkernes hjemmesider og disses sociale medier. Der er gennemført mange sjælesorgssamtaler som ”walk and talk”.

Folkekirkens har lært at tage alvorligt, at vi lever i et samfund, som bl.a. hænger sammen ved gensidig kommunikation ikke mindst på de digitale medier. Forståelse af dette er blevet forstærket fra krisens begyndelse. Fremover vil vi se en større differentiering i folkekirkens udførelse af dens vigtigste opgave: at ”være tilstede” gennem mange formidlingsformer med anerkendelse af den enkelte, med trøst, skabelse af tillid, håb og kærlighed. Der vil komme flere muligheder for at deltage i gudstjenester digitalt. Mange vil forhåbentlig komme tættere på at opleve folkekirken som et fællesskab. Og dét er bestemt ikke det værste, der kunne ske. – Så, at Jesus gik viralt, er meget mere positivt, end det lyder.

domprovst Poul Henning Bartholin, ny blogger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Mobil testenhed tilbage i Gellerup: Svært at få beboerne til at flytte sig

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Aarhus

Fire elever ramt af corona: Var netop kommet hjem fra studietur til Polen

Aarhus

Dagens coronatal: Flere nye smittede i Aarhus og Skanderborg

AGF For abonnenter

Bagkanten: Sæsonen er knap begyndt, men David Nielsen skal allerede ud i krogene for at finde friske spillere

AGF

Det Hvide Snit:  Er der bund i ny, ambitiøs AGF-målsætning - og hva' ka' OB?

Annonce