Annonce
Aarhus

Da normerne blev vraget og verden gik amok i vold

Elsebeth Aasted Schanz, leder af Plakatmuseet, med plakaten for udstillingen. Foto: Hans Petersen

Plakatmuseets udstilling af plakater fra 1968 fortæller talrige historier om verden og Danmark.

AARHUS: 1968 var året for oprør og protest, for afvisning af det bestående, for forkastelse af normer og rammer og alt, hvad der var borgerligt.

Men det var også et grusomt voldeligt år.

- Jeg var bare seks år dengang, boede i Store Magleby og husker ikke meget, men når jeg går det hele igennem, oplever jeg en verden, som var fuld af krig og vold. Det chokerede mig, siger Elsebeth Aasted Schanz, ph.d. og leder af Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By.

Lørdag 23. juni åbner hun dørene for publikum for en udstilling med 125 plakater fra 1968, ikke kun fra Danmark, men fra det meste af verden.

Annonce

Udstillingen

Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By, Viborgvej, Aarhus. Udstillingen "1968. Plakater fra et oprør". 125 plakater fortæller historie. Åbner lørdag 23. juni. Kan ses til 1. januar 2019.

En plakat fra Aarhus Universitet. Q, var Studenterfronten.

- Der var krig i Vietnam, kampe i Palæstina, apartheid i Sydafrika, folkemord og hungersnød i Biafra, mord på Martin Luther King, Robert Kennedy og Andy Warhol, de sortes protester i USA (Black Power), i Berlin blev Rudi Dutschke skudt, Baader-Meinhofs terror. I Kina var der udryddelser ved kulturrevolutionen. I Chile tog den demokratisk valgte præsident sit eget liv i forbindelse med et blodigt militærkup, i Prag blev foråret smadret af Sovjets indtog, i Baskerlandet var der voldelige opstande mod det spanske diktatur, og Den Kolde Krig lå som en trussel over Europa. Der var revolutioner, konflikter og politiske mord, siger Elsbeth Schanz.

Hun understreger, at udstillingen ikke fortæller sandheden, men den er et kalejdoskop af, hvad der skete dengang, og den sætter fragmenter under lup.

Kvinderne blev frigjorte, og mænd i jakkesæt blev sat til at arbejde med noget andet. Normer blev brudt.

"1968. Plakater fra et oprør" er titlen på udstillingen, der også fortæller om alternative livsformer, selvrealisering, frigivelsen af sexlivet, fred i verden, naturens kraft og alternative spirituelle og religiøse retninger.

Det hele blev udtrykt i tøj - eller uden - langt hår, bare fødder og i indtagelse af euforiserende stoffer og alternative samlivsformer, heriblandt ø-lejre og festivaler. Det var også dengang, sengekantfilmene dukkede op.

Elsebeth Schanz har hentet langt de fleste plakater i museets egen samling, men har også været ude at låne, for eksempel på Aarhus Universitet, hvorfra den ene af to lokale plakater stammer.

Det er en valgplakat for Studenterfronten, der havde bogstavet Q på Aarhus Universitet, med teksten: "Giv gifte kvinder og mødre en chance for at få examen. Stem for ligeberettigelse, vuggestuer og børnehaver. X ved Q."

Den anden er for "Bal i den Borgerlige" på Aarhus Teater.

Beatles tog fodgængerovergangen.

Elsebeth Schantz konkluderer, at 1968 kun satte få varige spor. Men rødstrømpebevægelsen har haft stor betydning for kvinderne. Der blev skabt basis for en mere konfronterende bevægelse, der kæmpede for fri abort, ligeløn, beskyttede bosteder for kvinder, der var udsat for vold, og bedre barselsorlov.

Det betød en frigørelse for kvinderne og dermed en samfundsomvæltning, og der blev dannet kvindehuse og kvindegrupper, arrangeret kvindefastivaler og ø-lejre.

Musikken var syret beat og Beatles, Savage Rose og Burnin Red Ivanhoe.

I kulturen var der happenings, og Bjørn Nørgaard, der har lavet Dronningens gobeliner på Christiansborg med Danmarks-historien, udførte aktionen "Nøgen kvindelig Kristus" på Københavns Fondsbørs året efter og foretog hesteofringen sammen med Lene Adler Pedersen som protest mod krigen i Vietnam. Den ituskårne hest kan ses i glas på kunstmuseet Aros i Aarhus.

Og så var det i øvrigt dengang, det stadig var lovligt at reklame for cigaretter med smarte kvinder som blikfang.

Jimi Hendrix spillede syret musik.
Kvindernes internationale kampdag. Arrangement i Aarhus.
Steppeulvene spillede i Huset i Aarhus.
Lene Adler Pedersen kom i usædvanlig påklædning på Københavns Fondsbørs.
Apartheid i Sydafrika.
Dengang man måtte reklamere for cigaretter. Sådan kan det gøres.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce