Annonce
Sport

Da skolens møgunge rejste sig med splinter i røven og tog olympisk guld

To bobbyer ville hjertens gerne fotograferes sammen med den olympiske guldvinder dagen efter Lasse Norman Hansens vanvittige og umulige bedrift på Velodromen i Stratford i London. Foto: Leif Rasmussen
Da blot 20-årige Lasse Norman Hansen afviste alle naturens regler og rejste sig fra et voldsomt styrt på den olympiske velodrom i London i 2012 og vandt guld, selv om reporteren kom i sidste øjeblik.

Det var lidt en satsning. At transportere sig selv fra vest mod øst i London er ikke bare en spadseretur eller en rask tur på en skinnecykel.

Den olympiske badmintonturnering ved legene i 2012 blev naturligvis spillet i Wembley Arena og her var den danske herredouble med Mathias Boe og Carsten Mogensen linet op til OL-finale samtidig med, at Lasse Norman Hansen kørte om medaljer senere på dagen på den olympiske velodrom i Stratford.

Manøvren med at skræve over to vigtige begivenheder med så store logistiske udfordringer via de olympiske bumle-busser, undergrundslinjerne Bakerloo, Metropolitan Line og Northern Line til og fra knudepunktet Kings' Cross/St.Pancras var dumdristig fra start.

Annonce
 Lasse Norman Hansen fejrede  triumfen med Dannebrog vajende over sig på velodromen i London. (Foto: PAUL HANNA/Scanpix 2012)

Faktisk dårligt planlagt af JF Mediers udsendte reporter, som godt kunne have brugt en mere stille dag på kontoret efter at have hamret svømmelandsholdets hollandske træner Paulus Wildeboers brandtale om forbundets udfordringer ned på tastaturet. Det var en rum tid, før det stod klart, at den indimellem stod på tvangsvejninger af de danske svømmere i kampen for at få medaljer.

Derude i Wembley tabte malaysiske Lee Chong Wai til kineseren Lin Dan i en stemning som ved et asiatisk marked med krabber og skildpadder - i dag ville man måske også inkludere flagermus. Det sydede og kogte. Og tiden gik inden den danske doubles finale, som så som ventet blev tabt - med Dronning Margrethe som videbegærlig og velopdragen tilskuer.

Giftig melding til reporter

Uheldigvis skulle den danske double til en tidskrævende dopingprøve, og det var en udfordring for mediehusets udsendte, der knurrede i retning af landstræner Claus Poulsen, der returnerede yderst køligt og afklaret.

- Jamen, hvis du selv kan finde en kop, så må du gerne tisse i den.....

Det hele var blevet yderligere forpurret af en pressekonference, hvor kineserne talte meget og længe - på kinesisk eller mandarin. Hvor var Viktor Axelsen dengang!

Det endte med et telefoninterview fra den olympiske bus med Mathias Boe på reporterens vej mod det olympiske anlæg, mens det til reporterens bestyrtelse blev rapporteret i den olympiske radio i bussen, at Lasse Norman havde kuret hen ad træbanen i Stratford og nu forsøgte at køre feltet ind fra en helt umulig position og med blod og træstumper på og i låret.

Da var reporteren meget langt fra Kings Cross, hvorfra det dog gik stærkt med den olympiske linje til Stratford, forbi sikkerhedstjek og bombe-ryddere, langs hockeybanen og tusinder af tilskuere på det olympiske anlæg ind til den brandvarme velodrom.

Lasse Norman Hansen var netop blevet kåret som olympisk mester og kørte et par omgange i sejrsrus uden, at reporteren egentlig havde set selve bedriften.

Til gengæld blev jeg som fynbo skubbet i front i mixed zone, da Lasse Norman rullede hen til den danske journaliststand.

I scratch i den næstsidste disciplin styrtede Lasse Norman, da han mistede orienteringen og kom op at ride på den britiske rival Edward Glancys hjul.

OL-minder

Jysk Fynske Medier varmer op til det kommende OL i Tokyo med en artikelserie om stort og småt fra OL's omfangsrige historie.

Vi kigger på nogle af de store danske øjeblikke, og vi kommer rundt om nogle af de mange profiler og mindeværdige øjeblikke, som OL har skabt gennem tiden.

- Jeg havde slået mig meget både på knæ, ryg og hofte, men jeg var ligeglad med, at det gjorde ondt. Det gav mig kun større motivation, selv om jeg troede, at jeg havde tabt det hele, da jeg lå dér, sagde han.

- Kun tabere mærker smerter, tilføjede han, mens teamchef Jesper Worre forklarede, at Lasse Norman har en højere tolerance end alle andre, når mælkesyren sprøjter ud i benmuskulaturen. Det tør siges.

Hjemme på Fyn gik lobbyisterne i gang med at plædere for at få den nye cykelbane i Odense færdig og Lasse Norman Hansen kaldte den gamle bane i Odense for en "møgbane" og politikere stod på nakken af hinanden for at sikre cykelbanens tilblivelse.

Ingen kunne sige nej efter Lasse Norman Hansens præstation i  Stratford og næste formiddag havde jeg en interviewaftale med den glade vinder i Olympic Village i cafeen.

- Det er den tungeste medalje, der nogensinde er blevet uddelt ved samtlige olympiske lege, sagde Lasse Norman stolt og gav reporteren lov til lige at løfte guldet en gang.

Annonce

Træsplinter taget ud

Efter finalen havde Norman fået taget træsplinter ud af skulderen med pincet og skalpel, og han var temmelig ærlig, da han satte sig ned i cafeen, mens der kom lykønskninger fra andre atleter fra Elfenbenskysten, Australien og Øvre Volta.

Og han blev meget privat, da han talte om dengang han som 12-årig meldte sig ind i Cykling Odense.


Det fortryder jeg overhovedet ikke. Man kan altid gå i skole, men man kan ikke altid vinde olympisk guld,

Lasse Norman Hansen i 2012


- Jeg kan ikke huske, hvornår mine forældre blev skilt, men det skete nok lige deromkring. Jeg var ikke gammel nok til at forstå det, så jeg tror, at cyklingen har hjulpet mig til at komme af med nogle frustrationer, for jeg forstod det ikke til at begynde med, men man vænner sig til det med tiden, sagde Lasse dengang.

Han gik i Nørre Søby Skole og senere på Carl Nielsen Skolen i Nr. Lyndelse og senere på idrætslinjen i Hjallese i Odense.

- Jeg har aldrig haft svært ved noget i skolen. Jeg har til gengæld haft vanskeligt ved at sidde stille, og jeg opdagede, at selv om jeg blev væk, bestod jeg alligevel.

- Jeg havde mange diskussioner med lærerne. Jeg forstod ikke, hvad jeg skulle bruge andengradsligningen til. Jeg har haft stort potentiale i skolen, men kunne ikke sidde stille. Så bliver man sådan en møgunge, som lærerne bliver trætte af. Ingen forstod mig.

På et tidspunkt droppede fynboen ud af handelsgymnasiet i Vejle.

- Jeg kunne ikke passe skolen samtidig med cyklingen. Det er ærgerligt ikke at have fået eksamen, men altså ikke nu her, hvor jeg står med guldmedaljen.  Det fortryder jeg overhovedet ikke. Man kan altid gå i skole, men man kan ikke altid vinde olympisk guld, sagde Lasse Norman Hansen, som vi fotograferede sammen med to engelske bobbyer.

Annonce

En finne om cement

Den seance var som en magnet. Masser af folk strømmede til for at blive fotograferet sammen med en olympisk mester. En reporter fra USA og en finne blandede sig. Finnen oplyste om den finske banecykling, at de i de tusinde søers land kun havde gamle cementbaner.

- Men vi leverer træet til mange hurtige cykelbaner, sagde finnen, mens folk i Lasse Norman Hansens hjemby Nørre Søby allerede var gået i gang med at arrangere den stor hjemkomst-hyldest til ham.

- Selv om Lasse mangler lidt teknik, så kompenserer han ved at være så stærk, sagde landstræner Casper Jørgensen.

- Men jeg var nervøs, da han styrtede i scratch og troede ikke, at han klarede det, men han føler altid, at han skal klare det, sagde han og indrammede fuldstændig Lasse Normans evner og psyke.

Kollegaen Michael Mørkøv havde allerede i det stille og "off the record" tilkendegivet, at han godt vidste, at der var noget stort i gære med fynboen.

- Men vi ville ikke melde store forventninger ud til en 20-årig. Han er en hård banan på banen, hvor han er en 100 procent "killer" og kæmper til sidste blodsdråbe, sagde Casper Jørgensen.

Dengang for ni år siden gav det anledning til en klumme med klare budskaber:

"Han er et eksempel på ren urkraft og vindermentalitet, når det ikke bare er en tom floskel. Der er mange, som snakker om at dyrke vinderkultur, men Lasse Norman har det bare boende i sig. Det kan godt være, at han er lidt uerfaren til at tænke et cykelløb helt til ende, men han træder bare endnu hårdere, når de andre synes smartere...."

LASSE NORMAN HANSEN

EM i banecykling:

Sølv holdforfølgelsesløb, Appeldoorn 2011

Sølv holdforfølgelsesløb, Grenchen 2015.

Guld holdforfølgelsesløb, Apeldoorn 2019.

Guld parløb, Apeldoorn 2019.

Sølv omnium, Apeldoorn, 2019.

VM i banecykling:

Bronze omnium, Melbourne 2012.

Sølv omnium, Minsk 2013

Bronze holdforfølgelsesløb, Minsk 2013.

Sølv holdforfølgelsesløb, Cali 2014

Bronze holdforfølgelsesløb, London 2016.

Sølv holdforfølgesløb, Pruszkow 2019

Guld parløb, Berlin 2020

Guld holdforfølgelsesløb, Berlin 2020

OL banecykling:

Guld omnium, London 2012.

Bronze omnium, Rio 2016

Bronze holdforfølgelsesløb, Rio 2016


Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Annonce