Annonce
Østjylland

Dagene er talte for historisk hus: 240 år gammel smedebolig må jævnes med jorden

Den gamle smedebolig ved Rathlousdal vil formentlig blive revet ned i løbet af 2019. Foto: Søren E. Alwan

Fredningsnævnet har sagt god for, at 240 år gammelt hus må blive jævnet med jorden.

Odder: Johan Tesdorpf, godsejer på Rathlousdal, har fået Fredningsnævnets accept af, at han kan rive en af de meget markante bygninger på godsets jorder ned - også selv om den indgår i den store fredning af godsmiljøet.

Bygningen, der ligger umiddelbart ud til Kongshusvej og er mere end 200 år gammel, har i snart mange år været i forfald og er ifølge Johan Tesdorpf ikke særlig attraktiv at bo i, netop fordi der fra husets vinduer og døre kun er halvanden meter ud til kørebanen.

- Jeg søgte derfor sidste år Odder Kommune om at måtte rive huset ned, og efter at Fredningsnævnet nu også har sagt ja, er der intet til hinder for at gå i gang. Selv om jeg vil strække mig langt for at passe på gamle kulturmiljøer, er jeg tilfreds med tilladelsen, fordi jeg har regnet mig frem til, at en renovering vil koste syv mio. kroner. Så meget bliver bygningen med sin meget dårlige beliggenhed aldrig værd, siger godsejeren, der undervejs har været i dialog med bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, Odder Museum samt Odderegnens Forening for By- og Landskabskultur.

- Vi havde naturligvis helst set, at huset var blevet restaureret, men når det nu ikke kan lade sig gøre, er vi tilfredse med, at Johan Tesdorpf viser interesse for at bibeholde kulturmiljøet bl.a. ved at bygge et helt nyt hus i en stil, der passer til området, siger DN-formand Ib Salomon.

Annonce

Som museumsmand havde jeg helst set, at det gamle hus var blevet bevaret, og en nyt vil aldrig få samme historiske værdi, selv om det bygges i gammel stil. Omvendt sætter jeg pris på, at Johan Tesdorpf vil tænke på kulturmiljøet som helhed, når han skal bygge nyt.

Klaus Markmann Jensen, museumsinspektør Odder Museum
Man ser det ikke umiddelbart, men huset på Kongshusvej er ifølge godsejer Johan Tesdorpf meget forfaldent. Foto: Søren E. Alwan

Restaurerer smedjen

Med det henviser Ib Salomon til, at Johan Tesdorpf har planer om at opføre en bygning lig med den gule bygning, der allerede ligger i det samme område men blot længere væk fra Kongshusvej. Hvornår det kommer til at ske er endnu ikke blevet besluttet, ligesom godsejeren endnu ikke har sat dato på, hvornår den forfaldne smedebolig skal rives ned.

Til gengæld har Johan Tesdorpf besluttet, at den gamle røde smedje, der ligger lige ved siden af det dødsdømte hus, under ingen omstændigheder skal fjernes, selv om det også er i forfald. Det har faktisk aldrig været på tale.

Den røde smedje bliver der ikke pillet ved - ud over at bygningen vil blive renoveret. Foto: Søren E. Alwan
Huset ved Rathlousdal var i mange år bolig for godsets smed. Foto: Søren E. Alwan
Huset på Kongshusvej har i mange år huset to lejligheder. Nu skal det rives ned. Foto: Søren E. Alwan
Den gamle smedje ved Rathlousdal. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce