Annonce
Kultur

Dagens drink: Missionærens undergang kan blive sommerens hotteste

Stine Spaanheden er bartender på Brass Monkey i Esbjerg. Foto: André Thorup
Når solen bager, og sveden pibler frem, kan en lækker cocktail virkelig lokke. Et bud på en af de drinks, der kan blive en af de helt store, er en Missionary’s Downfall, hvis du spørger bartenderen på cocktailbaren Brass Monkey i Esbjerg.

Cocktail: Når de fleste fodboldfans hører ordet ”tiki”, vil de med det samme tilføje ”taka”. Tiki-taka er nemlig navnet på en moderne fodboldspillestil med små hurtige pasninger og stor bevægelse, som den spanske træner Pep Guardiola har introduceret med stor succes og utallige titler i klubberne FC Barcelona, Bayern München og Manchester City gennem de seneste 10 år.

En rom-kender vil dog formentlig få andre associationer. Tiki er nemlig også navnet på en række eksotiske og tropiske cocktails, der blev opfundet i USA i 1930’erne på den i tiki-kredse kendte bar ”Don the Beachcomber” kreeret af amerikaneren Ernest Gantt, som senere ændrede sit navn til Donn Beach.

En af de cocktails er Missionary’s Downfall (missionærens undergang), som bartender Stine Spaanheden på Brass Monkey i Esbjerg udpeger som sin favorit-summer-sundowner. Det er en klassisk tiki-cocktail lige efter Donn Beachs hoved.

- Den er frisk og opfriskende og eksotisk. Det kunne være en velkomstdrink til en sommerfest eller en dejlig opfrisker til en tapasmiddag, men selvfølgelig også bare som helt almindelig cocktail i sommersolen, siger Stine Spaanheden.

Annonce

Serie: Sommerdrink til varmen

Avisen Danmark har bedt en række bartendere om deres bedste drink til sommeren, og de cocktail-kyndige fortæller historien om drinken og serverer opskriften, inden serien slutter med redaktionens bud på en klassiker. God fornøjelse med shaker og isterninger i sommervarmen.

Alle falder for drinken

Lime og mørk rom giver det sure til missionæren. Ananasjuice binder det sure sammen med det søde, som i denne eksotiske drink kommer i form af ferskensirup og runny honey, der besegler missionærens undergang. Til slut bliver den pyntet med en myntestilk og et lime-wheel. En forholdsvis enkel drink, mange må overgive sig til, fortæller bartender Stine Spaanheden.

- De fleste kan lide den, og jeg har faktisk ikke oplevet nogen endnu, der ikke kunne lide den. Den har en god blanding mellem det sure og søde, siger hun.

Og hvis folk ikke kender til den endnu, så skal de til det, mener bartenderen. Den er kendt i udlandet og er perfekt til sommeren.

Tilbage er der vist bare at sige: Skål!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

112

Personlige stridigheder årsag til uro i Aarhus V: Flere aftener med ballade og knivstikkeri

Annonce