Annonce
Aarhus

Dagens portræt: Politikeren der ville tilbage til det virkelige liv

René Skau Björnsson, Brabrand, tidligere politiker og nu centerleder i DUKH og foruden meget andet også bestyrelsesformand i Børnesagens Fællesråd og blogger Århus Stiftstidende. Tirsdag 14. februar fylder han 50 år. Foto: Kim Hauggaard.

Tidligere folketingsmedlem René Skau Björnsson synes, det er vigtigt, at politikere oplever verden uden for Christiansborg. Tirsdag 14. februar fylder han 50 år.

Annonce

Da René Skau Björnsson, Lykkenshøj 66, Brabrand, var 15 år gammel, blev han sur over, at daværende undervisningsminister, Bertel Haarder, ville hæve klassekvotienten. Så han boykottede undervisningen på sin skole i Tønder, lavede bannere og begyndte at demonstrere sammen med sine klassekammerater.

Tidligere folketingsmedlem René Skau Björnsson, som fylder 50 år tirsdag 14. februar, har altid haft en politisk flamme brændende i sig.

- Det har været naturligt i mit barndomshjem at tale magthaverne imod og blande sig, hvis man ville ændre noget, siger iværksætteren, ildsjælen og familiemennesket René Skau Bjornsson.

Annonce

Parfumesælger og politiker

Efter gymnasiet gik turen som for så mange andre til Aarhus, hvor han læste til cand.oecon. Mens han læste økonomi, startede han sammen med en medstuderende parallelimport af parfume og kosmetik. Det blev til en meget kendt butikskæde, der på kort tid nåede op på 12 butikker i Danmark i 90erne.

Efter at have været parfumesælger i en årrække og et par år som økonom i Aarhus Kommune, valgte han at stille op til Folketinget og blev valgt gentagne gange med høje stemmetal i Aarhus. Han var medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 1998 til 2011. Her opnåede han at blive formand for skatteudvalget og boligudvalget.

Det var dog især det sociale område, han brændte for, og han var blandt andet forhandler for satspuljen flere gange, samt børneordfører og handicapordfører for sit parti.

Han har også udtalt, at han aldrig har haft et ønske om at være levebrødspolitiker.

- Jeg tror, det er sundt for vores demokrati, at vores politikere også kommer ud i den virkelige verden. Christiansborgs mure er metertykke både fysisk og metaforisk, og det bliver en meget lukket verden, hvor meget kommer til at gå op i proces og taktik, siger han.

Annonce

En social forkæmper

I 2012 fik han årets handicappris af Muskelsvindfonden for 'sin utrættelige og betydningsfulde indsats gennem mange år, som har forbedret vilkårene for mennesker med handicap'. En pris, han er meget stolt af.

Han har fortsat sin civile karriere med at arbejde for mennesker med handicap og er i dag centerdirektør for Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, DUKH, der er et landsdækkende gratis rådgivningstilbud, der skal være med til at sikre retssikkerheden for handicappede.

Og i 2017 forventer han at afslutte uddannelsen som master i offentlig ledelse.

Derudover har han en række formandsposter både i erhvervslivet og på det sociale område. Han er formand for Danmarks største socialøkonomiske virksomhed Huset Venture, der i dag har 150 ansatte i Aarhus, Ringkøbing, Kolding og Ballerup. Også den århusianske entreprenørvirksomhed Brdr. Møller trækker på hans kompetencer som formand, ligesom han er formand for Kollegiekontoret i Aarhus, der administrerer 6.000 ungdomsboliger i byen.

På det sociale område kæmper han for udsatte børn og unge bla. som formand for Børnesagens Fællesråd.

René Skau Björnsson bor i Brabrand med sin kone, journalist Loá Skau Björnsson, og to børn, men han har ikke helt sluppet det sønderjyske islæt. Hvert eneste år står han for bagningen af mindst otte forskellige julesmåkager til familie og venner.

/ritzau/laas

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce