Annonce
Debat

Daghøjskolerne står klar: Tiden er inde til en ny slags indsats for de unge

"Udfordringerne løses ikke ved at ansætte flere sagsbehandlere og virksomhedskonsulenter i jobcentret, for i en postapokalyptisk coronatid giver det hverken bedre trivsel eller flere jobs til de unge. Vi befinder os i en situation, der kræver rettidig handling og politisk vilje til at gennemføre et paradigmeskifte i beskæftigelsesindsatsen", skriver Nis Peter Nissen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Covid-19-pandemiens senfølger på økonomi og beskæftigelse fordrer en nytænkning af ungeindsatsen i Aarhus Kommune. Det ensidige fokus på virksomhedspraktik må vige til fordel for en helhedsorienteret indsats for de coronaramte ungdomsårgange. En indsats, der skal tage hånd om de unges trivsel samt deres sociale, faglige og praktiske barrierer i forhold til job og uddannelse.

Skrækscenariet er, at vi til august har en stor gruppe 9.-10.-klasseselever med ufuldstændig afgangseksamen. Vi har afsluttede FGU'ere, som ikke kan indfri adgangskravet til erhvervsuddannelserne. Vi har et stort frafald på de videregående uddannelser. Vi har ungdomsårgange, som over en bred kam lider under langvarig psykisk mistrivsel.


Annonce

Daghøjskolerne i Aarhus har i alle år været en loyal og kompetent samarbejdspartner for Aarhus Kommune. Sammen har vi siden 1986 fundet løsninger på sociale og strukturelle udfordringer på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet. Sammen kan vi også finde løsninger på de sociale senfølger af covid-19.


Samtidig har vi et arbejdsmarked, der er corona-knockoutet og tilbageholdende overfor at indgå praktikaftaler, fordi social-boble-tænkning vil udmønte sig i påpasselighed om, hvem der lukkes ind på arbejdspladserne.

Udfordringerne løses ikke ved at ansætte flere sagsbehandlere og virksomhedskonsulenter i jobcentret, for i en postapokalyptisk coronatid giver det hverken bedre trivsel eller flere jobs til de unge.

Vi befinder os i en situation, der kræver rettidig handling og politisk vilje til at gennemføre et paradigmeskifte i beskæftigelsesindsatsen. Et skifte, hvor der igen sættes fokus på individets personlige og faglige udvikling i et meningsgivende fællesskab. Hvor daghøjskolens klassiske værdier om almen dannelse, opkvalificering og rummelighed skal tjene ungdommen og give dem mod og selvtillid til at forfølge deres drømme i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Daghøjskolerne i Aarhus har i alle år været en loyal og kompetent samarbejdspartner for Aarhus Kommune. Sammen har vi siden 1986 fundet løsninger på sociale og strukturelle udfordringer på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet. Sammen kan vi også finde løsninger på de sociale senfølger af covid-19.

Det er tid nu, og daghøjskolerne er klar til at løfte opgaven.

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce