Annonce
Debat

Daginstitutioner i coronatid: Vi er bekymrede for pædagogernes trivsel

"Pædagogerne har skullet arbejdet endnu hårdere, fordi de blandt andet også har skullet afspritte og vaske hænder langt hyppigere på børnene og forsøge at holde afstand mellem andre børnegrupper. En opgave, der er vanskelig, når man ikke har de ansatte, der skal til for at holde små og faste grupper, som jo netop er en forudsætning for at minimere smittespredning", skriver Mira Issa Bloch. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: I Alternativet støtter vi regeringens udmelding om at sætte vores daginstitutioner på lavt blus lige nu og her. Forældre, der er nødsaget til at møde på arbejde, skal selvfølgelig kunne det samtidig med, at de trygt afleverer børn i vuggestue eller børnehave. Alle andre forældre bør, hvis de kan, holde deres børn hjemme for at lette presset fra pædagogerne og give mere fysisk plads i daginstitutioner, så det er nemmere at holde afstand og være i små grupper.

I Alternativet var vi i forvejen bekymrede for vores pædagoger og medhjælpere pga. for lave normeringer. På grund af de lave normeringer har vores pædagoger nu i snart et år arbejdet endnu hårdere end nogensinde før. Det er ikke ok.

Vi er meget bekymrede for, at ansatte vil gå ned med stress. Det er der allerede nogen, der er. Vi skal lytte til deres opråb om, at det ikke er ok med de rammer og ressourcer, de har til rådighed.

Annonce


Sådan holder vi både hånden under børnenes og de ansattes trivsel, og at de forældre, der stadig går på arbejde, kan gøre det med god samvittighed.


Der er afsat tre milliarder kroner til de coronarelaterede udgifter, som dagtilbuddene har, og som skal sikre, at hygiejnen eksempelvis er i top, og at opgaverne ikke varetages af pædagogerne, så tiden dermed går fra samværet med børnene, og sørge for, at de har det godt trods omstændighederne. Men vi undrer os, for er de penge overhovedet kommet ud og gøre den gavn, de er tiltænkt? Det er nu, behovet er der.

Pædagogerne har skullet arbejdet endnu hårdere, fordi de blandt andet også har skullet afspritte og vaske hænder langt hyppigere på børnene og forsøge at holde afstand mellem andre børnegrupper. En opgave, der er vanskelig, når man ikke har de ansatte, der skal til for at holde små og faste grupper, som jo netop er en forudsætning for at minimere smittespredning.

Vi må være lydhøre overfor den bekymring, pædagoger og medhjælpere har i forhold til den risiko, som de har for at blive smittet. Og lydhøre for det psykiske pres, det giver, når de ikke kan benytte værnemidler, fordi det vil gøre deres pædagogiske arbejde umuligt i forhold til at kunne kommunikere og være tryghedskabende for børnene gennem et åbent og kærligt ansigt.

Stort set alle andre faggrupper kan skabe en vis sikkerhed med værnemidler, hvor man som pædagog er dybt afhængig af at sikre sig gennem tilstrækkeligt med ressourcer til rengøring og at danne små faste grupper af børn. De vilkår, skal vi som ansvarlige politikere sørge for, er i orden.

En sidste meget vigtig pointe er, at betingelserne fra første coronabølge til nu jo er fuldstændig anderledes: Under første bølge var det forår og endda vejrmæssigt et godt forår. Her var børn i daginstitutionerne ude og kunne bedre holde afstand, og virussen smitter generelt ikke så meget ude som inde.

I den nuværende situation skal det sikres, at der tilføres de midler og frihed til, at hver enkelt institution har tilstrækkeligt med pædagogisk personale til at være om børnene og lave små faste grupper og desuden økonomi til ekstern rengøring, så denne opgave ikke varetages af det pædagogiske personale. Deres tid skal kun gå på at sikre børnenes trivsel.

Dertil foreslår vi i Alternativet, at det pædagogiske personale stilles før andre faggrupper i deres vaccinekategori, fordi de ikke kan benytte værnemidler, som de andre kan, grundet den pædagogiske opgave, som kræver et åbent og tilgængeligt ansigt for at sikre tryghed blandt børnene.

Sådan holder vi både hånden under børnenes og de ansattes trivsel, og at de forældre, der stadig går på arbejde, kan gøre det med god samvittighed.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Annonce