Annonce
Debat

Dan Jørgensen, kalder du det en madrevolution?

44 procent af de 63.000 danskere, der har deltaget i afstemningen om Danmarks nationalret, har stemt på vinderretten ?stegt flæsk med persillesovs?. Tillykke. Er vi så lykkes med en madrevolution? Nej.

Indtil 20. november har borgere kunnet stemme om, hvilken ret de mener, skal prydes med titlen 'Danmarks nationalret' i fødevareminister Dan Jørgensens konkurrence.

Konkurrencen er et led i ministerens madrevolution, som har til formål at få os alle sammen til at forholde os til dansk madkultur og spise mere årstidsbestemt, når vi samles om aftensmaden derhjemme.

Vi er så privilegerede, at vi kan afsætte tid, økonomi og ressourcer til at kåre Danmarks nationalret, men uden at forholde os til de dybere og mere væsentlige udfordringer i verden.

Annonce

Som samfund, politikere og borgere er vi dog nødt til at møde udfordringen med højere bevidsthed, ambitioner og handlekraft. Vi må gå forrest som bæredygtigt samfund og som velfærdsnation handle på den internationale ubalance i fordelingen af fødevarer.

Med det ensidige fokus på den nationale ret udelukker Dan Jørgensen folk, der ikke kan identificere sig med at spise stegt flæsk. Men han udelukker også de mere grundlæggende og væsentlige debatter om, hvordan vi tilpasser vores madvaner i en verden med seriøse klima- og sundhedsudfordringer.

Jeg ærgrer mig over, at Dan Jørgensen ikke er mere visionær og bruger sin madrevolution til f.eks. at skabe en landsdækkende debat om klimavenlig mad, økologisk fødevareproduktion, sunde og rene fødevarer samt madspild.

I Alternativet har vi den ambition, at Danmark skal være det bedste land for verden. Ved at tage både borgerne og de kriser, vi står med, seriøst kan vi måske skabe en reel madrevolution, der kan skabe bevidsthed om ikke kun den mad, vi samles om, men også om, hvorfor vi spiser den, og hvilke konsekvenser det har globalt og lokalt.

Danmarks nye nationalret 'stegt flæsk med persillesovs' kan være et velsmagende måltid, men jeg forbinder det ikke med en visionær og bæredygtig madrevolution.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Debat

Kristendemokraterne er tilfredse, men der er stadig noget at kæmpe for: Det, der ikke er svært, skal være nært

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce