Annonce
Aarhus

Daniel afleverede 1.215 injektionspenne: Farvel til skraldespanden og goddag til en ny genbrugsordning

I slutningen af sidste uge afleverede diabetiker Daniel Baginski lidt over 1.200 injektionspenne på Viby Apotek. Pennene er samlet over knap 11 år, og de bliver nu del af en ny genbrugsordning. Souschef og farmaceut Lone Søndergaard stod klar til at tage mod den usædvanligt store bunke penne. Foto: Henrik Ask
Diabetikere smider normalt brugte injektionspenne i skraldespanden. Men det skal et nyt ambitiøst projekt med fokus på grøn omstilling samt genbrug ændre, og 21 apoteker i Aarhus er med i første bølge. Diabetiker Daniel Baginski ser god mening i projektet, og han afleverede i sidste uge en ordentlig bunke injektionspenne på Viby Apotek.

AARHUS: Den skal bare i skraldespanden.

Sådan har det i årevis lydt, når diabetikere stod tilbage med brugte injektionspenne efter de tilbagevendende stik med insulin.

Men sådan er det ikke længere i Aarhus. Et nyt forsøg med indsamling og genbrug af injektionspenne fra Novo Nordisk betyder, at diabetikere som Daniel Baginski kan aflevere pennene på det lokale apotek.

For Daniel Baginski er den ny genbrugsordning en forrygende nyhed. Over knap 11 år har diabetikeren samlet ca. 1.200 injektionspenne, som han egentlig håbede kunne bruges i en form for forskning.

Men fredag i sidste uge tog Daniel Baginski de mange penne med på Viby Apotek, hvor personalet stod klar til at modtage en sæk med den højst usædvanlige returnering.

- Jeg har jo samlet injektionspennene i håb om, at de på en eller anden led kunne gavne i forskning. Men nu bliver de i stedet en gave til miljøet, og det er jeg rigtigt godt tilfreds med. Det giver ingen mening, at pennene bare smides ud. Det virker som et unødvendigt spild af ressourcer i en tid med fokus på miljø og genbrug, siger Daniel Baginski.

Annonce

Et enormt potentiale

Det ny pilotprojekt med indsamling af injektionspenne er udtænkt af Novo Nordisk.

Virksomheden har en miljøstrategi med overskriften "Circular for Zero", som har til formål at reducere virksomhedens miljøpåvirkning til nul i 2030.

Det første delmål var at omlægge produktionen, så der kun bruges vedvarende energi i produktionen. Den målsætning nåede Novo Nordisk sidste år, og nu er der fokus på genbrug.

Mange diabetikere bruger insulinpenne. Pennene er lavet af blandt hård plastik, men alligevel havner de traditionelt i skraldespanden. Det vil Novo Nordisk og en række samarbejdspartnere lave om på i et nyt projekt. Foto: Henrik Ask 

Det fokus betyder blandt andet, at der i højere grad skal designes produkter, som kan genbruges. Samtidig har virksomheden skabt projektet "Returpen", som i samarbejde med flere danske og internationale organisationer skal trykprøves i tre danske kommuner.


Hvis erfaringer bliver positive, og vi kan udbrede projektet til andre lande, har det et enormt potentiale. På verdensplan producerer vi nemlig omkring 500 millioner injektionspenne hvert år.

Kasper Bødker Mejlvang, Novo Nordisk Danmark.


En af dem er Aarhus Kommune, hvor diabetikere nu kan aflevere Novo Nordisk-injektionspenne til genbrug i sække på 21 apoteker.

- Pilotprojektet skal gøre os klogere på, hvordan vi kan genanvende blandt andet plastikken og glasset fra injektionspennene, som i dag ofte ender som affald. Hvis erfaringer bliver positive, og vi kan udbrede projektet til andre lande, har det et enormt potentiale. På verdensplan producerer vi nemlig omkring 500 millioner injektionspenne hvert år, forklarer Kasper Bødker Mejlvang, landechef i Novo Nordisk Danmark.

Annonce

Apoteket er klar

Under pilotprojektet undersøger Novo Nordisk løbende mulighederne for at genanvende materialerne i injektionspennene.

Der endevendes eksempelvis, hvordan gensmeltet glas fra injektionspenne kan bruges. På samme måde ses der på mulighederne for at genbruge plasten.

Genbrug af injektionspenne

Novo Nordisk leverer årligt 500 millioner injektionspenne til diabetikere over hele verden. Efter brug ender mange af dem som affald, men det vil Novo Nordisk lave om på med en ny genbrugsordning.

Projektet er døbt "returpen™". Det testes i øjeblikket med indsamling af injektionspenne på apoteker i Aarhus, København og Kolding kommuner.

Det ny projekt hviler på et samarbejde med en række organisationer og aktører, der ønsker at bidrage aktivt til den grønne omstilling. 

De er: Novo Nordisk, Danmarks Apotekerforening, Diabetesforeningen, Tænketanken Type1, Steno Diabetes Center Aarhus, Steno Diabetes Center København, Brancheorganisationen Lif, Nomeco, Tjellesen Max Jenne, PostNord og DHL.

For Novo Nordisk er det brede samarbejde bag projektet meget afgørende. Det samme gælder opbakning fra diabetikerne, der skal bryde gamle vaner og aflevere injektionspennene.

Samtidig kræver projektet en ny indsat af sundhedspersonale og ansatte på apoteker. Der skal indføres nye rutiner og måder at samarbejde på.

Men på Viby Apotek tøvede personalet ikke med at gå ind i projektet.

- Håndteringen af de indleverede insulinpenne kræver faktisk meget lidt i forhold til den store miljømæssige gevinst. Ved udleveringen af injektionspenne fra Novo Nordisk fortæller vi diabetikerne om mulighederne for at aflevere dem igen, og stadig flere returnerer pennene i særlige poser, som vi udleverer. Det tegner rigtigt godt for projektet, fortæller souschef og farmaceut Lone Søndergaard fra Viby Apotek.

Annonce

Faglig interesse

Daniel Baginski har brugt injektionspenne i 17 år.

Den 35-årige diabetiker er i gang med en HD-uddannelse i Supply Chain Management ved Syddansk Universitet, hvor han blandt andet bliver klogere på genbrug og optimering af ressourcer i en produktion.

Daniel Baginski har brugt insulinpenne i 17 år. Fra begyndelsen besluttede den i dag 35-årige mand at samle pennene, så de eventuelt kunne bruges i forskning. Men nu bliver de i stedet genbrugt i en ny prøveordning. Derfor besøgte Daniel Baginski slutningen af denne uge apoteket i Viby Centret. Foto: Henrik Ask

- Så rent fagligt er det også spændende at sætte sig ind i returpen-projektet, der på mange måder flugter med indholdet i min uddannelse, forklarer Daniel Baginski.

Pilotprojektet i blandt andet Aarhus udløber den sidste dag i juni.

Derefter evaluerer Novo Nordisk og samarbejdspartnerne resultaterne.

Her kan der afleveres insulinpenne

Langt den største del af apotekerne i Aarhus Kommune deltager i et pilotprojekt med genbrug af injektionspenne brugt af diabetikere.

Projektet betyder, at diabetikerne kan aflevere injektionspenne fra Novo Nordisk på apoteker. I Aarhus deltager følgende apoteker:

Ceres Apotek, Sct. Lukas Apotek, Trøjborg Apotek, Stjerne Apotek, Stjerneapoteket Storcenter Nord, Skejby Apotek, Hasle Apotek, City Vest Apotek, Åbyhøj Apotek, Vejlby Apotek, Veri Apotek, Egå Apotek, Viby Apotek, Mega Syd Apotek, Marselisborg Apotek, Tranbjerg Apotek, Beder Apotek, Tilst Apotek, Harlev Apotek, Lystrup Apotek og Løgten Apotek.

Souschef og farmaceut Lone Søndergaard samt resten af personalet på Viby Apotek opfordrer diabetikere, der bruger injektionspenne fra Novo Nordisk, til at aflevere pennene i et forsøgsprojekt med fokus på genbrug. I den forbindelse udleveres der poser, som injektionspennene kan samles i. Her får Daniel Baginski poser med hjem. Foto: Henrik Ask
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se den opdaterede vaccinationsplan: Den sidste dansker forventes at være fuldt vaccineret i uge 28

AGF For abonnenter

Karakterbogen: AGF-defensiven leverede en perfekt kamp ude på heden

Annonce