Annonce
Indland

Danmark har succes med at bekæmpe selvmord

ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Det er lykkedes Danmark at nedbringe antallet af selvmord, fordi det er blevet sværere at tage sit eget liv.

Som et af få lande i verden har Danmark sikret et fald i antallet af selvmord de seneste årtier.

I 1980 var der i Danmark 1600 selvmord om året. Det tal var i 2017 nede på cirka 600.

Professor ved Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse Merete Nordentoft forklarer, at det ganske enkelt er blevet sværere at afslutte sit eget liv.

- Alt, der er kulilte i, er blevet begrænset, og mængden af farlig medicin, som folk tidligere havde adgang til, er blevet udskiftet til mindre farlige præparater, siger Merete Nordentoft.

Det internationale tidsskrift Science sætter fredag fokus på selvmordsforebyggelse og fremhæver Danmark som foregangsland.

Udviklingen skyldes også, at Danmark er blevet bedre til med rådgivning at forebygge selvmord, forklarer Merete Nordentoft.

- Med telefonisk rådgivning, selvmordsforebyggende klinikker i regionerne og en række andre målrettede indsatser, er mennesker i risikozonen for selvmord blevet hjulpet bedre, siger hun.

Direktør hos rådgivningscentret Livslinien Jeppe Kristen Toft oplever, at der er et stort behov for rådgivning til selvmordstruede.

- Alt peger på, at det er helt afgørende for selvmordsforebyggelse, at vi på Livslinien har åbent i både dag- og nattetimer, siger han.

Merete Nordentoft glæder sig over den positive udvikling, men understreger, at antallet af selvmord fortsat er højt og bør nedbringes yderligere.

- Der er ikke flere ting, vi kan gøre i forhold til at vanskeliggøre selvmordsmetoderne yderligere. Derfor skal vi hjælpe de selvmordstruede direkte, siger hun.

I andre lande findes der nationale handlingsplaner for selvmordsforebyggelse, men sådan en har Danmark ikke.

Det er noget, Jeppe Kristen Toft savner.

- Selv i et så lille land som Danmark, er det ikke alle initiativer, der bliver skaleret op til at kunne fungere på landsplan. Derfor mangler vi en koordinering af alle initiativer, siger han.

/ritzau/

Annonce
ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bakken Bears knuste ærkerival

Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce