Annonce
Danmark

Danmark tilbyder afghanske ansatte gyldent håndtryk

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) opfordrer ansatte i Afghanistan til at bruge den eksisterende aftale for udenlandske ansatte, der kan være i fare. Den aftale er dog blevet kritiseret for at være alt for rigid. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Mens debatten raser, om hvorvidt tolke og ansatte i Afghanistan skal til Danmark, tilbydes de penge i afsked.

Mens det bliver diskuteret politisk, om Danmark skal evakuere afghanske tolke og ansatte i Afghanistan for at redde dem fra at falde i Talibans hænder, bliver de tilbudt et gyldent håndtryk for at tage deres afsked.

Det skriver TV 2, der har set papirer og talt med afghanske ansatte på den danske ambassade i Kabul. Ifølge TV 2 er de ansatte blevet tilbudt 100.000 kroner i gyldent håndtryk samt udbetaling af ferie, pension og en bonus efter anciennitet.

- Penge kan ikke købe vores liv. Vores liv er i fare i øjeblikket, fordi vi har arbejdet for Danmark. Vi ønsker at blive reddet fra døden, siger ansat på ambassaden, der ønsker at være anonym, til TV 2.

Annonce

Udenrigsministeriet oplyser, at ansatte, der tager imod tilbuddet, ikke afskærer sig selv fra at søge hjælp fra Danmark efterfølgende. Og at tilbuddet er givet, fordi man står over for at skulle reducere antallet af lokale medarbejdere.

USA og den internationale koalition i Afghanistan - deriblandt Danmark - indgik i februar sidste år en aftale med Taliban og begyndte at trække deres styrker ud af landet. Taliban har ikke fulgt aftalen og er hastigt ved at overtage landet.

I takt med at Taliban rykker frem, er der en bekræftet frygt for, at de vil dræbe afghanere, der har arbejdet for udenlandske styrker og lande. USA er derfor ved at evakuere dem, der har hjulpet USA.

Danmark holder sig til en tidligere indgået politisk aftale for lokalt ansatte i Irak og Afghanistan, den såkaldte tolkeaftale. I den er det dog ganske svært at blive evakueret til Danmark.

Ifølge udenrigsministeren har knap 30 personer søgt om hjælp via tolkeaftalen.

- Det er over halvdelen af de lokalansatte på ambassaden. De sager igangsætter vi behandling af. Så vi er i fuld gang skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) en kommentar.

Et stort flertal i Folketinget er klar til at se på, om den aftale skal ændres, så det bliver lettere at blive avakueret. Men intet et sket indtil nu.

- Det er helt afgørende, at regeringen nu kommer på banen, for det haster med en løsning. Danmark er på vej ud af Afghanistan, og derfor er det vigtigt, at vi sikrer sikkerheden for de mennesker, der har ydet en kæmpe indsats for Danmark, siger Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt, til TV 2.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger til TV 2, at han opfordrer de afghanske ansatte til at bruge den eksisterende ordning. Og allerede før sommerferien indkaldt Folketingets partier til drøftelser om situationen.

- Hvis Venstre og Konservative nu ønsker at bryde med den individuelle vurdering, og i stedet tilbyde automatisk asyl til alle og deres familier, så synes jeg, at de skulle tage det med til de drøftelser, jeg allerede har indkaldt til, skriver ministeren i en kommentar.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Live Sport For abonnenter

Se landskampen her fra 18.15: Danmark møder Spanien i European Golden League

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce