x
Annonce
Danmark

Danmark under vand: Rekordvådt efterår har druknet jordbunden

Kvinde vader gennem gaderne i Holstebro, hvor vandet er kommet strømmende fra Storåen. Foto: Morten Stricker
Et usædvanligt vådt efterår og en februar måned, der truer med at sætte nedbørsrekord, er blandt årsagerne til, at man i disse dage oplever oversvømmelser i Jylland, forklarer klimatolog ved DMI. Klimaforandringer spiller også en rolle.

Oversvømmelse: Vandpumperne har de sidste dage arbejdet på højtryk i Jylland, hvor vandstanden i åer og søer flere steder er steget voldsomt.

I Holstebro er Storåen blevet til en flod, i Horsens måtte man evakuere et boligområde i nærheden af en dæmning, og i både Kolding og Vejle har man oplevet markante oversvømmelser.

Ifølge Mikael Scharling, klimatolog ved DMI, ser man i det centrale og sydlige Jylland lige nu resultatet af et meget vådt efterår, der har mættet jordbunden for vand.

- De meget store mængder vand, vi har set den sidste uges tid, tæt på 20 millimeter regn på landsplan og meget mere i dele af Jylland, kan åerne og vandløbene simpelthen ikke klare. Vandet kan ikke på nogen måde trænge ned i jorden, siger han.

Annonce

Rekord efter rekord

1. Efteråret slog nedbørsrekord

Med 348,9 millimeter nedbør blev efteråret 2019 det vådeste siden 1967, hvor der faldt 327 millimeter vand.

2019 tangerede rekorden for det mest nedbørrige kalenderår i 1999 med 905 millimeter regn.

2. Måske den vådeste februar

Februar måned er som regel en relativt tør fornøjelse, men allerede efter 18 dage indtager 2020-udgaven en foreløbig ottendeplads for den vådeste af slagsen i Danmark.

Førstepladsen tilhører februar 2002 med 109 millimeter nedbør. Ifølge prognoser vil 2020 sandsynligvis nærme sig rekorden.

3. Rekordvarm vinter

Med en estimeret gennemsnitstemperatur på 5 grader i hele landet er vinteren 2019/2020 foreløbigt den varmeste vinter siden 2006/2007.

Gennemsnitstemperaturen for vintermånederne imellem 2006 og 2015 ligger på 1,8 grader.

Kilde: DMI

Februar slår måske rekord

Ifølge DMI er der faldet 75,5 millimeter regn de første 18 dage i februar måned.

- Lægger man prognosen for dagene indtil udgangen af februar oveni, kommer vi sandsynligvis op i nærheden af rekorden på 109 millimeter for en februar måned, siger Mikael Scharling.

Nedbøren falder ifølge Mikael Scharling særligt over det centrale og sydlige Jylland, fordi kraftige lavtryk over Nordsøen rammer Vestjylland og den jyske højderyg.

- Den her meget våde luftmasse stiger til vejrs og kaster en masse vand af sig på det første sted, den rammer. Det er et helt typisk billede, at der falder mere nedbør i Jylland, når de her lavtryk kommer fra vest, siger han.

Klimaforandringer spiller rolle

Ifølge Mikael Scharling kan de aktuelle oversvømmelser rundt omkring i landet ikke direkte tilskrives klimaforandringer.

- Vejret svinger fra år til år, og det giver nogle helt naturlige rekorder. Vi har slået rigtig mange varmerekorder indenfor de sidste 30 år, men vi har slået ingen kulderekorder, siger han.

Som udgangspunkt betyder mere varme mere fugtig luft. Det fører til kraftigere lavtryk, der giver mere regn. På den anden side kan mere varme også føre til længere perioder med tørt vejr.

Mikael Scharling kan dog ikke med 100 procents sikkerhed sige, at de mange rekorder på både varme- og nedbørsområdet skyldes klimaforandringer.

- Men det er iøjnefaldende, at det sker nu. Det er helt sikkert, at klimaforandringerne spiller en rolle og giver et forspring, der gør, at vi slår rekorder lige nu, siger Mikael Scharling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce