x
Annonce
Udland

Danmark vil skærpe sortliste - Polen vil have EU-lande med

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Mens Caymanøerne, der er britiske, sættes på sortliste over skattely, kræver finansminister skærpede regler.

EU-landene er blevet enige om at sætte en arbejdsgruppe i gang med at vurdere, om kriterier for at stå på unionens sortliste over skattely skal skærpes. Det har Danmark efterlyst siden efteråret.

Annonce

Listen, der opdateres tirsdag på et finansministermøde i Bruxelles, gælder aktuelt kun lande uden for EU. Polen vil dog gå videre end Danmark. Landet ønsker, at reglerne ændres, da EU-lande ifølge Polen hører hjemme på listen.

- Med sortlisten har man taget nogle vigtige skridt. Det er også vigtigt at sige, at det har haft en effekt. Men vi er ikke i mål endnu, siger finansminister Nicolai Wammen (S) før mødet.

På tirsdagens møde har EU-landene føjet blandt andet Caymanøerne, et oversøisk britisk territorium, til sortlisten.

På mødet tog Wammen ordet og fremlagde det danske krav om skærpede regler. Foreløbig har det ført til, at Gruppen vedrørende Adfærdskodeksen skal se på, om der er basis for at skærpe kriterierne.

Konkret skal gruppen se på, om der er basis for udveksling af ejerskabsinformationer. Det skal gøre det lettere at spore eventuel skatteflugt.

SPØRGSMÅL: Kan man forestille sig, at kriterierne strammes så meget til, at EU-lande også kommer på listen?

- Nej, disse regler gælder for lande uden for EU. Vi opfordrer alle lande, om de er EU-medlemmer eller ej, til at have gennemsigtighed, så vi sammen kan bekæmpe skattespekulation på tværs af grænser, siger Wammen.

Den danske finansminister vil også have set på, hvordan man kan sikre opfølgning med systematisk kontrol af, om lande fortsat efterlever regler, efter at de er blevet fjernet fra sortlisten.

- Det kunne være en prøveperiode for lande. Så man kan se, om de følger op. Det kunne også være, at man går ind med stærkere sanktioner over for lande, der ikke leverer varen, siger Wammen.

Polens finansminister, Tadeusz Kościński, har indtaget en stærkere holdning til skattely. På en konference i Bruxelles mandag sagde han, at nogle EU-lande burde stå på listen. Han navngav dog ingen lande.

Ministeren har for nylig udsendt en kampagnevideo mod skatteunddragelse.

- Det er på tide at kalde en spade for en spade, siger Kościński.

Han omtaler det, som Wammen kalder "skattespekulationen", som "lovliggørelse af mafiavirksomhed".

/ritzau/

EU-liste over skattelylande
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce