Annonce
Aarhus

Danmarks ældste ishus: Ikonisk samlingssted svæver mellem liv og død

Ishuset er i forfald, og det bliver nu mest brugt som en slags cykelstativ på hjørnet af Skovbrynet og Kongevejen ved Filtenborg Plads. Dets endelige skæbne efter to års nedlukning er endnu ikke afgjort. Foto: Ravn
Det 120 år gamle ishus ved Kongevejen/Skovbrynet har gennem to år stået tomt i forfald. Den Gamle By vil ikke kendes ved det, og måske må det lade livet.

AARHUS:  Iskiosken holder lukket i dag, står der på lågen til Danmarks og Aarhus' ældste iskiosk.

Sedlen er lidt af en underdrivelse. Det 120 år gamle, lille, røde og runde ishus ved Filtenborg Plads på hjørnet af Skovbrynet og Kongevejen har været lukket nu i to år.

Dets skæbne er uvis, efter at forpagteren af Aarhus Kommunes iskiosker ikke fandt den ikoniske kiosk rentabel og fik den pillet ud af forpagtningen. Siden har Aarhus Kommune spekuleret over, hvad der skal ske med den fem kvadratmeter lille Aarhus-perle.

Annonce

Ismand Ragheid Nakkug måtte i sommeren 2020 lukke ishuset. Han havde ellers i en halv snes år haft en levevej fra ishuset, hvor han solgte is, kaffe, toast, en håndbajer og slik. Folk stimlede sammen omkring det lille ishus. Også når der var koldt, for han holdt åbent året rundt.

Husk de ydmyge steder! Pas på dem. Det er her byens sjæl gemmer sig

Biskop Henrik Wigh-Poulsen

Men for to år siden fik iskiosken altså dødsstødet. Siden har der været overvejelser over, hvad der skal ske med det lille hus. Afdelingsleder, Grønne Områder og Entreprenørenheden, Andy Tomes, siger, at fremtiden for ishuset er uvis.

- Vi står i et vadested med bygningen lige nu. Det eneste, der er sikkert, er, at den ikke kommer op i Den Gamle By, som har takket nej, siger Andy Tomes

Biskop begræder, at byen bliver et skævt sted fattigere

Byrummets små parenteser. Det var overskriften på biskop Henrik Wigh-Poulsen klumme i Århus Stiftstidende i 2020, da biskoppen over Aarhus Stift læste, at ishuset ved Filtenborg Plads er lukket. Her er klummen:

Hvor trist! Det lille røde ishus i skovbrynet, nede på hjørnet af Dalgas Avenue, forbliver lukket. Jeg læste det her i avisen forleden. Jeg læste også, at det er Danmarks ældste ishus med 118 år på bagen. Det er altså ældre end landsudstillingen, der blev afholdt i 1909. Min egen historie med det fine lille sted er kort. Jeg holdt af at daffe derned en varm sommerdag og nyde en ispind på bænken i selskab med skolebørn, et par turister og beboere fra Stefanshjemmet, der følte sig hjemme og velkomne her.

Men der er også mange minder knyttet til stedet. Filtenborg Minimarked, som det også blev kaldt, var efter sigende leveringsdygtigt i det meste lige fra øl, kaffe og ristede hotdogs til cigaretter i stykvis. Imponerende, når man tænker på den begrænsede plads, der har været til rådighed.

Den lille røde kiosk i skovbrynet er desværre ikke længere tilstrækkelig rentabel for udlejeren. Sådan er det. Der er også en forretning, der skal drives. Men ærgerligt er det ligegodt. Byen bliver endnu et skævt og anderledes sted fattigere. Og en bys kvaliteter måles nu engang på, om der også er plads til den slags.

Mon ikke de fleste der færdes i byen, har en forkærlighed for lignende små parenteser i bybilledet, hvor forandringens vinde ellers blæser hårdt: Et lille skramlet værtshus i en boligkarré, en lidt forsømt sidegade, en nedlagt industribygning i en baggård, en upåagtet plads med skygge mellem træerne, en uset smutvej mellem to gader. Ikke just pittoreske seværdigheder, men netop skæve og anderledes steder, der er som små kighuller ind i byens liv, som det er levet gennem generationer, udsatte for den ekspansive bys ønske om plads til flere indbyggere, og, i ishusets tilfælde, for krav om tilstrækkeligt økonomisk udkomme.

Husk de ydmyge steder! Pas på dem. Det er her byens sjæl gemmer sig.

Udfordringen er så bare, at de mange, der gerne vil bo i midtbyen, vel også er tiltrukket netop af byrummets parenteser, de skæve steder, de upåagtede åndehuller, der er med til at gøre byen til en stor by, med den store bys kvaliteter. Et overfyldt gennemreguleret byrum, hvor entreprenørerne, byplanlæggerne og eventfolket har total kontrol, overtaget af kædebutikker og rentabilitetskrav kommer jo hurtigt til at ligne ethvert andet byrum. Det mister sin egenart og sin charme. Så husk de ydmyge steder! Pas på dem. Det er her byens sjæl gemmer sig.

Men dét som gælder for byens huse, pladser, steder og sidegader, gælder i endnu højere grad for de mennesker, der bor og færdes her. Ligesom vi skal længere og længere ud i periferien for at finde byens skæve steder, må de, der ikke passer ind eller har råd til at bo i den gamle bykerne, flytte ud og være på afstand.

Og så er det, at ghettoen for de høje indkomster truer. Akkurat ligesom man ser det i andre europæiske storbyer i de her år, hvor tilstrømningen af turister (i hvert fald før coronaen) bidrager til konformiteten og ensformigheden. Men måske er det bare den vej, det går. Fuldstændigt parallelt til hvad man oplever ude i den store natur, hvor arternes antal og biodiversiteten reduceres. Nå, nu vil jeg ikke længere ud af den tangent. Det er ferie. Det er sommer. Lad os gå ud og holde udkig efter de skæve og anderledes steder, som vi skal passe på.

I øvrigt kan man stadigvæk købe en is i området, dernede hvor Dalgas Avenue slutter, og der er vist stadig en bænk derovre ved det lille røde hus, som vi måske får lov at beholde under en eller anden form. Vi har da lov at håbe. Ikke sandt, kære kommune?

Lige nu er Aarhus Kommune underdrejet i forhold til blandt andet den kommende Kongelunden. Her skal ishuset måske - måske ikke - passes ind.

- Hvis ishuset skal bruges igen, kræver det en renovering, så det eventuelt kan godkendes af fødevaremyndighederne. Spørgsmålet er, hvad huset eventuelt skal bruges til, og i den forbindelse skal der laves en businesscase for det, siger Andy Tomes.

- Problemet er også, at der om kort tid udskrives en udviklingsplan-konkurrence i forbindelse med Kongelundens området. Bygningen ligger på netop en af de lokationer, som er i spil til en samlet løsning på Kongelunden, og derfor er vi også i venteposition.

Iskiosken er ved at være godt faldefærdig. Kommunen overvejer, om den skal renoveres - eller om det lille hjørne eventuelt skal bruges til noget helt andet, når planen for Kongelunden er på plads. Foto: Ravn

Foreløbig er der ingen tidsplan for ishuset, der langsomt men sikkert bliver spist op af tidens tand. Blandt andet taget har det ikke for godt.

Ragheid Nakkug var et kendt og elsket ansigt, der holdt åbent i ishuset året rundt. Her ekspederede han altid med et smil og hjalp gerne kørestolsbrugerne fra Stefanshjemmet med sugerøret, når den varme cacao skulle drikkes.  Foto: Kim Haugaard
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Navne

Multiartisten har skabt sin egen vej: Fra Nik og Jay-danser til magasindirektør og TV-vært

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce