Annonce
Debat

Danmarks ambassadør i Canada: Ekstreme varmegrader skruer op for grøn omstilling

Byen Lytton i Britisk Columbia nedbrændte i juni under en voldsom hedebølge. Foto: Jennifer Gauthier/Reuters/Ritzau Scanpix

Netop i disse uger samler folk sig fra nær og fjern i det østlige Canada for at byde nogle helt særlige gæster velkommen. Efter at have drevet i flere år, dukker store grønlandske isbjerge normalt op ude i horisonten, og med lidt held kommer de arktiske kæmper helt tæt på.

Men i år lader de grønlandske isbjerge vente på sig. Eksperter peger på klimaforandringernes indvirkning i Arktis og varmere vintre som hovedårsag. Indlandsisens tilbagetrækning medfører færre isbjerge, og de, der kommer, når at smelte, før de når frem til den canadiske kyst.

I stedet for isbjerge fik Canada besøg af en helt ekstrem varme. Alle landets tidligere varmerekorder blev slået, da temperatuerne næsten nåede op på 50 grader i det vestlige Canada. I den lille landsby, hvor varmen var værst, måtte alle evakueres, inden skovbrande fortærede byen. Det var kun en af de mere end 200 pludselige brande, der fulgte i kølvandet på varmen. Andre steder måtte folk evakueres, da sneen smeltede og skabte risiko for oversvømmelse. Uden meget varsel befandt Canada sig midt i et mareridt. Mange blev mindet om, at de ekstreme vejrscenarier, som klimaforskere ofte beskriver, ikke blot hører til i en fjern fremtid.

Annonce

Canadierne er hårdføre og vant til store temperaturudsving. Det gælder også dem, jeg kender i verdens koldeste hovedstad Ottawa, hvor vi om vinteren skøjter på byens kanal i ned til minus 30 grader - og sammen pruster i sommervarmen, især når termometeret viser 40. Men de seneste ugers ekstreme vejr har alligevel været noget af en brat opvågning.

Mere end nogensinde før er klimaforandringerne til debat i Canada. Klimaet ligger i top på den politiske dagsorden. Den canadiske regering har som optakt til FN’s klimakonference i Glasgow senere i år sat sig et højere mål for reduktion af CO2-udledningen. Og der står grøn omstilling på mange af de nye offentlige investeringer, der er sat i søen for at komme videre efter corona-pandemien.

Men det er en svær balancegang. Canada er verdens tiendestørste økonomi og verdens fjerdestørste olieproducent, og landet er afhængigt af indtægterne fra eksport af olie, der også skaber mange job. Det er en balancegang, vi også kender i Danmark. Selv om målestokken er en anden, stræber Danmark også efter en balanceret grøn omstilling, der skaber nye muligheder i områder, hvor gamle job forsvinder. Det har vi set i den brede politiske aftale om Nordsøens fremtid.

Med det fælles afsæt har vi fra dansk side etableret et energisamarbejde med de canadiske myndigheder. De efterlyser især god grøn teknologi og eksempler på, at grøn omstilling kan gå hånd i hånd med økonomisk vækst og jobskabelse. Danmark kan bidrage med begge dele i tæt parløb med danske virksomheder, der leverer grønne, energieffektive løsninger til det canadiske marked. Det gør vi blandt andet i byggebranchen, og når byer og universiteter gerne vil bruge fjernvarme.


Vores grønne dialog med Canada er også drevet af, at vi som arktiske stater er særligt opmærksomme på det sårbare arktiske klima, hvor temperaturstigningerne sker i et højere tempo end på resten af kloden.


Myndighedsdialogen med Canada om energi og energieffektivitet har åbnet op for, at de danske virksomheder kan sidde direkte med ved bordet. Her deler de deres erfaringer og fortæller, hvordan deres løsninger inden for energieffektivitet har været anvendt i konkrete projekter. Samarbejdet er drevet af en klar vision - at to ligesindede lande som Danmark og Canada kan og skal bidrage til en ambitiøs indfrielse af Paris-aftalen og bæredygtig, grøn omstilling.

Vores grønne dialog med Canada er også drevet af, at vi som arktiske stater er særligt opmærksomme på det sårbare arktiske klima, hvor temperaturstigningerne sker i et højere tempo end på resten af kloden. Canada satser både på klima og på en bæredygtig økonomisk udvikling til gavn for de arktiske befolkninger. Her er Kongeriget Danmark også en vigtig medspiller.

Danske og grønlandske virksomheder har erfaringer og stærke kompetencer fra opgaver i arktiske områder. Det kan være præ-fabrikerede huse, der kan modstå de hårde klimaforhold i Arktis. Eller bredbånd der sikrer, at befolkningen kan få adgang til et velfungerende internet uden forsinkelser og langsommelig download. Vi har samlet en række af disse virksomheder i en Arktisk Alliance, og sammen afsøger vi nye muligheder. For at være sikre på at ramme plet i forhold til lokale og globale arktiske tendenser har vi i år etableret et Arctic Advisory Board, der består af personer fra Canada, Grønland og Danmark, der er særligt engagerede i og vidende om forholdene i Arktis.

Netop i disse uger fornemmer jeg i Canada et stærkt håb om, at næste sommer vil bringe de grønlandske isbjerge tilbage, og at den ekstreme varme vil holde sig væk. Personligt håber jeg selv på et gensyn med de isbjerge, som jeg tog afsked med for et par år siden, under mine rejser i Grønland. I mellemtiden vil vi på tværs af Atlanten gøre vores bedste for at bidrage til den grønne genåbning af Canada gennem partnerskaber og et tæt, grønt samarbejde.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce