Annonce
Østjylland

Danmarks første udendørs alter

<p>Her foran Vissing Kirke skal alteret stå sammen med to nyplantede, japanske kirsebærtræer, fortæller menighedsrådets næstformand, Inga Stadsgaard Pedersen, og kirkeværge Lau Leth Laursen. Foto: Jacob Vestervig</p>

Lidt nord for Hadsten ligger Vissing Sogn, der fra næste forår måske kan blive et valfartssted for vordende brudepar, der ønsker en udendørs vielse i smukke rammer.

Der bor godt 300 mennesker i Vissing Sogn nord for Hadsten, og kirkens størrelse er derfor bestemt heller ikke af den store af slagsen. Den ligger til gengæld fantastisk smukt på en bakketop med en udsigt, man næsten kunne tage entré for.

Her foran Vissing Kirke skal alteret stå sammen med to nyplantede, japanske kirsebærtræer, fortæller menighedsrådets næstformand, Inga Stadsgaard Pedersen, og kirkeværge Lau Leth Laursen. Foto: Jacob Vestervig

Bygningens størrelse fik for nogle år siden en tidligere ansat kirkeværge til at bekymre sig over kirkens fremtid, og derfor fik han den idé at udnytte det smukke udeområde konstruktivt og dermed gøre kirken kendt som den første i landet med et permanent, udendørs alter. Ideen er efter års forarbejde nu snart virkelighed, for til foråret håber man at kunne holde danmarkspremiere på plænen foran kirken.

Nuværende kirkeværge, Lau Leth Laursen, og næstformand i menighedsrådet, Inga Stadsgaard Pedersen, viser med tydelig stolthed, hvor alteret på næsten fire meter i bredden skal stå.

Annonce

»Det skal stå her på kirkegården ved gravstederne, så det følger aksen i kirken. Og på græsset foran skal menigheden så være,« forklarer Lau Leth Laursen og peger ud i bakkelandskabet.

Nu er det ikke bare et hvilket som helst alter, der snart skal pryde pladsen foran kirken, men et alter udført af den århusianske kunstner Ulla Salling-Mortensen - et kunstværk til en pris på godt 200.000 kroner. Pengene er skrabet sammen med 100.000 kroner fra Elro Fonden, 90.000 kroner fra LAG Randers-Favrskov og resten fra pastoratet.

»Vi skelner på ingen måde til, om ansøgere har et religiøst tilhørsforhold eller ej,« svarer formand for LAG Randers-Favrskov på spørgsmålet, om det er normalt at støtte kirkelige projekter.

»Det handler om, hvorvidt projektet kan skabe udvikling eller kan være med til at gøre borgerne mere tilfredse, der hvor de bor. Det gør nemlig, at borgerne selv omtaler området mere positivt, og dermed skabes en god spiral. Alteret kan være med til at styrke sammenholdet lokalt og samtidig tiltrække opmærksomhed fra andre. Og så kan det måske også inspirere andre til at tænke lignende tanker for netop deres område,« mener Knud Pedersen.

Udendørsalteret i Vissing skal stå ude hele året, men kun benyttes, når vejret tillader det. Især vielser kan blive et hit i Vissing, spår Inga Stadsgaard Pedersen.

»Der er mange, der gerne vil vies ude, så måske kan vi derfor trække folk hertil fra andre steder i landet,« siger hun.

Både Lau Leth Laursen og Inga Stadsgaard Pedersen føler sig overbeviste om, at kirken med udealteret nu er nogenlunde fremtidssikret.

»Det er nok ikke lige, fordi der kommer øget bosætning i Vissing, men vi kommer på kortet,« konstaterer Lau Leth Laursen.

Alteret mangler en enkelt formel godkendelse, men pengene er i hus, og menighedsrådet forventer, at det står klart i løbet af marts måned 2016.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Mangler du et stik? 38.000 ledige vaccine-tider i Region Midtjylland denne uge

Alarm 112

Stadig problemer på motorvejen: Lastbilbrand kan påvirke trafikken i flere timer

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

Annonce