Annonce
Aarhus

Danmarks Fodboldmuseum åbner i Aarhus i 2017

<p>Nu skal dansk fodbold på museum i Aarhus. Her er det sølvholdet fra OL i Rom i 1960, hvor AGFs målmand Henry From i semifinalen mod Ungarn skrev sig ind i historien ved at forvirre en ungarnsk straffesparkskytte ved lige at skulle placere sit tyggegumi på stolpen. Danmark vandt kampen 2-0.</p>

Nyt museum i Aarhus skal fortælle dansk fodbolds historie. Hovedmanden bag planerne er DBU og UEFAs tidligere pressechef, Frits Ahlstrøm.

Aarhus er på vej til at få endnu et museum: Danmarks Fodboldmuseum, der får til huse i lokaler i Ceres Arena, og som efter planerne åbner i juni 2017.

De nærmere enkeltheder bliver afsløret på et pressemøde på søndag i Ceres Arena.

Hovedmanden bag museet er Frits Ahlstrøm - mangeårige sportsjournalist, siden pressechef i DBU og senest i 11 år pressechef i UEFA.

Annonce

Han løfter gerne lidt af sløret for, hvad der gemmer sig bag museumsplanerne, som han har arbejdet på siden 2006.

Stor velvilje i byen

»Egentlig var det jo mest naturligt at placere museet i København, og overborgmester Frank Jensen var da også begejstret, da jeg i 2011 præsenterede ham for planerne. Der skete bare ikke noget,« siger Frits Ahlstøm.

Det gjorde der tilgengæld, da han ved en middag efter Peter Graulunds testimonial-kamp på Aarhus Stadion i 2013 præsenterede planerne for borgmester Jacob Bundsgaard.

»To dage senere havde vi aftalt, at musset skal ligge i Aarhus. Siden har vi mødt stor velvilje i byen. Blandt andet har såvel Den Gamle By som Moesgaard Museum lovet at hjælpe med professionel vejledning i, hvordan man opbygger et museum og formidler til publikum,« fortæller Frits Ahlstrøm.

Annonce

Skomageren og krølbenet

Han er selv ikke så lidt af en fodboldhistoriker og nørd og har gennem årene samlet masser af fodboldhistoriske effekter, der kommer til at indgå i museets samling.

For nogle år siden fandt han frem til en datter af Carl Skomager, der i 1921 fik kontrakt med skotske Glasgow Rangers og blev den første danske professionelle fodboldspiller.

»Hun har givet mig alle hans gamle dokumenter. Blandt andet en herlig korrespondance, han havde med Gunnar »Nu« Hansen. Det eneste der mangler, er hans kontrakt. Den er de nu ved at undersøge, om der findes en kopi af i Glasgow Rangers arkiver,« fortæller Frits Ahlstrøm.

På Amager har han opsporet et barnebarn af et andet af koryfæerne fra de gode gamle dage - Sophus »Krølben« Nielsen, der scorede 10 mål, da Danmark i semifinalen ved OL i 1908 slog Frankrig med 17-1.

»Af hende har jeg fået en kopi af en biografi, han har skrevet om sig selv, men som han aldrig fik trykt og udgivet,« siger Fritz Ahlstrøm.

Annonce

Eget bibliotek

Meningen med museet er nu langt fra, at det kun skal udstille effekter fra gamle dage,

»Jeg forestiller mig, at vi laver skiftende udstillinger med forskellige temaer. Det kunne for eksempel være Michael Laudrup eller Sepp Piontek, hvor man også på monitorer kan se højdepunkter fra deres karrierer,« siger Fritz Ahlstrøm.

Han er også indehaver af en samling af fodboldlitteratur, der siger spar to til de fleste biblioteker. Meningen er, at de bøger skal udgøre grundstammen i et særligt fodboldbibliotek i forbindelse med museet.

En forudsætning for, at museet kan komme i gang, er, at det ikke får udgifter til husleje i Ceres Arena. Det skulle være på plads. Nu går folkene bag planerne så i gang med at søge fonde om støtte til at etablere og drive museet.

Annonce

AGF på museum

Med i gruppen bag planerne er også fra AGF fodboldformand Steffen Olesen, Ole Hall og direktør Jacob Nielsen.

»I AGF har vi en kæmpe samling af effekter fra 135 års historie. Nogle af dem kan indgå i museet, der gerne skulle komme til at fortælle dansk fodbolds historie på den måde, der fænger bredt og ikke kun blandt fodboldnørder,« siger Steffen Olesen.

Han vil ikke nu røbe, hvad der bliver fodboldmuseets svar på Grauballemanden på Moesgaard Museum.

Og nej, så vidt vides er ingen af museets bagmænd i besiddelse af den klump tyggegummi, AGF- og landsholdsmålmand Henry From blev så berømt for at placere på målstolpen ved et ungarnsk straffespark, da Danmark ved OL i 1960 spillede semifinale mod og vandt over Ungarn.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce