Annonce
Rejser

Danmarks længste kunstudstilling: Kunsten tårner sig op på Langeland

Det sydligste kunsttårn på Langeland er placeret på Vestervej lige nord for Bagenkop ved en gammel pumpestation. I tårnet udstiller kunstnerne Henriette Lorentz, Bo Holten og Knud Pedersen. Værket hedder ”Han går ad rette stier” og er en hyldest til forskeren H.C. Ørsted. Foto: Katrine Becher Damkjær
”Danmarks længste kunstudstilling” kalder de den på Langeland: En samling af 12 nedlagte transformatortårne, der snor sig ned gennem den lange ø fra Stoense i nord til Bagenkop i syd, og som fungerer som udstillingsrum for øens kunstnere.

Den langelandske kunstner Henriette Lorentz’ farverige skulpturer, der indbyder til, at man sætter sig på dem, står i hjørnet i et af Langelands tidligere transformatortårne, der er omdannet til kunsttårne. Så snart man skridter ind over dørtrinnet, starter en bevægelsessensor en højttaler højt over ens hoved.

En smuk sang, sunget af korgruppen Musica Ficta, strømmer ned mod én, og siddende der på en af skulpturerne kan man nyde Knud Pedersen og Bo Holtens Ørstedsang, som er en hyldest til den langelandskfødte H.C. Ørsted i anledningen af 200-året for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

Jytte Sølvbjerg står bag kunstværket ”Velkommen i caféen” i et af de gamle tranformatortårne på Kinderballevej vest for Tryggelev. Væggene er dækket af billeder og spejle, og i bunden af tårnet er et bord og to bænke, så forbipasserende kan slå sig ned og nyde en kop medbragt kaffe. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det flermediale værk kan opleves frem til 2023, for som i alle de 12 kunsttårne på Langeland er der løbende udskiftning i udstillingerne.

Annonce

Kunst frem for nedrivning

Det kunne ellers være endt i en nedrivning af de mange transformatortårne, da ledningsnettet i 1980’erne blev gravet ned. Tårnene havde med ét mistet deres funktion, men folk med sans og respekt for bevaringsværdige og kulturhistoriske bygninger ville det anderledes, og i 1995 tog Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø initiativ til en registrering af tårnene.

”Man skal ikke skue hunden på hårene” hedder værket, og man får da måske heller ikke ligefrem lyst til at klappe kunstneren Lauge Voigts hyæne af fiberbeton, som står med flot udsigt til Botofte Skovmose, som er et af Langelands store fuglereservater. Foto: Katrine Becher Damkjær

Dog skulle der findes et formål med tårnene, så de ikke bare ville blive glemt og være tilovers.
Den langelandske kunstner Hans Kjær havde heldigvis en idé og kunne sagtens se et formål med at fylde tårnene med kunst, når først de tekniske installationer var fjernet.

Langelands Kunsttårne

Der er 12 kunsttårne.

Det nordligste tårn ligger lige nord for Stoense.

Det sydligste ligger lige nord for Bagenkop.

Kunstnerne får ikke løn for kunstværket, men kan søge fonde til deres udstillinger.

Det er Langeland Kommune, der vedligeholder området rundt om tårnene.

En udstilling er i et tårn i tre år, så bliver den udskiftet, og en ny kunstner kommer til.

I 2022 er der kun udskiftning i ét af tårnene - det sker i starten af maj.

Læs mere om tårnene på www.langeland.dk/kunsttaarne eller www.kunsttaarne.dk.


12 er sådan et dejligt tal, og så er det overskueligt med 12 tårne. Man kan faktisk nå at se dem alle på en dag.

Hans Kjær, langelandsk kunstner

Heldigvis var direktøren i Langelands Elforsyning, Kim Henning Hansen, med på Hans Kjærs idé, selv om ikke mange andre kunne se fidusen. I 2003 blev de første tre kunsttårne indviet.

- Det gik godt med de tre første tårne, og bestyrelsen for Langelands Elforsyning, der havde været skeptisk, kunne godt se idéen nu, forklarer Hans Kjær.

”Dyrene omkring mig” hedder Sonia Brandes’ værk, som er lavet i laserskåret cortensstål efter et af hendes papirklip. Efterfølgende er fuglene i værket blev beklædt med bladguld. Foto: Katrine Becher Damkjær

Syv år senere, i 2010, blev fonden De Langelandske Kunsttårne stiftet med hjælp og økonomisk støtte fra Langelands Elforsyning, og i dag er der udstilling i 12 af de gamle transformatortårne.

Annonce

En gave til Langeland

Lige nu er de 12 kunsttårne fyldt med langelandsk kunst, men det er ikke et krav.

- Det gør ikke noget, at man bor her, eller at man da i det mindste har været her på besøg, men det er ikke et krav, siger Hans Kjær, der selv udstillede i et af de tre første tårne i 2003.

Hans Kjærs kunstværk hedder ”Forår” og blev opført i 2021. Foto: Katrine Becher Damkjær

Kunstnerne får ikke løn for deres arbejde, og det er der en god forklaring på.

- Der er simpelthen ikke råd til at betale kunstnerne, så det er kunstnernes gave til Langeland, fortæller Hans Kjær, der også her i 2022 har udstilling i et af tårnene - det er dog ikke med det samme værk og samme udstilling som i 2003, for der er løbende udskiftning i tårnene.

Fuglene er ligeglade med, om det er kunst, og Jørgen Minors værk på Pederstrupvej har fået et par fugleklatter. Af samme grund bliver udstillingerne skiftet hvert tredje år, da de åbne døre i tårnet gør, at vind og vejr - og fugle - er hårde ved værkerne. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Vi skal have nogle nyheder, og så slider det meget på et kunstværk, at det hænger i tårnene og er udsat for vind og vejr, så udstillingerne bliver skiftet hvert tredje år, siger Hans Kjær, der også kan fortælle, at der ikke er planer om flere kunsttårne.

- 12 er sådan et dejligt tal, og så er det overskueligt med 12 tårne. Man kan faktisk nå at se dem alle på en dag, siger han.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce