Annonce
Kultur

Danmarks næste klassiker er et børnemøbel

Rikke Frost har værksted her på Mellemarmen på Aarhus Havn. Her ses hun med Dokk1, Toldboden, Domkirken og Aarhus Katedralskole i baggrunden. Foto: Axel Schütt
Designeren Rikke Frost fra Aarhus var bedst i tv-program, og både private og producenter har allerede spurgt på produkterne.

Klassikere: Danmark har fostret mange designere på verdensniveau. Sofaer, stole, lamper og andet er på deres dagsorden. Men hvad bliver den næste klassiker? Svaret er: Det bliver et børnemøbel, og det kommer fra Aarhus.

Sådan er det i hvert fald, hvis vi skal tro de to dommere, der tirsdag aften i tv på DR1 afgjorde det.

Vinderen er designeren Rikke Frost.

Seks forskellige møbler har de fem designere lavet til seks forskellige udsendelser. Det sluttede tirsdag aften med en lænestol. 45-årige Rikke Frost fra Aarhus var klart den mest fremhævede undervejs. Hver gang valgte dommerne to af de fem ud til en slags finale. Fem gange var Rikke Frost med. To gange vandt hun.

Den ene gang var det med en sofa, og så var der børnemøblet, som er i tre dele og nu formentlig bliver et hit.

- Det kom bag på mig, at børnemøblet vandt titlen som Danmarks næste klassiker. Men jeg forstår det udmærket bagefter. Møblerne er lavet til at bevæge sig på, og i dag sidder børn jo rigtig meget stille med deres computere, siger Rikke Frost, der godt kan se møblet stå i rigtig mange hjem.

Annonce

Rikke Frost

Rikke Frost er 45 år, student fra Aabenraa Gymnasium. 1998 var hun udvekslingsstudent på Wellington Polytechnic, New Zealand. I 2000 blev hun uddannet industriel designer fra Arkitektskolen Aarhus. I 2004 skabte hun Rikke Frost design. Har fået talrige awards.

I tv-programmet på DR1 "Danmarks næste klassiker" har fem yngre møbeldesignere forsøgt at skabe Danmarks næste klassiker med Mette Bluhme Rieck som vært. De fire øvrige designere i udsendelserne: Rasmus Fex, Isabel Ahm, Kasper Thorup og Janus Larsen. Dommere var Anne-Louise Sommer og Kasper Salto.

Det er prototyper

Hun fik ros af dommerne Anne-Louise Sommer og Kasper Salto.

- Du har fulgt briefet og løst opgaven rigtig godt, mente de.

Nu skal vi andre, som har fulgt det hele på tv, væbne os med tålmodighed.

- Det er prototyper, vi har lavet. Ingen må tro, at et design kan udvikles på de tre uger, vi har haft hver gang. Når det skal sættes i produktion, skal der tages hensyn til mange ting. Det skal produktmodnes. Noget skal optimeres, noget justeres, og noget skal måske laves om, når det skal fremstilles i en større produktion. Prisen spiller også ind, og det skal sikkerhedsgodkendes. Vi skal nødigt have, at noget går i stykker, forklarer Rikke Frost, der har værksted og kontor i Balticagade på Mellemarmen på Aarhus Havn.

Mange henvendelser

Rikke Frost er en glad vinder, og hun har allerede fået mange henvendelser om de ting, der er vist i tv.

- Hvor kan vi købe det, og hvad koster det? har "utroligt mange" private personer spurgt. Men der findes altså kun den ene udgave, vi har set i tv, og der skal et stykke tid til, at en produktion bliver sat i gang.

Men at det sker, er der gode muligheder for.

- Jeg har fået henvendelser fra producenter, som jeg nu skal tale med, blandt andet om lampen, siger Rikke Frost, der i udsendelsen fortæller, at den er inspireret af Le Klint.

Rikke Frost på bassinkanten uden for sit værksted på Aarhus Havn. Hun har udsigt til nogle af byens kendte bygninger. Foto: Axel Schütt

Superspændende

Henvendelserne kommer på mange måder: Via telefon, hjemmeside, sms, instagram og så videre.

- Folk, der henvender sig, er meget begejstrede, og de skriver, at vi er dygtige, alle fem, siger Rikke Frost, der med sine 45 år er ældst af de fem designere.

Og som én af dommerne sagde: Endelig bliver nogen kendte for at være dygtige, siger Rikke Frost med henvisning til de mange tv-programmer, der promoverer amatører.

Hun siger, at også de fire andre designere i udsendelsen har fået henvendelser udefra om deres produkter.

- Nogle er vilde med et og nogle med noget andet, sådan er det, siger Rikke Frost.

Selv om det har taget meget tid, har hun ikke fortrudt, at hun gik med i programmet.

- Det har været superspændende, og jeg har fået åbnet døre, som jeg ellers havde haft svært ved at åbne, og fået kontakt til producenter, jeg gerne ville møde, siger hun.

Rikke Frost uden for værkstedet på Aarhus Havn. Foto: Axel Schütt

I forhold til andre

Hun har haft en personlig tilfredsstillelse.

- Jeg er blevet bekræftet i, at jeg er god til at løse en opgave. Normalt ved man ikke, hvordan man er i forhold til andre, men her har vi set det, siger hun og henviser til, at hun fem gange ud af seks var blandt de to bedste.

Børnemøbler har hun lavet før. Det skete, da hun var designer og indkøber hos "Heals" (Heal and Son) i London i 2003.

Og hvis hun selv skal fremhæve et klassisk børnemøbel?

- Så er det Nanna Ditzels "Trissen", som mine børn har. Det har flere funktioner og kan blandt andet kan bruges både til bord og til at rulle med, siger hun.

Vinderen med børnemøblet, der er i tre dele. Rikke Frost sidder på en af dem. Foto: Per Arnesen, Monday Production
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Århus-talent flytter til Sønderborg

Annonce