Når Gavnø Slot i Næstved slår dørene op til landets største tulipanfestival fra cirka 23. april til omkring 22. maj, kan festivalen fejre 65-års fødselsdag.
Første gang, tulipanfestivalen fandt sted, var i 1957. Dengang var den også skelsættende på den måde, at Gavnø Slot, som ellers var lukket for offentligheden, åbnede portene. Dengang var slottet privatejet, og det er det stadigvæk, men nu er det Gavnø Fonden, der står bag med direktør Helle Reedtz-Thott i spidsen. Hun kalder tulipanfestivalen en tradition og kender historien bag.
- Tilbage i 1957 præsenterede en lokal løgavler idéen om en storslået udstilling af tulipaner. Den daværende slotsgartner og baron Axel Reedtz-Thott var begejstret for idéen. Det samme var både hollandske og danske løgavlere, som har udstillet millioner af tulipanløg lige siden, fortæller Helle Reedtz-Thott og uddyber:
- Der blev anlagt en stor tulipanudstilling, hvilket blev et kæmpe tilløbsstykke. Der kom besøgende fra Danmark, Sverige og Norge, og det blev ivrigt beskrevet i pressen. Sidenhen er succesen tiltaget og gentaget i årtier. Tulipanfestivalen er en fast tradition på Gavnø, og den er Danmarks største.
En halv million tulipanløg
I oktober sidste år plantede slotsparkens gartnere en halv million tulipanløg, som er en blanding af historiske og nye sorter fra både Danmark og udlandet. Løgene begynder at blomstre i slutningen af april og ind i maj. Hvert år er det nye sorter og nye sammensætninger. I år bliver flere af tulipanbedene blandet med innovative miks bestående af op til 25 forskellige sorter i den store slotspark, der er anlagt i engelsk landskabelig stil.
- Det bliver et imponerende farvespil, der kan inspirere til egen have, fortæller direktøren, som selv holder af at gå på opdagelse på festivalen:
- Det er en lise for sjælen at opleve parken. Selv om jeg kender rammerne, er hver sæson ny for mig.
Gavnø Slot
I slotsparken på Gavnø Slot finder Danmarks største tulipanfestival sted fra cirka 23. april til cirka 22. maj.
I forbindelse med festivalen bliver der plantet i tusindvis af tulipansorter fra løgavlere i Holland og Danmark.
Efter tulipanfestivalen afholder slottet eventen Grav-selv-dag, hvor det er muligt for festivalgæsterne at komme igen og grave tulipanløg op og tage med hjem.
Gavnø Slot har været i Reedtz-Thott-slægten i over 300 år. I dag drives det af Gavnø Fonden med baronesse Helle Reedtz-Thott som direktør.
Pris for entré er 140 kroner for voksne og 80 kroner for børn i alderen 5-12 år.
Ud over blomsterfestivaler byder slottet på aktiviteter for børn som for eksempel trætopbanen Gavnø Go Fly, legepladsen Sørøverland, Café Tulipanen, rundvisninger, Gavnø Slotsbryggeri og Nordens største private malerisamling.
Adressen er Gavnø 2, 4700 Næstved.
Læs mere på www.gavnoe.dk eller følg med på Instagram under Gavnø Slot & Gavnø Go Fly.
Overskuddet fra entréen til festivalen går ubeskåret til restaurering af det fredede Gavnø Slot, som er et af Danmarks få rokokoslotte, og til de store historiske samlinger af kunst og antikviteter.
- Vi værner om kulturarven og kulturhistorien på stedet. Tulipanfestivalen var begyndelsen på den offentlige formidling af det kulturhistoriske vidnesbyrd om perioden fra klostertiden til lensafløsningen, som familien og fonden fortsat holder i hævd. Gavnø er udpeget som en national seværdighed.
Liljefestival og sommerblomster
Når tulipanfestivalen er slut, og blomsterne er afblomstret, inviterer Gavnø Slot festivalens gæster tilbage med mulighed for at grave tulipanløg op og tage med hjem til deres egen have.
- Idéen med Grav-selv-dag er blevet varmt modtaget, og der er lange køer fra klokken syv om morgenen, for haveentusiaster vil gerne sikre sig de løg, som begejstrede dem, da de besøgte festivalen. Samtidig får vores gartnere en hjælpende hånd, fortæller Helle Reedtz-Thott.
Når tulipanfestivalen er overstået, betyder det ikke, at der ikke kommer flere blomsterfestivaler. Gartnerne skal i gang med at plante tusindvis af sommerblomster, og forude venter liljefestivalen i august og september. To haveevents med navnet Udeliv på Gavnø venter også. De byder på inspiration til have, hjem og fritid i dagene 23.-24. april og igen 3.-4. september.
Helle Reedtz-Thott, baronesse og direktør for Gavnø FondenDet er en lise for sjælen at opleve parken. Selv om jeg kender rammerne, er hver sæson ny for mig.