Annonce
Debat

Danmarks tech-ambassadør i USA: Fra teknologisk bekymring til teknologisk forhåbning

Genrefoto: Reuters/Ritzau Scanpix

Kun 19% af danskerne føler, at demokratiske regeringer verden over har styr på den teknologiske udvikling. Lige godt halvdelen er uenige i, at sociale medier har styrket den demokratiske debat.

Da vi for et år siden foretog vores første årlige meningsmåling om danskernes forhold til ny teknologi, var det for at se, om danskerne, som en af verdens mest teknologi-positive befolkninger, var bekymrede over drejningen på den teknologiske udvikling. Tal som ovenstående bekræfter, at danskerne har et klart syn på de mange positive muligheder såvel som skyggesiderne ved fremadstormende teknologier.

For at handle på danskernes bekymringer, og med en klar ambition om, at Danmark skal præge den udvikling, der de seneste år har betydet, at magt og samfundsindflydelse er rykket væk fra demokratiske regeringer og over til privatejede tech-giganter, steg jeg for ni måneder siden på flyveren mod USA og tech-højborgen Silicon Valley.

Annonce

Realiteten i dag er nemlig, at en lille gruppe virksomheder – langt væk fra Danmark og vores demokratiske kontrol – besidder en usandsynlig stor magt over vores sociale liv, vores arbejdsmarked og vores demokrati.

Da Facebook kom til Danmark i 2007, begejstredes vi af muligheden for at holde kontakten til venner og familie – i dag bekymrer vi os over de store mængder af misinformation på platformen. Da Apple samme år lancerede den første iPhone, var vi fascinerede over dens endeløse anvendelighed i vores dagligdag – i dag har et stigende antal børn og unge et for højt skærmforbrug – med mistrivsel og sundhedsproblemer til følge. Dette er blot to eksempler på skyggesiderne af den teknologiske udvikling, og det er heldigvis ikke kun i Danmark, at konsekvenserne er gået op for folk.


En lille gruppe virksomheder – langt væk fra Danmark og vores demokratiske kontrol – besidder en usandsynlig stor magt over vores sociale liv, vores arbejdsmarked og vores demokrati.


USA’s præsident Joe Biden har for nylig præsenteret tiltag, der skal sikre fair konkurrence på tech-markedet. EU-kommissionen ønsker ligeledes at understøtte sunde konkurrencevilkår på det digitale marked med udspillet Digital Markets Act, der sammen med udspillet Digital Services Act skal sikre gennemsigtighed og ansvarlighed fra de store tech-platforme, som millioner af europæiske borgere anvender hver dag.

Jeg tror dog, at kampen for en ansvarlig, demokratisk og sikker teknologisk fremtid også kræver et stærkt transatlantisk samarbejde, og netop dette blev understreget, da Joe Biden og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen sidste måned lancerede det transatlantiske handels- og teknologiråd. Rådet skal fungere som et fælles forum, hvor svarene på de store spørgsmål om blandt andet teknologisk udvikling kan koordineres på et grundlag af fælles demokratiske værdier.

Alt dette er forhåbentlig kun starten på en ny tid, hvor demokratiske regeringer – på tværs af grænser og verdenshave - kan finde sammen om fælles løsninger på teknologiens nye samfundsudfordringer. Samt starten på en tid, hvor tech-giganter og regeringer finder fælles fodslag om gode løsninger til gavn for alle. Her har Danmark med vores Techplomacy-initiativ været et foregangsland, der har opdyrket sunde relationer til tech-industrien og samtidig repræsenteret danske værdier på den globale teknologiske scene.

Et sundt og konstruktivt samarbejde med de virksomheder, der netop besidder de innovative egenskaber, vi får brug for i fremtidens digitale samfund, er nemlig en god og farbar vej til at løse en række aktuelle problemstillinger.

Selvom de store skridt skal tages i fællesskab, har Danmark stadig en vigtig rolle at spille – og vi går forrest. Danmark er blandt verdens mest digitaliserede lande, og gentagne gange tager vi de første skridt med nye tiltag og initiativer på nationalt, europæisk og internationalt niveau.

Regeringen har således for nylig lanceret en hvidbog med ni principper for et bedre samfund med tech-giganter. Her lægges der op til debat omkring tech-giganters rolle på arbejdsmarkedet, i børn og unges sociale liv og i andre vigtige dele af vores liv. I Europa har vi taget en ledende rolle i, at EU indarbejder teknologi i sin udenrigspolitiske strategi, ligesom Danmark og et stigende antal nationer allerede gør det.

Og til november skal Danmark være vært for et internationalt demokratisk topmøde, Tech for Democracy, hvor beslutningstagere, tech-industrien og demokratiforkæmpere sammen skal diskutere, hvordan nye teknologier kan bidrage til en bedre og mere demokratisk verden – ikke det modsatte.

Tre eksempler på initiativer fra Danmarks side – med potentiale til at skabe store forandringer i verden.

Knap et år inde i jobbet som tech-ambassadør står det klart for mig, at vi har et stort stykke arbejde foran os. Men den øgede opmærksomhed – og endnu vigtigere, handling - på de teknologiske udfordringer blandt befolkningen og hos politikere i Danmark, EU og USA giver mig dog en optimistisk tro.

En tro på, at teknologien vil bidrage til bedre liv. Samt en tro på, at vores meningsmåling om tre år viser, at den teknologiske bekymring i befolkningen er skiftet til en teknologisk forhåbning.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce