Annonce
Kultur

Danmarkspremiere på opera for de helt små: Babyopera for alle sanser

Den Jyske Opera har tidligere præsenteret operafestivalen Grow Op! med opera for de 0 til 14-årige. Nu er man klar med den første danskproducerede babyopera, "Hjertelyd". Foto: Kåre Viemose

For første gang nogensinde kan publikum opleve en danskproduceret babyopera i Danmark. Den Jyske Opera har premiere på en ny opera for de allermindste.

AARHUS: Når Den Jyske Opera 11. januar blænder op for operaen "Hjertelyd" bliver det ikke med det sædvanlige publikum i salen. Operaen er nemlig skabt til helt små børn i alderen 0-2½ år, og det er første gang nogensinde, at publikum kan opleve danskproduceret babyopera i Danmark.

Men opera er helt klart for børn, mener Den Jyske Operas børneoperaproducent Birgitte Holt Nielsen.

- Opera rammer alle vores sanser på én gang. Opera er både for øjne og ører og taler til hjertet, hjernen og kroppen på en gang, udtaler hun, der har over 25 års erfaring med opera for børn.

Sammen med Ulla Schmidt står hun også for Den Jyske Operas Barselsoperatorium i Frichsparken, et tilbud for babyer og forældre på barsel, hvor opera foregår nede i kravlehøjde i samspil med bevægelse, leg og musik.

"Hjertelyd" vil drage både babyer og voksne ind et landskab af farver og lyde, som er skræddersyet til de helt små. Babyernes egne lyde og fysiske aktivitet bliver en del af forestillingen, hvor scenografien er med til at give sanselige oplevelser af forskellige overflader sammen med lys og mørke.

Teksten i operaen er både på engelsk, dansk og babysprog.

- Den Jyske Opera har skabt en babyopera med et hold af kunstneriske kræfter med dansk og internationalt islæt, hvor alle involverede har mange års erfaring med opera for børn. I Danmark har ingen operainstitutioner før begivet sig ud i at skabe en ægte babyopera - en opera på de allermindste børns præmisser, siger Birgitte Holt Nielsen.

Annonce
"Hjertelyd" appellerer til børnenes sanser på flere forskellige måder. Tanja Bovin har skabt scenografien, der gør brug af bløde, glatte og pelsede overflader samt lys og mørke. Foto: Kåre Viemose

Prisbelønnet duo

Bag babyoperaen "Hjertelyd" står komponist Sam Glazer og librettist og instruktør Zoë Palmer, som er internationalt anerkendte og prisbelønnede for deres babyoperaer.

Scenograf Tanja Bovin har skabt det sanselige univers, mens operaen synges af Johanne Højlund og Leif Jone Ølberg. Musikken leveres af Johanne Andersson og Kasper Hemmer Pihl.

"Hjertelyd" har premiere 11. januar på Åbne Scene på Godsbanen, hvor den spiller til og med 19. januar. Herefter opføres babyoperaen rundt i Danmark.

Til september præsenterer Den Jyske Opera for anden gang børneoperafestivalen Grow Op! for de 0 til 14-årige i Aarhus.

Bag babyoperaen "Hjertelyd" står komponist Sam Glazer og librettist og instruktør Zoë Palmer, som er internationalt anerkendt og prisbelønnet for deres babyoperaer. Her Johanne Højlund (mezzosopran) og Leif Jone Ølberg (baryton). Bagved: Kasper Hemmer Pihl (saxofon) og Johanne Andersson (cello). Foto: Kåre Viemose
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce