Annonce
Kultur

Dannebrog på museum: Plakater viser flagets historie og betydning

Lars Laursen hænger en af plakaterne op. Foto: Flemming Krogh

Men slap af, siger Elsebeth Aasted Schanz, der er klar med stor udstilling af plakater med Dannebrog.

Annonce

AARHUS: Dannebrog er folkets flag, og i år er det 800 år siden, det ifølge overleveringen faldt ned fra himlen.

Det bliver fejret på mange måder i Danmark. På Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Aarhus sker det med en udstilling. Den viser, hvordan Dannebrog i overraskende stort omfang er blevet brugt i plakater af vidt forskellig karakter med patos og nationalfølelse, men også med stor humor og ironisk distance.

"Folkets flag" hedder udstillingen, der åbner fredag 25. januar og bliver bygget op i de her dage. Den kan opleves indtil søndag 11. august.

Da flaget faldt ned

"Folkets flag", plakater med Dannebrog. Udstilling i Dansk Plakatmuseum, Den Gamle By, Aarhus. Kan ses fra fredag 25. januar til 11. august..

Myten:

Det var 15. juni 2019, flaget faldt ned fra himlen i et slag ved borgen Lyndanise i det, som i dag er Estland.

Den danske konge Valdemar II, der regerede 1170-1241 og et par hundrede år senere fik navnet Valdemar Sejr, havde fra flådens 1500 skibe landsat en dansk invasionsstyrke og bygget borgen Taana-linna - danskerbyen - der senere gav navn til Estlands hovedstad Tallinn.

Korstoget skulle omvende de hedenske sjæle til kristne. Men de snu estere satte et overraskende modangreb ind. Mange blev dræbt, men i sidste ende vandt de danske korsfarere, og landets nordlige del kom under den danske konge og kirke.

Det var under slaget, myten om Dannebrog opstod, men den får først skriftlig form 300 år efter.

Elsebeth Aasted Schanz kigger gennem montren, som møder gæsterne straks efter indgangen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Overrasket

Plakatmuseets leder Elsebeth Aasted Schanz siger:

- I forberedelserne til udstillingen er jeg blevet overrasket over, hvad jeg mødte, når jeg nævnte Dannebrog for folk. Der blev tavshed, og nogle rynkede på næsen. Andre spurgte, om ikke Dansk Folkeparti havde taget patent på flaget, og andre igen sagde med foragt, at det faldt jo ned under et blodigt slag. Der var mange modsat rettede holdninger, og mange har været bange for at blive betragtet som ikke politisk korrekte ved at bruge flaget. Det kan være de samme, som sætter flag på bordet eller maler sig rød-hvide i ansigtet. Nogle har lidt berøringsangst. De er bange for at blive for nationale, for danske.

- Men slap af, siger jeg. Brug flaget. I udelukker ikke nogen, siger Elsebeth Aasted Schanz og understreger, hvor meget vores flag betyder for den danske identitet.

- Dannebrog bliver brugt så meget, at det tilhører ingen og dermed os alle. Sproget og flaget er det mest danske, vi har, og landets indbyggere kan bruge det så forskelligt, de vil, siger museumslederen.

Kolonihaven er også med. Lars Laursen bakser med stakittet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Historien - hvordan?

Medarbejder i Den Gamle By, Lars Laursen, sørger for den praktiske del. Hans snilde har allerede skabt en kolonihaveidyl med et vajende flag på en meget høj flagstang, et pyntet fødselsdagsbord og en montre med mange af de ting, vi bruger Dannebrog til. Montren møder vi straks, vi går ind i udstillingen. En roligan med landsholdstrøje og et Dannebrogsmalet ansigt kigger os i øjnene, fra montren med de mange, finurlige genstande med Dannebrog.

Så er der plakaterne, cirka 130 med vidt forskellige motiver og med vidt forskellige budskaber.

Og hvordan er det med Dannebrog, der faldt ned fra himlen?

- Helt præcist kender vi ikke historien. Men den kan være skabt af de slag, korsridderne, der ville kristne barbarerne, blev en del af. Deres flag mindede meget om Dannebrog. Valdemar Sejr tog flaget med hjem, og siden er det ændret en smule, forklarer Elsebeth Aasted Schanz og slår fast, at Dannebrog betyder meget for den danske befolkning.

- Allerede fra vi er ganske små, præsenteres vi for flaget - ved fødslen, til dåben eller navngivningen, ved fødselsdag og når vi i det hele taget vil vise glæde og har noget at fejre. Flaget er vores allerstærkeste tegn på en fællesnævner, og derfor er vi følsomme og bliver ramt, hvis nogen tramper eller spytter på vores flag eller hvis nogen, hvis holdninger vi ikke deler, forsøger at tage patent på flaget. Det er det samme som at slå os midt i ansigtet, siger museets leder.

Så skal vi til fødselsdag. Elsebeth Aasted Schanz og Lars Luaursen dækker bord. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce