Annonce
Navne

Dansk-australsk musikerforkæmper fejrer sine 25 år i symfonien

"Jeg har aldrig drømt om, at jeg skulle få en så prestigefyldt pris, så jeg er meget beæret over det", sagde Søs Nyengaard, da hun modtog Sydbanks Regionale Musikpris. Nu fejrer hun 25-års jubilæum som andenviolinist i Aarhus Symfoniorkester.

Elskelig, fingernem og med fighterånd - Aarhus Symfoniorkester fæster fine ord på sin jubilerende violinist.

Søs Nyengaard kan tirsdag 15. januar fejre 25-års jubilæum som medlem af Aarhus Symfoniorkester og som - med orkestrets ord - "en elsket kollega og en formidabel fighter, fingernem violinist og ukuelig musikeraktivist".

Søs - døbt Susan - Nyengaard blev født i Danmark 1962 i en eventyrlysten familie. Samme år, som hun blev født, emigrerede familien til Australien. Her fik hun sin skolegang og musikundervisning og begyndte at spille violin, da hun var otte år gammel.

Hun blev senere uddannet som violinist ved det højt distingverede Elder Conservatorium of Music i Adelaide fra 1983 til 1988 og fik bl.a. undervisning af William Hennessy og Keith Crellin, fra The Australian String Quartet, den svenske violinist Gunnar Crantz og den tjekkiske violinist Ladislav Jasek. Hun har desuden deltaget i diverse masterclasses, bl.a. med Pinchas Zukermann i Melbourne i 1988.

I 1988 vandt Søs Nyengaard en fast stilling i The West Australian Symphony Orchestra i Perth, men søgte i 1990 tilbage til sine rødder og sine forældre, der i mellemtiden var vendt tilbage til Danmark. Her blev hun kontraktansat i Aarhus Symfoniorkester i april 1990, og i 1994 vandt hun en fast stilling i andenviolingruppen, hvor hun på alle måder er en vellidt og velspillende kollega.

Hun er gift og har tre børn, og alligevel formår hun udover sit virke i Aarhus Symfoniorkester at være meget aktiv på kammermusikfronten, bl.a. i duoen Vioclavio og som medlem og medstifter af kunstnergruppen Culturesheart. Tillige tog hun i 2008 udfordringen op som tillidsmand for kollegerne i orkestret - en stilling, hun har holdt lige siden - og en af hendes største musikalske drømme gik i opfyldelse, da den fantastiske Symfoniske Sal i Musikhuset blev færdig i 2007. Og endnu drøm gik i opfyldelse i 2009, da hun købte sin violin, en "Matthew Hardie" fra ca. 1820.

I 2009 fik hun overrakt Gustav Albeck-prisen for sit virke i orkestret, og i 2012 blev hun hædret med endnu en fornem anerkendelse som vinder af Sydbanks Regionale Musikpris, og hun udtalte ved samme lejlighed: "Jeg har aldrig drømt om, at jeg skulle få en så prestigefyldt pris, så jeg er meget beæret over det. Jeg glæder mig nu også på mine kollegers vegne, for det er ikke så tit, tuttimusikerne får hæder - det er ikke os, der oftest stiller os frem i rampelyset".

Udover at være en travl tillidsmand for musikerne i orkesteret er hun medlem af hovedbestyrelsen for Dansk Musiker Forbund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Gratis blåmuslinger til alle: Clausens Fiskehandel klar med 1 ton stor gave

112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce