Annonce
Navne

Dansk-australsk musikerforkæmper fejrer sine 25 år i symfonien

"Jeg har aldrig drømt om, at jeg skulle få en så prestigefyldt pris, så jeg er meget beæret over det", sagde Søs Nyengaard, da hun modtog Sydbanks Regionale Musikpris. Nu fejrer hun 25-års jubilæum som andenviolinist i Aarhus Symfoniorkester.

Elskelig, fingernem og med fighterånd - Aarhus Symfoniorkester fæster fine ord på sin jubilerende violinist.

Søs Nyengaard kan tirsdag 15. januar fejre 25-års jubilæum som medlem af Aarhus Symfoniorkester og som - med orkestrets ord - "en elsket kollega og en formidabel fighter, fingernem violinist og ukuelig musikeraktivist".

Søs - døbt Susan - Nyengaard blev født i Danmark 1962 i en eventyrlysten familie. Samme år, som hun blev født, emigrerede familien til Australien. Her fik hun sin skolegang og musikundervisning og begyndte at spille violin, da hun var otte år gammel.

Hun blev senere uddannet som violinist ved det højt distingverede Elder Conservatorium of Music i Adelaide fra 1983 til 1988 og fik bl.a. undervisning af William Hennessy og Keith Crellin, fra The Australian String Quartet, den svenske violinist Gunnar Crantz og den tjekkiske violinist Ladislav Jasek. Hun har desuden deltaget i diverse masterclasses, bl.a. med Pinchas Zukermann i Melbourne i 1988.

I 1988 vandt Søs Nyengaard en fast stilling i The West Australian Symphony Orchestra i Perth, men søgte i 1990 tilbage til sine rødder og sine forældre, der i mellemtiden var vendt tilbage til Danmark. Her blev hun kontraktansat i Aarhus Symfoniorkester i april 1990, og i 1994 vandt hun en fast stilling i andenviolingruppen, hvor hun på alle måder er en vellidt og velspillende kollega.

Hun er gift og har tre børn, og alligevel formår hun udover sit virke i Aarhus Symfoniorkester at være meget aktiv på kammermusikfronten, bl.a. i duoen Vioclavio og som medlem og medstifter af kunstnergruppen Culturesheart. Tillige tog hun i 2008 udfordringen op som tillidsmand for kollegerne i orkestret - en stilling, hun har holdt lige siden - og en af hendes største musikalske drømme gik i opfyldelse, da den fantastiske Symfoniske Sal i Musikhuset blev færdig i 2007. Og endnu drøm gik i opfyldelse i 2009, da hun købte sin violin, en "Matthew Hardie" fra ca. 1820.

I 2009 fik hun overrakt Gustav Albeck-prisen for sit virke i orkestret, og i 2012 blev hun hædret med endnu en fornem anerkendelse som vinder af Sydbanks Regionale Musikpris, og hun udtalte ved samme lejlighed: "Jeg har aldrig drømt om, at jeg skulle få en så prestigefyldt pris, så jeg er meget beæret over det. Jeg glæder mig nu også på mine kollegers vegne, for det er ikke så tit, tuttimusikerne får hæder - det er ikke os, der oftest stiller os frem i rampelyset".

Udover at være en travl tillidsmand for musikerne i orkesteret er hun medlem af hovedbestyrelsen for Dansk Musiker Forbund.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce